You are here
Home > Fotbal > Liga 4 > EXCLUSIV Interviu Zoltan Szekely: „Sunt optimist în ceea ce privește fotbalul din Maramureș”

EXCLUSIV Interviu Zoltan Szekely: „Sunt optimist în ceea ce privește fotbalul din Maramureș”

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Anul 2019 a fost un an cu multe evenimente pentru fostul arbitru FIFA Zoltan Szekely, ajuns între timp președintele Asociației Județene de Fotbal Maramureș, succedându-l în funcție pe Cristian Balaj, numit în funcția de Director al Agenției Naționale Antidoping. În calitatea sa de președinte al AJF Maramureș, Zoltan Szekely a avut amabilitatea de a acorda un interviu, în exclusivitate pentru baiamaresport.ro, la final de an, într-un moment de bilanț al activității forului pe care îl conduce:

BMS: Din punct de vedere profesional, anul 2019, a fost un an bun pentru Dvs. Cum ați primit numirea Dvs ca președinte al AJF Maramureș, după Cristian Balaj, cel care avea să devină președinte al Agenției Naționale Antidoping?

Z.S.: Într-adevăr anul 2019 a fost un an bun pentru mine, am avut destule realizări, sigur, am și muncit pentru ele, nu am fost numit, ci am fost ales ca președinte al Asociației Județene de Fotbal, chiar doresc să le mulțumesc membrilor afiliați, din 55 de membrii au fost prezenți 53, doar 2 au lipsit, sigur, motivat, și am fost ales în unanimitate. Și le mulțumesc și pe această cale. Într-adevăr, Cristi trebuia să-și dea demisia, după ce a fost numit președinte al Agenției Naționale Antidoping în termen de 30 de zile, și din această cauză s-au făcut alegeri la AJF Maramureș, am fost singurul candidat, am fost ales, repet, în unanimitate, și imediat avem 1 an de la alegeri.

BMS: Ce ați găsit la AJF Maramureș și ce v-ați propus să faceți mai departe?

Z.S.: Eu zic că am fost și suntem un AJF de top. Am găsit lucruri normale, eu le știam, am fost 15 ani președinte la Comisia de arbitri, deci eram în conducerea Asociației Județene de Fotbal, sigur, am avut mai mult timp, am renunțat și la alte job-uri ca să pot să fiu cât mai mult la Asociația Județeană de Fotbal, am mai cizelat niște lucruri, normale, eu zic că ne-am făcut treaba bine.

BMS: Ați reușit încheierea unui parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, care a adus fotbalului județean o alocare record nu numai în Maramureș dar și în țară. Este un pas important pentru creșeterea competitivității fotbalului din Liga 4 și Liga 5?

Z.S.: Sigur orice infuzie de capital, în orice business, în orice sport face bine. Normal că aceste materiale pe care le-am dat, respectiv fanioane de colț, și vreau să fac o paranteză – toți banii, toți cei 500.000 lei i-am alocat echipelor, toată suma – deci AJF Maramureș nu și-a păstrat 1 leu din această sumă, toți banii, începând de la fanioane de colț, echipamente, de la mingi, de la premii, cupe, diplome, medalii, de la pix-uri și agende, toți banii au fost alocați echipelor. Noi ne-am gospodărit din banii pe care i-am obținut de la echipe, pe vize, carnete, cotizații, ș.a.m.d. Sigur că da, când primești așa mulți bani se simte, echipele au fost mulțumite, sunt îmbrăcate frumos, au mingi de joc, toate grupele de copii au primit mingi de joc, respectiv de antrenament, sunt mingi de calitate, și sigur că simte. Eu aș vrea să continuăm această colaborare, nu știu sigur ce sumă vom primi anul viitor, dar sigur vom primi, pentru că am fost parteneri serioși și am demonstrat că știm să gestionăm bine banii și va fi un câștig pentru echipe. Sigur, pentru dezvoltarea fotbalului este nevoie de bani, fotbalul se face cu bani.

BMS: Sunteți implicat activ pe mai multe planuri, ați renunțat la funcția pe care ați avut în Comisia Centrală a Arbitrilor, este un semnal că veți fi implicat mai activ pentru binele fotbalului din Maramureș?

Z.S.: Am renunțat la funcția pe care am avut-o în CCA, eu inițial nici nu am vrut să accept funcția de președinte al Asociației Județene de Fotbal, pentru că sunt împărțit în prea multe planuri, știam că o să mă descurc greu, nici nu am reușit să mă descurc, trebuia să renunț la CCA, unde făceam delegările la Liga 2, am rămas observator de Liga 1, am rămas și administrez firma Elit Sport, cu 4 terenuri sintetice, organizez Campionatul de Minifotbal, și acolo avem 2 ligi, sunt multe…Am renunțat la CCA, sigur AJF-ul mi-a luat mult timp, nu-mi pare rău, să punen lucrurile la punct, se vede. Nu știu ce se vede din afară dar să știți că noi muncim aici 6-7 oameni, câte 7-8 ore. Sigur, ne trebuie un pic de timp, dar suntem pe drumul cel bun și o să vedeți și rezultatele, în cel mai scurt timp.

BMS: Surprinzător, sau nu, în Maramureș există 2 ligi la Minifotbal.Cât de bine prinde aceste competiții, iubitorilor de fotbal din Maramureș?

Z.S.: Prinde foarte bine. Și această competiție am preluat-o în urmă cu 7 ani, erau 6 echipe înscrise atunci în competiție, nu aveam dreptul să trimitem echipa campioană, eram penalizați, pentru că organizatorii nu au trimis echipă la turneul final, nici măcar nu au anunțat că nu se duc, și atunci am preluat eu această competiție și în 7 ani am ajuns la 32 de echipe, 14 în Liga 1, 18 în Liga 2, am crescut an de an, acum pot să trimit 3 echipe campioane, suntem puține județe în România care putem trimite 3 echipe și 3-4-5, câte doresc la Cupa României. Stăm bine și acolo, suntem oameni serioși. Suntem membrii fondatori ai Federației, în cel mai scurt timp o să fie anunțată Federația, deocamdată este Federația de Minifotbal din România,, aceasta este titulatura Federației. Va fi Federația Română de Minifotbal, și AJF Maramureș spun eu, dar este o firmă privată care se ocupă, Elit Sport, respectiv acuma Club Sportiv Elit Sport, ca să te afiliezi, Federației trebuie să fi club sportiv, am început ca firmă, este membru fondator al Federației Române de Minifotbal, și eu zic că stăm bine și acolo. Maramureșul este reprezentat cu cinste și la Minifotbal.

BMS: Spuneți-ne câte ceva despre ECHIPA Dvs. de la AJF Maramureș, cum arată FAMILIA AJF Maramureș?

Z.S.: Și dacă nu m-ai fi întrebat să știi că ți-aș fi spus câte ceva despre echipa asta, dar așa îmi place să zic familia minifotbalului, sigur, lucrurile se mișcă dar nu lucrez singur, clar. Meritul este al echipei,toate deciziile le iau împreună cu echipa, am tot așa, o echipă de top. Dacă zic că avem un sediu de top,și ne organizăm, eu zic că avem și echipă de top, care e cea mai bună din țară. Începând de la Comisia de Competiții și Disciplină până la Comisia de Arbitri, Comisia Juridică, un Birou de presă de calitate. Deci, în toate compartimentele suntem reprezentați bine, oameni competenți, devotați, care lucrează și își iau de lucru și acasă. Am făcut împreună și Ajunul Crăciunului,i-am invitat pe toți, sigur am dat și salariile, am împodobit împreună și pomul, am băut și o cupă de șampanie. Eu țin la echiapa asta și chiar le mulțumesc! Nu puteam, dacă nu aveam și reprezentanții echipelor lângă noi. Am făcut o întâlnire cu reprezentanții echipelor de Liga 5 la Baia Mare, un cu cele de Liga 4 la Sighet, și ei sunt mulțumiți de activitatea noastră, sunt delegați deosebiți. Am un Comitetu Executiv,, unde de asemenea, sunt reprezentanții echipelor, cu care lucrez foarte bine, acolo se iau deciziile, după care se validează în Adunarea Generală.Deci este un ansamblu întreg, e ca un puzzle, nu lipsește nicio piesă, rotițele funcționează și eu zic că suntem o familie a fotbalului în regulă. Suntem chiar prieteni, ne respectăm și asta contează foarte mult.

BMS: Sunteți optimist în ceea ce privește fotbalul din Maramureș?

Z.S.: Da, fără discuție, fotbalul din Maramureș, trebuie să crească și eu zic că sigur o să crească. Cândva, după cum știi, am avut echipă în Liga 1, aveam 2-3 echipe în Liga 2, aveam 14 în Liga 3, sigur erau echipe miniere, alți bani, alte condiții. Acuma am ajuns să avem doar 2 echipe în Liga 3. Eu sunt sigur că una din cele două echipe va promova în Liga 2. Am spus-o totdeauna și mă repet, orașul Baia Mare sau județul Maramureș trebuie să țină echipă în Liga 2 fără probleme, și cu sponsori, și cu bani de la televiziuni, și cu bani de bilete, sunt sigur că iubitorii fotbalului, dacă am avea echipă în Liga 2 sau în Liga 1 ar umplea stadionul, și sunt sigur că o echipă de Liga 2 putem ține, la pas. Sigur va promova una din cele două echipe, sper ca și campioana județului Maramureș, dacă anul trecut nu a reușit să promoveze în acest an competițional sper să promoveze în Liga 3 și să avem încet-încet mai multe echipe.

BMS: Ce priorități aveți în anul 2020, și ce vă doriți cel mai mult de la anul 2020?

Z.S.: Toate sunt priorități. Sigur, eu când am venit m-am angajat că o să încerc să aduc cât mai mulți bani în fotbal. Eu zic că în parte am reușit. Am promis că o să aduc cât mai multe echipe. După cum știi, am crescut numărul de echipe, atât la Liga 4, cât și la Liga 5, cât și la copii și juniori. Sper ca în sezonul viitor să avem mai multe echipe, bani cel puțin la fel, sper să terminăm bine campionatul, avem un retur greu și la Liga 4 și la Liga 5 în sensul că am schimbat sistemul competițional, acuma vor susține meciuri de baraj primele 2 echipe din fiecare serie, va fi un Final Four să zic așa, va fi altă emulație, va fi tur-retur, fiecare sat sau comună din cele 4 va organiza un meci de baraj. Sigur finala o s-o jucăm pe Stadionul din Baia Mare, pe teren neutru. De asemenea, Liga 5, chiar le mulțumesc delegațiilor din Liga 5 și nu în ultimul rând primăriilor care susțin acest sport, atât la nivelul Ligii 4 cât și la nivelul Ligii 5, au făcut eforturi mari, până acuma erau 2 serii de câte 7-8 echipe, se mai retrăgea una, erau 5-6 meciuri pe tur, într-o lună jumate terminau competiția.Acuma am început în august și au terminat în 1 Decembrie. Sunt 17 etape, avem un retur greu, din nou cu 17 etape, sper să ne ajute și vremea pentru că nu știm când începem, noi preconizăm la mijlocul lui martie, dar să vedem cum o să fie iarna, deocamdată este blândă dar nu știm cum o să fie terenurile, deci trebuie să facem eforturi mari și noi organizatorii și echipele, să terminăm cu bine returul, să rezolvăm meciurile de baraj, să câștigăm meciul de baraj pentru ca să avem încă o echipă în Liga 3, pentru că una o pierdem dacă urcă în Liga 2, și o să continuămn cu echipamentele, să le dăm la echipe nou înființate, ne gândim să dăm câte un rând de plase la porți, truse sanitare, mingi, în continuare, și sigur, chiar dacă nu de anul acesta dar de anul viitor, mă gândesc să fac un proiect, Prefectura cu Consiliul Județean, cu Primăriile pentru amenajarea unor baze sportive noi, respectiv modernizarea celor existente. Eu zic că nu se poate face performanță fără condiții, și mă refer la infrastructură, stadioane, terenuri de antrenament, sigur după aia, mingi, după aia antrenori pregătiți. Vreau să fac o paranteză, am reușit să licențiem 30 de antrenori noi LicențaC, 30 și-au reînoit Licența, am terminat un curs de arbitri cu 32 de cursanți, suntem în plină desfășurare cu alt curs, deci încercăm să le facem pe toate. Sigur, timpul a fost scurt, nu avem nici un an, dar o să le facem în continuare cu aceiași dragoste și cu aceiași pasiune.Ce îmi doresc cel mai ult? Sănătate îmi doresc cel mai mult, restul le putem rezolva.

BMS: În încheiere vă rog să transmiteți un mesaj iubitorilor fotbalului din Maramureș la final de an 2019!

Z.S.: Le doresc tuturor maramureșenilor, nu numai iubitorilor de fotbal, ci tuturor maramureșenilor multă sănătate și un an 2020 plin de realizări!

Lasă un răspuns

Top