You are here
Home > Opinii > ZIUA SPORTULUI: URINATUL e la modă! MTS o face pe sportul din Maramureș! LA MULȚI ANI!

ZIUA SPORTULUI: URINATUL e la modă! MTS o face pe sportul din Maramureș! LA MULȚI ANI!

 

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Astăzi e zi de sărbătoare la Ministerul Tineretului și Sportului! Se sărbătorește Ziua Sportului, un motiv în plus de sărbătoare, pe lângă  numeroasele momente  în care râd de fraierii din teritoriu, adică, cei care se uită la instituția condusă de Eduard Novak, ca la un Dumnezeu, unde se împart după bunul plac bugetele către instituțiile subordonate sau federațiile sportive! 

A trecut mai bine de o lună de zile de la aprobarea Bugetului de Stat, cu foarte mare întârziere, și toată lumea se aștepta să curgă lapte și miere. Cu încredere și speranță au așteptat și cei din conducerea Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană”. Și asta pentru că au planuri (de investiții) mari, care așteaptă de vreo 2 ani finanțare. Iubitorii sportului din Maramureș privesc cu neputință cum bazele sportive din Baia Mare se degradează pe zi ce trece, iar sportivii și suporterii sunt văduviți de ceea ce ar trebui să fie un lucru normal: să beneficieze de baze sportive la standarde moderne. La 32 de ani de la Revoluție, ni se pare că suntem trași în țeapă în fiecare zi, iar strigătul nostru de disperare nu ajunge până la funcționarii de la MTS, umflați cu salarii babane și sporuri încasate ilegal (vezi sporul de „periculozitate și vătămare corporală”)! 

Ca atare, după aprobarea Bugetului de Stat, ne-am adresat onor Ministerului Tineretului și Sportului pentru a vedea care este Bugetul alocat Complexului Sportiv „Lascăr Pană din Baia Mare în anul 2021, având în vedere că investițiile sunt în derulare, sau mai mult în așteptare de vreo 2 ani de zile. O singură întrebare, simplă….Nu comentăm faptul că răspunsul a venit cu vreo 11 zile întârziere față de termenul legal, dar el ne-a lăsat mască (încă o dată)! Pentru al doilea an consecutiv, NU SUNT BANI PENTRU SPORTUL DIN MARAMUREȘ! Nu fac politică, ci mai degrabă politica sportului, dar nu știu cum se face că întotdeauna când dreapta vine la putere, dintr-odată nu mai sunt bani pentru NIMIC! Și ca să exemplificăm….

În răspunsul oferit redacției noastre, se arată că: „De la înființare și până în prezent Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” a primit următorul buget, alocat pentru modernizarea bazei sportive:

 • în anul 2018 s-au alocat 1.031.116 lei (perioada octombrie-decembrie) – PSD (n.r.)
 • în anul 2019 s-au alocat 6.211.347 lei – PSD (n.r.)
 • în anul 2020 s-au alocat   153.510 lei – pentru schimbarea suprafeței de joc în Sala Polivalentă – PNL (n.r.)

În ceea ce privește bugetul Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană vă comunicăm cî Legea 15/2001 a bugetului de stat pe anul 2021 a fost publicată în data de 09.03.2021 în Monitorul Oficial al României nr. 236/09.03.2021.

Astfel, a fost aprobat bugetul Ministerului Tineretului și Sportului ÎN VOLUMUL ȘI STRUCTURA SA! Repartizarea către ordinatorii terțiari de credite se va face respectând termenele fixate prin Legea responsabilității fiscal bugetare  nr. 69/2010, republicată, coroborată cu Legea finanțelor Publice nr. 500/2002.

În consecință, datele cu privire la bugetul repartizat pentru Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” vor putea fi transmise la o dată ulterioară.”

Cu alte cuvinte: „mai veden noi”….Doar că, din câte cunosc eu, și cutumele spun că în poriectul Bugetului de Stat supus aprobării Parlamentului României, se (re)găsesc deja obiectivele de investiții supuse aprobării prin Lege. Deci, dacă MTS a primit în buget sumele de bani „în volumul și STRUCTURA SA”, în mod normal sumele solicitate de CSN „Lascăr Pană” ar fi trebuit știute, chiar dacă nu în volumul solicitat de conducerea Complexului. 

Reamintim faptul că în administrarea Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare se află: Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare, Arena Zimbrilor, Terenul de Atletism, Hotelul Sport, Clădirea Administrativă, Bazinul de Înot descoperit, Bazinul de Înot acoperit și Complexul „Stibina”. 

Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” prin conducerea sa și-a făcut temele și s-a prezentat la Ministerul Tineretului și Sportului cu sumele exacte, necesare derulării investițiilor, până la ultima virgulă! Astfel,  ei au solicitat pentru anul 2021 un buget de 5.257.087 lei (investiții în derulare)! Din această sumă de 5.257.087 lei, suma de 44.912.607,82 lei sunt investiții noi, în care ar fi inclusă și finanțarea cerută prin Compania Națională de Investiții (iar CNI????) pentru „construcție nouă stadion de atletism”! Transparenți, așa cum ne-am obișnuit cu ei, ne-au trimis și lista de investiții necesară, investiții așteptate de noi toți:

 1. Construcție nouă stadion de atletism, în valoare de 42.844.673,82 lei
 2. Vestiare bazin olimpic acoperit, în valoare de735.000 lei
 3. Sistem cronometraj bazin olimpic descoperit, în valoare de 400.000 lei
 4. Modernizare vestiare și grupuri sanitare Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, în valoare de 300.000 lei
 5. Tabelă electronică Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, în valoare de 195.051 lei
 6. Sistem sonorizare Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, în valoare de 164.850 lei
 7. Documentație tehnico-economică Complex cazare și cantină „Stibina”, în valoare de 120.000 lei
 8. Tabela electronică stadion rugby „Lascăr Ghineț”, în valoare de 105.933 lei
 9. Sistem sonorizare stadion rugby „Lascăt Ghineț”, în valoare de 47.100 lei

Toate aceste investiții vor trebui să mai aștepte încă vreun cincinal, timp în care ne uităm cu jind la alte Complexuri, similare celui de la Baia Mare cum vor progresa, iar sportul se va dezvolta doar acolo unde hotărăsc funcționarii MTS-ului! Nu cred că sunt în eroare, din moment ce în răspunsul  primit de la Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare se spune:

„Suma alocată de Ministerul Tineretului și Sportului pentru investiții (Cheltuieli de capital) către Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” pentru anul 2021, CONFORM BUGETULUI APROBAT DE MTS CU ADRESA NR.268/22.03.2021 ESTE DE 

                                                                                     0 (ZERO) LEI!!!!!!”

Așadar, mare concurs mare, în birourile MTS: cine se urinează mai sus pe harta sportului, cine ajunge cu jetul în Maramureș câștigă! Și se pare că avem și câștigător(i), din moment ce putem „investi” ZERO LEI în sport! 

 

Maramureșul are norocul de a da președintele Comisiei de Tineret și Sport din Camera Deputaților, pe deputatul USR-PLUS Brian Cristian, căruia i-am adus la cunoștință bătăia de joc pusă la cale de Eduard Novak & Co. Aroganța cu care este condusă această instituție, alocarea preferențială a sumelor în județe, nu este un lucru străin celor din fenomen. Din câte cunosc eu, actualul președinte al MTS nu și-a făcut loc în programul său încărcat de la începutul mandatului, nici măcar pentru maramureșeanul Brian Cristian de a-l primi în calitate de președinte al Comisiei de Tineret și Sport din Camera Deputaților. Este adevărat, între timp, deputatul nostru a făcut o interpelare către instituția condusă de Eduard Novak, care se referă și la problemele ridicate de BaiaMare Sport. Desigur, politician de meserie, viitoare sau prezentă, Domnia Sa a vrut să afle și cum s-au făcut numirile la Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare, pe vremea psd-istului Cosmin Butuza, fără de care acest complex nu ar fi existat. Păi, cam așa cum a făcut și Planul lui Bogdan. În rest, n-am rămas surprins deloc să văd același răspuns pe care l-am primit eu. Cineva în minister se ocupă cu COPY-PASTE-UL! Căci, nu este altceva decât un grosolan copy-paste, care îmi prodeuce greață! 

În discuția pe care am avut-o cu Excelența Sa Brian Cristian, deputat de Maramureș, președintele Comisiei de Tineret și Sport din Camera Deputaților, își exprima convingerea că bugetul de investiții la CSN „Lascăr Pană nu va rămâne așa. În discuția pe care Domnia Sa a avut-o cu reprezentanții CSN „Lascăr Pană” din Baia Mare, acesta le-a transmis faptul că bugetul de investiții este ZERO în toată țara, până în momentul repartizării, și este doar o chestiune de timp. Ceea ce nu cred că este corect, cheltuielile de capital trebuiau deja să fie defalcate încă în  faza de proiect. Există ceva semnale în activitatea deputatului Brian Cristian că sportul din Maramureș are un loc în agenda Domniei Sale. Rămâne de văzut cu ce rezultate.

Și pentru că astăzi este Ziua Sportului, Sindicatul Național Sport și Tineret i-a pregătit o surpriză ministrului Eduard Novak, organizând un amplu protest, reclamând printre altele, exact aceleași probleme de care ne lovim și noi în Maramureș: criterii discreționare în repartizarea bugetelor către instituțiile subordonate și federațiile sportive. „Suntem revoltaţi faţă de modul dezastruos în care este condus domeniul nostru de activitate. Actuala conducere a MTS nu se consultă cu specialiştii din federaţiile sportive sau din subordonate, iar măsurile aberante care se stabilesc de către un grup mic de persoane din minister, ne-au adus într-un blocaj fără precedent în Sport şi Tineret. Acest management arogant şi netransparent trebuie să înceteze”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional Sport şi Tineret. Înseamnă că nu a înnebuit doar Ster…

Experții din Ministerul Tineretului și Sportului au găsit o soluție de a se degreva de finanțarea instituțiilor din subordine, și pregătește o descentralizare cu surprize: „Având în vedere numărul foarte mare de imobile aflate în adminstrarea Ministerului Tineretului și Sportului, care necesită un buget anual foarte mare, pentru întreținerea și modernizarea acestora, în vederea aducerii lor la standardele de calitate și funcționare, conforme cu cerințele actuale, buget care în prezent nu poate fi asigurat de Ministerul Tineretului și Sportului, prin aprobarea legislației în domeniul descentralizării, o mare parte din patrimoniul respectiv va trece în administrarea unităților administrativ teritoriale (primării sau consilii locale), astfel creându-se posibilitatea redirecționării unor fonduri mai mari în vederea întreținerii și modernizării celor 10 Complexe Sportive Naționale, care vor rămâne în administrarea directă a ministerului”, se arată în răspunsul primit de deputatul Brian Cristian, la interpelarea făcută în Parlamentul României (Răspuns MTS pentru Brian Cristian ). Cu alte cuvinte, primăriile și consiliile locale să investească în aceste complexuri, că de ADMINISTRARE se ocupă MINISTERUL!!! Asta da supriză! Poate, acesta este și motivul pentru care întârzie repartizarea fondurilor necesare investițiilor în bazele sportive, aruncând pisica în curtea primăriilor și consiliilor locale, care nu au prevăzut alocări de sume pentru aceste investiții din moment ce la această oră nu sunt ale lor. Și uite așa, peste un cincinal vom avea baze sportive, atunci când politicienii vor înceta să mai joace ping-pong cu sportul maramureșean!

Sursa foto: csnlascarpana.ro 

Lasă un răspuns

Top