You are here
Home > Opinii > INVESTIȚII MAJORE își așteaptă finanțarea la CSN „Lascăr Pană”! Răspunsul MTS: ZERO LEI!

INVESTIȚII MAJORE își așteaptă finanțarea la CSN „Lascăr Pană”! Răspunsul MTS: ZERO LEI!

 

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Așa cum am arătat într-un material precedent (AICI), de la înființatea Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare, în luna octombrie 2018 (respectiv HG 811/10.10.2018), Ministerul Tineretului și Sportului a finanțat activitatea acestui complex în fiecare an, pentru funcționarea sa și pentru salarizarea personalului, 67(!!!) la număr. Dar, când vine vorba de investițiile atât de necesare unui Complex Sportiv NAȚIONAL, care ar trebui să găzduiască competiții de nivel național și INTERNAȚIONAL, lucrurile lasă de dorit!

Prin persoana lui Cosmin Butuza, Maramureșul a avut un secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, prin grija căruia (și nu numai) a putut luat ființă acest Complex. Nu e greu de ghicit motivele care stau în spatele înființării acestui Complex Sportiv. Unul dintre ele ar fi acela ca băimărenii să poată urmări pe viu competiții de nivel internațional, care, de obicei, sunt găzduite de astfel de complexuri în România! Pe de altă parte, s-a încercat găsirea unor soluții ca bazele sportive din Baia Mare să își găsească finanțare pentru modernizarea lor la standarde moderne, capabile să ofere condiții optime de pregătire și competiție, condiții care astăzi lasă de dorit! Că în spatele lor, s-au găsit și alte modalități de angajare pe bani frumoși a multor „consilieri”, că s-a practicat sau nu „nepotismul”, asta e o altă poveste. 

Cred că, la ce se întâmplă astăzi cum se prezintă bazele sportive din Maramureș, îmi vine să cred și să accept că ne merităm această soartă crudă și prostească, prin care iubitorii sportului din Maramureș au de suferit. Maramureșul nu a avut și nu are parte de politiceni care să pună mai presus de interesul de partid și de interesul personal, chiar MARAMUREȘUL, cu mici excepții, foarte mici excepții!

Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” a avut, după înfiițare, finanțare pentru investiții, atâta vreme cât la putere au fost cei din partidul lui Cosmin Butuza. Odata schimbată puterea politică, atât la nivel central, cât și la nivel local, „noii” politicieni au venit la masa puterii din dorința de a plăti „polițe” vechii puteri, ca atare…nimic din ce au făcut vechii ciocoi nu a fost bun, noii ciocoi considerând sau trecând „SPORTUL” la capitolul …și altele! Rețele de socializare sunt pline de revolta iubitorilor de sport din Maramureș, la modul cum arată bazele sportive din Maramureș, care trădează indiferența și proasta gestionare a lor de-a lungul timpului, și cu precădere de la Revoluție încoace! Am tot sperat că după Revoluție ne vom putea bucura de baze sportive ca în occident, decente, îngrijite, propice sportului de performanță. Până la urmă ar trebui să ne întrebăm serios și fără echivoc: ne dorim sport de performanță în Maramureș? Noi iubitorii sportului avem răspunsul nostru cert: DA, ne dorim ca sportul din Maramureș să triumfe la nivel național și internațional! Doar că, faptele o demonstrează, că tocmai cei pe care i-am ales reprezentanții noștri, nu gândesc la fel, sau cel puțin nu acuma după ce s-au văzut cu „pirostriile” puterii politice puse! A da, în campania electorală suntem mințiți în față, și la fiecare ciclu electoral sperăm, și sperăm….Ne-a ajuns cuțitul la os…de atâta speranță! De ce doar noi, iubitoriii sportului să mai sperăm, dar nimeni nu face nimic. Sportul e mai mereu ignorat în „Planurile lui Bogdan”, sau alte planuri politice la nivel local sau național! Cred că ar fi cazul, ca iubiții noștri parlamentari să facă abstracție de culoarea lor politică, și să mai vrea și binele SPORTULUI DIN MARAMUREȘ! Strigătul nostru se aude doar în pustiu? 

Dragi și iubiți parlamentari, avem nevoie de SPORT ÎN MARAMUREȘ! Vă rugăm, vă implorăm faceți ceva pentru EL, până nu moare de tot! Rupeți-vă din agenda Dvs politică și acordați o șansă SPORTULUI DIN MARAMUREȘ! Nu vă bateți joc de EL!!! Terminați circul politic și aplecați-vă asupra doleanțelor alegătorilor voștri! Nu vreți ca istoria să vă menționeze ca „groparii! SPORTULUI ÎN MARAMUREȘ! Nu mai stârniți mânia iubitorilor de sport din Maramureș, al sportivilor, antrenorilor și al celor care din pasiune și iubire întrețin vie flacăra SPORTULUI ÎN MARAMUREȘ! Au trecut alegerile și cele locale și cele parlamentare, nu aveți de gând să vă puneți pe treabă?

Exemplul Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare este cel mai elocvent! Este un Complex Sportiv nou înființat, încă nu a împlinit 3 ani! Nevoia de investiții este FOARTE MARE! În administrarea Complexului Sportiv „Lascăr Pană! intră:

 • Sala Polivalentă „Lascăr Pană! din Baia Mare
 • Terenul de Atletism
 • Stadionul de rugby „Lascăr Ghineț” – „Arena Zimbrilor”
 • Bazinul de înot acoperit „Gheorghe Demeca!”
 • Bazinul de înot descoperit
 • Complexul „Hotel Sport”
 • Clădire Administrativă
 • Complex cazare și cantină „Stibina”

Sumele alocate de Ministerul Tineretului și Sportului pentru investiții la Complexul Sportiv Național „Lască Pană” din Baia Mare, de la înființare, până în prezent:

 • octombrie-decembrie 2018: 1.031.116 lei
 • anul 2019: 6.211.347 lei
 • anul 2020:   153.510 lei
 • anul 2021:      ZERO LEI

În total s-au alocat pentru investiții Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană” suma de 7.395.073 lei (aproximativ 1,5 milioane euro) din care suma de 7.242.463 lei în 11 luni de guvernare PSD, și 153.510 lei în 19 luni de guvernare PNL, PNL+USR-PLUS+UDMR!

Pentru anul 2021 la Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare există un plan ambițios de investiții, care s-ar putea să rămână doar în stadiu de proiect:

 1. Construcție nouă stadion de atletism – în valoare de 42.844.673,82 lei
 2. Vestiare bazin olimpic acoperit – în valoare de 735.000 lei
 3. Sistem cronometraj bazin olimpic descoperit – în valoare de 400.000 lei
 4. Modernizare vestiare și grupuri sanitare Sala Polivalentă „Lascăr Pană” – în valoare de 300.000 lei
 5. Tabela electronică Sala Polivalentă „Lascăr Pană” – în valoare de 195.051 lei
 6. Sistem de sonorizare Sala Polivalentă „Lascăr Pană” – în valoare de 164.850 lei
 7. Documentație tehnico-economică Complex cazare și cantină „Stibina” – în valoare de 120.000 lei
 8. Tabela electronică stadion de rugby „Lascăr Ghineț” – în valoare de 105.933 lei
 9. Sistem de sonorizare sadion de rugby „Lascăr Ghineț” – în valoare de 47.100 lei.

De asemena, Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” are și următoarele investiții, care sunt în desfășurare și care necesită finanțare:

 • Hotel Sport – valoare totală contract 4.000.000 lei, valoare rămasă de executat 3.851.250 lei, împărțită în 18 luni: în primul an (12 luni): 3.036.490,77 lei, iar următoarele 6 luni restul de 814.759,23 lei
 • Bazin descoperit de înot – valoare totală contract: 3.108.233,59 lei, valoare rămasă de executat 1.397.507 lei
 • Sala de sport pe structură ușoară – valoare totală contract: 482.545 lei, valoare rămasă de executat 8.330 lei

Toate aceste sume au fost solicitate de către Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare prin Nota de fundamentare transmisă către MTS cu numărul de înregistrare 210/12.02.2021! 

Răspunsul Ministerului Tineretului și Sportului este bugetul pe anul 2021, aprobat de MTS cu numărul 268/22.03.2021: ZERO LEI la Baia Mare!!!! Și totuși, NU VĂ ESTE rușine???!!!

Sursa foto: baiamare.ro

 

Lasă un răspuns

Top