You are here
Home > Fotbal > EXCLUSIV Tomiță îi răspunde lui Bud: „Pierdea nopțile pe Litoral și la alte petreceri private!”

EXCLUSIV Tomiță îi răspunde lui Bud: „Pierdea nopțile pe Litoral și la alte petreceri private!”

 

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

„Băieți, îmi cer scuze că v-am mâncat promovarea, v-am luat pâinea la unii. Îmi cer încă odată iertare și vă urez multă baftă la toată lumea. Îmi pare rău că am ieșit așa din fotbal!!! Vă pup și îmi cer scuze dacă v-am supărat pe careva sau pe care v-am deranjat!” (Cristi Bud – mesaj către colegii la de la Minaur după ratarea promovării, pe grupul de whatsapp).

Acesta este mesajul cu care atacantul băimărean Cristi Bud își făcea ieșirea din lotul Minaurului după ratarea promovării în Liga 2, în dubla de baraj cu Recea. Ratarea promovării în Liga 2 de către Minaur Baia Mare a lăsat răni adânci, în rândul tuturor celor âși doresc performanță în fotbal la Baia Mare: jucători, antrenori, conducere, finanțator, suporteri, deopotrivă. Orice contraperformanță atrage supărări și frustări mari în rândul actorilor și spectatorilor. Căutăm vinovați pe care să-i arătăm cu degetul, să-i răstignim (dacă putem) în piața publică. Istoria barajului de promovare în Liga 2 s-a scris, dar comentariile continuă, chiar și acum la mai bine de 3 luni de zile. Primul care s-a hotărât să vorbească și să iasă pentru a da explicații la evenimentele care s-au petrecut în sânul echipei condusă de Dorin Toma a fost Cristi Bud. El s-a arătat total nemulțumit de metodele de anrenament ale tehnicianului băimărean, că nu a fost dorit de acesta la echipă, și principala vină pentru ratarea promovării o are el ca antrenor, pentru modul cum a condus antrenamentele, alcătuirea echipei, schimbările efectuate și atmosfera neprielnică de la echipă (Interviul cu Cristi Bud îl puteși citi AICI).

Din punctul meu de vedere, care nu este singular, barajul nu a fost VÂNDUT, așa cum probabil bănuiesc iubitorii fotbalului din Baia Mare, și cum acuză ei cum o jumătate de gură. Jucătorii și antrenorii au pierdut financiar cca. 5.000 euro (cu primă de victorie în fiecare meci și primă de promovare), și nu cred că Recea (sau altcineva de la Recea) ar fi putut să acopere minim această sumă fiecărui jucător, dar au pierdut pe plan sportiv o performanță, posibilitatea de a face istorie (așa mică cum e ea!).

Cum era și normal, am oferit posibilitatea antrenorului Dorin Toma să răspundă nemulțumirilor manifestate de Cristi Bud, care până la urmă și-a spus și el off-ul. Toată această poveste nu vine chiar într-o perioadă bună a echipei din Baia Mare. Minaur a luat-o de la capăt în Liga 3, a încropit rapid un nou lot, a început bine conducând seria 10, pentru ca finalul de an să fie sub așteptări. Desigur, și-a pus amprenta și cazurile de COVID de la echipă, e greu să îți menții forma după ce ai stat în izolare 14 zile, după care să joci 3 meciuri în deplasare în 10 zile. Peste toate acestea a căzut și această înfrângere rușinoasă cu Progresul Șomcuta Mare, sub Dealul Florilor. Pe de altă parte, este clar că scaunul lui Tomiță la cârma echipei din Baia Mare se clatină, iar în perioada imediat următoare rămâne de văzut ce măsuri se vor lua, cum se va completa lotul de jucători. Important este ca, pentru binele fotbalului băimărean, responsabilitatea tuturor să fie cuvântul de ordine, și ca oameni maturi, să tranșeze o dată pentru totdeauna aceste dispute interne, care nu fac bine performanței. 

BMS: Dorin Toma sezonul de toamnă s-a încheiat pentru Minaur cu o înfrângere rușinoasă împotriva Progresului din Șomcuta Mare. La final de an te rog să tragi concluziile de rigoare referitoare la acest sezon competițional, pe care Minaur s-a văzut nevoită să-l (re)înceapă în Liga 3.

Dorin Toma: Un tur de campionat început în viteză, pe repede înainte cu un lot format în 3 săptămâni, deoarece am pierdut majoritatea jucătorilor după dubla de baraj. Consider că am făcut un tur bun, în condițiile în care echipa a fost schimbată aproape din temelii, obiectivele fiind clasarea între primele 2 locuri și formarea unor relații de joc din mers, având în vedere timpul foarte scurt de pregătire pe care l-am avut. A fost numită o conducere nouă și prin aducerea dl. Iustin Balaj ca și manager al echipei se dovedește că se dorește performanță la Baia Mare, iar dacă acesta va fi lăsat să conducă, cu siguranță, Baia Mare va face pasul la Liga a 2-a. Referitor la înfrângerea din ultimul joc, unul total nereusit pentru noi, care umbrește toată munca din această toamnă și în care nu mi-am recunoscut proprii jucători, cred că vom demonstra că a fost doar un accident. Intrăm în pauza competițională cu un gust amar și ne pare rău și pentru suporterii care sunt alături de noi .

BMS: În interviul pe care Cristi Bud l-a acordat în exclusivitate pentru BaiaMare Sport, acesta spunea că a venit în iarnă la Baia Mare pentru un proiect care s-a dovedit a fi falimentar. Tu nu ești la primul proiect care încearcă să scoată fotbalul băimărean din zona mediocrității și a anonimatului, pentru revenirea lui acolo unde îi este locul, și unde își doresc iubitorii fotbalului din Baia Mare. Ce părere ai despre concluzia la care a ajuns Cristi Bud?

Dorin Toma: Proiectul nu a fost început în iarnă ci în urmă cu 3 ani din Liga a 4-a, obiectivele fiind promovarea în Liga a 3-a în primul sezon, în al 2-lea formarea unei echipe competitive cu jucători tineri și o clasare în 1-6, iar promovarea în Liga a 2-a în această vară. A fost un proiect început de oameni inimoși care și- au dorit cu adevărat fotbal în Baia Mare. Obiectivul de a promova în Liga a 2-a  a fost sortit eșecului datorită unor evenimente și situații nemaiîntâlnite în fotbal.

BMS: După mai bine de 3 luni de la ratarea promovării în Liga 2, iată că sunt voci nemulțumite de ce s-a întâmplat la echipă în perioada dublei de baraj cu Recea. Unul dintre ei, Cristian Bud a fost nemulțumit de schimbarea care ai făcut-o la pauza meciului tur, de faptul că ești un antrenor dur cu jucătorii, care nu aruncă cu superlative băieților, că pregătirea pe care ai făcut-o cu echipa a fost neprofesionistă, și că, până la urmă, Cristi Bud nu a fost dorit la echipă de…Dorin Toma. Cum vede Dorin Toma toate aceste nemulțumiri?

Dorin Toma: Întotdeauna când se ratează un astfel de obiectiv e normal să apară nemulțumiri. E normal și ca un jucător să fie frustrat când este schimbat, dar trebuie văzut și cum gestionează această frustrare. Jucătorul pe care l-am înlocuit la pauză (n.r. Cristi Bud) nu cred că e în măsură să vorbească despre profesionalismul cuiva. Atâta timp cât a activat la acest club nu prea a arătat ca este un profesionist. A fost atât de „profesionist” încât în plină pandemie pierdea nopțile pe litoral sau alte petreceri private, iar antrenamentele erau pe planul secund. Din păcate aceste lucruri au dus la accidentări, luare în greutate și pregătirea slabă la antrenament. Decizia de a-l schimba la pauză în jocul tur de baraj, a fost una din punct de vedere tactic, și fizic, având și cartonas galben, nu pentru că nu aș fi fost nemulțumit de prestația lui. De asemenea, știam că urmează jocul retur în 3 zile și că e bine să fie menajat. Faptul că am făcut 2-0 confirmă că decizia mea a fost una foarte bună, jucătorul introdus a marcat. Din păcate problemele au apărut în pauza jocului, unde jucătorul (n.r. Cristi Bud) a contribuit la atmosfera tensionată și de incertitudine privind situația mea ca și antrenor principal. Toată situația apărută după jocul tur nu avea cum să aducă ceva bun. Legat de celelalte aprecieri, sunt un antrenor pretențios cu jucătorii și foarte serios întotdeauna la antrenamente. Cred în seriozitate și munca grea pe terenul de antrenament. Pregătirea a fost una foarte bună și acest lucru s-a văzut în joc, nici un jucător nu prezenta probleme musculare. De acest jucător(n.r. Cristi Bud) aveam nevoie la echipa, să se pună în slujba echipei, să fie un exemplu pentru ceilalți jucători să se pregătească serios și să fie un lider pozitiv, dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat.

BMS: Când toată lumea se aștepta ca lucrurile să meargă într-o promovarea logică și așteptată, în jurul echipei au apărut o serie de „oameni de fotbal” gata să sugă din fondurile care ar fi putut ajunge la echipă dintr-o participare în Liga 2! O întreagă echipă provenită din tot felul de republici exotice erau deja cazați în Baia Mare, gata să ia locul celor ar fi putut obține o performanță, alături de tine, promovarea în Liga 2. Dorin Toma a fost și el cu sabia deasupra capului, Vasile Miriuță și Tibor Selimeși pândind din umbră postul de antrenor la viitoarea FC Minerul Maramureș. Primarul Cătălin Cherecheș s-a răzgândit în ultima clipă în privința postului tău, temându-se de o…sabotare. Cine pe cine a sabotat, cine a sabotat promovarea în Liga 2?

Dorin Toma: Jucătorul (n.r. Cristi Bud) nu este străin de toate aceste jocuri, el urmărind încă din iarnă schimbarea antrenorului, fiind și cel care intermedia aducerea de jucători străini la echipă, cu noua conducere. Totuși, aceste  jocuri de schimbare a antrenorului au fost puse în practică, paradoxal, după meciul tur, încheiat cu o VICTORIE. Deci, cine pe cine a sabotat?

BMS: Îi reproșezi în mod direct lui Cristi Bud ratarea promovării de la punctul cu var? Îmi spuneai atunci că așa e când îți bați joc de fotbal.

Dorin Toma: Penalty-uri s-au ratat și se vor mai rata, dar atunci când pregătirea ta nu e profesionistă și te vezi cu sacii în căruță, viața, și cu atât mai mult fotbalul, te pedepsește. Ironia sorții a făcut ca el să rateze iar în același timp, dacă marca, el ar fi fost eroul promovării. Fotbalul este un sport de echipă și nu putem învinui un singur jucător.

BMS: Care este relația pe care o ai cu noua conducere de la Minaur Baia Mare și cu primarul Cătălin Cherecheș?

Dorin Toma: Relația mea cu conducerea   clubului este una foarte bună din punct de vedere profesional, exceptând noul team manager (n.r. Zoltan Szekely jr.) care încearcă să îmi submineze autoritatea fată de jucători.

BMS: Ce urmează pentru Dorin Toma în perioada imediat următoare?

Dorin Toma: După înfrângerea de sâmbătă (foarte dureroasă pentru mine), voi avea o discuție cu conducerea în care va trebui să se ia  cele mai bune și pozitive decizii, să lăsăm ranchiuna deoparte și să ne gândim la binele echipei .

BMS: Ce mesaj le transmiți suporterilor băimăreni care încă nu s-au împăcat cu ideea ratării obiectivului, promovarea în Liga 2!  

Dorin Toma: Suporterii trebuie sa fie lângă echipă, indiferent de cine e antrenor sau jucator. Le înțeleg frustrarea și să nu creadă că eu sunt împăcat. Cred că trebuie să privim înainte dar și să învățăm din trecut. Până la urmă, cred că ceea ce a făcut ca noi să nu promovăm a fost faptul că nu am avut liniște la echipă și nu s-au gestionat cum trebuie momentele grele și nemulțumirile care au apărut în acea perioadă.

Lasă un răspuns

Top