You are here
Home > Fotbal > S-au tras la sorți seriile din Liga 3 – Serie grea pentru echipele din Maramureș

S-au tras la sorți seriile din Liga 3 – Serie grea pentru echipele din Maramureș

Ioan R. Ster 

După lungi tergiversări, așteptarea a luat sfârșit, iar FRF prin onor comisiile sale a catadichisit să stabilească componența seriilor din Liga 3. Asta după ce, au tot stat și așteptat manevrele lui Nicolae sarcină, omul de afaceri gorjean care controla și controlează 2 grupări fotbalistice, culmea, până sezonul precedent amândouă în Liga 2: Energeticianul Tg. Jiu și Luceafărul Oradea. Doar că din punct de vedere sportiv Energeticianul Tg. Jiu a retrogradat „glorios” în Liga 3 și nimeni nu intuia manevrele de culise ale controversatului om de afaceri Nicolae Sarcină. În disprețul tuturor combatatelor din Liga 2 și Liga 3, acesta a tot așteptat până în ultima clipă, până aproape de primul fluier al noului sezon din Liga 2, doar-doar s-ar retrage vreo echipă din Liga 2, iar Domnia să se pricopsească (din nou) cu două echipe în al doilea eșalon fotbalistic al țării. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, Nicolae Sarcină a trecut la PLanul B: a retras din campionat Luceafărul Oradea, pentru a face loc primei echipe retrogradate în Liga 3, nimeni altcineca decât …Energeticianul Tg. Jiu. Cu această ocazie, echipa o căpătat o nouă denumire: Viitorul Pandurii Tg. Jiu, un nume contestat atât de echipa care până nu demult evolua în Liga 1, Pandurii Tg. Jiu, cât și de (mai nou) Viitorul Constanța, echipa lui Gică Hagi, cea care a înregistrat la OSIM marca VIITORUL! Avem așadar, 2 echipe cu aceiași denumire în Liga 2: Pandurii Tg. Jiu și Viitorul Pandurii Tg. Jiu, amândouă sperând să evolueze pe noul Stadion din Tg. Jiu, stadion care ÎNCĂ așteaptă avizele necesare pentru inaugurare! Toate aceste lucruri se petrec, bineînțeles cu complicitatea oficialilor Federației Române de Fotbal, după „calapodul” numit Universitatea Craiova, echipa lui Adrian Mititelu, contestând vehement dreptul oferit pe tavă de FRF, lui CSU Craiova de a participa în Liga 1 cu dnumirea de UNIVERSITATEA Craiova, în ciuda unei sentițe judecătorești care dă dreptate Leilor din Bănie, FC Universitatea Craiova.

Ca atare, în Seria 5 a Ligii 3, ne-am pricopsit cu (ex)divizionara secundă Luceafărul Oradea, care, bineînțeles că vor dori să (re)promoveze în Liga 2, și va fi de urmărit următoarele manevre de culise a lui Nicolae Sarcină, care se pare are girul Federației Române de Fotbal. Până una alta, lotul de jucători ai vechiului Luceafărul Oradea a luat locul celor de la Energeticianul și invers, iar din acest punct de vedere noul Luceafărul Oradea pare o necunoscută. Oricum, nu cred că vor fi bine primiți pe stadioanele eșalonului al treilea, și nici chiar la ei acasă!

Chestiunea amânării stabilirii componențelor seriilor din Liga 3 nu pare chiar așa simplă, chiar dacă, din punct de vedere sportiv ai de jucat cu toate echipele serie (logic, nu?)! E destul de ușor să ocupi fotolii confortabile la FRF, să nu îți pese de cluburile care trebuie sa-și facă un program pe termen scurt, atât din punct de vedere financiar, cât și sportiv. Întrebarea care se pune, firesc: de ce ai pus termen de înscriere în Liga 3 până în 14 iulie, l-ai prelungit o săptămână, ca să ai …„acoperire”, după care spui sec că ai timp să stabilești componența seriilor! Desigur, mai era în această ecuație și …Nicolae Sarcină cu cele două echipe ale sale! Asta e…

Până la urmă am aflat și noi componența seriei 5 din Liga 3, acolo unde Minaur Baia Mare și ACS Fotbal Comuna Recea se vor bate pentru primul loc, loc care asigură promovarea în Liga 2, un obiectiv pe care, de altfel, și l-au stabilit amândouă combatante! Nu sunt singurele două echipe care vor dori promovarea în Liga 2, ne vom bate și cu proaspăt promovata CSM Tg. Mureș, continuatoarea defunctei ASA, despre care se spunea până nu demult că este principala favorită la promovare! Cu Astafei și Darius Buia aduși la echipă, pe lângă lotul cu care a defilat în Liga 4, mureșenii au planuri mari. Doar că planurile de acasă nu se prea potrivesc cu planurile consilierilor locali UDMR, cei care au majoritatea în Consiliul Local și care nu ar dori să aprobe finanțare consistentă pentru echipa de fotbal din Tg. Mureș, pentru a face loc unei Academii de fotbal al echipei care activează în Liga 1, Sepsi OSK Sfântul Gheorghe, echipă care este de notorietate, deja, că beneficiază de aportul financiar susținut al Guvernului Maghiar (circa 2 milioane de euro)! În atare condiții, până la startul noii ediții de campionat, s-ar putea să avem parte de surprize dinspre Tg. Mureș, iar jucătorii să fie declarați libeeri de contract sau să-și caute alte echipe. Vom trăi și vom vedea….

De consemnat ar mai penalizarea cu care va porni noua ediție de campionat nou „promovata” SCM Zalău, cea care a luat locul câștigat pe teren de Unirea Mirșid, în dauna echipei din Ulmeni. Echipa din Zalău a fost penalizată cu 6 puncte pentru folosirea unui jucător pe fals în meciul de Cupa României cu Olimpia Satu Mare (3-2 după prelungiri), iar alte sancțiuni dictate oficialilor sau jucăturului și antrenorului ar mai putea apărea pe parcurs.

În afară de Viitorul Șelimbăr care este (încă) o necunoscută, toate celelalte echipe sunt echipe deja cunoscute în seria noastră, și așa cum spuneam și în alte materiale, Gloria Bistrița și CFR 2 Cluj îmi două echipe frumoase, extrem de bune, echipe care pot pune probleme serioase oricărei echipe din serie, echipe care pot emite chiar pretenții de promovare. Ar mai fi Sănătatea Cluj, Unirea Alba Iulia,și Avântul Reghin, echipe bătăioase și incomode atât pe teren propriu cât și în deplasare. Despre CS Sânmartin ne așteptăm să tragă pentru Luceafărul Oradea, în contextul pe care l-am arătat mai sus!

Una peste alta, spectacolul Ligii 3 începe pe 23-24 august cu meciurile primei etape, o primă etapă care să sperăm că va aduce și primele victorii pentru echipele noastre (doar dacă nu joacă din prima etapă derby-ul maramureșean)! Tragerea la sorți pentru staibilirea Programului Competițional al szonului 2019-2022, va avea loc luni 12 august 2019, în sala „Nicolae Dobrin” de la Federația Română de Fotbal!

Iată și componența serie 5 din Liga 3:

MINAUR BAIA MARE

ACS FOTBAL COMUNA RECEA

ACS INDUSTRIA GALDA

AFC UNIREA 1924

CS VIITORUL ȘELIMBĂR

CS LUCEAFĂRUL ORADEA

CS SÂNMARTIN

SCM ZALĂU

ACS STICLA ARIEȘU TURDA

AFC CFR 1907 CLUJ SA 2

FC UNIREA DEJ

CS SĂNĂTATEA SERVIII PUBLICE CLUJ NAPOCA

CASM AVÂNTUL REGHIN

CSM TG, MUREȘ

ACS UNU FOTBAL CLUB GLORIA

AFC ODORHEIU SECUIESC

 

 

Lasă un răspuns

Top