You are here
Home > Opinii > E ȘI VICTORIA NOASTRĂ, dar e prea puțin! Cu decizia ca 40% dintre sportivii prezenți pe teren să fie români, se face un mic pas spre o revoluție în sport!

E ȘI VICTORIA NOASTRĂ, dar e prea puțin! Cu decizia ca 40% dintre sportivii prezenți pe teren să fie români, se face un mic pas spre o revoluție în sport!

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Nu cu multă vreme în urmă, ne-am aplecat serios asupra câtorva cauze pentru care fotbalul românesc se încăpățânează să coboare în groapă, și, printre altele am arătat cum invazia de fotbașițti străini de mâna a doua în Liga 1  (SUPERLIGA, acum) se face pe bani mulți, în detrimentul tinerilor fotbaliști români care nu primesc nici o șansă de a evolua la nivel înalt (INVESTIGAȚIA AICI)! Această investigație a fost preluată și de prestigioasa Revista 100% Sport, care a publicat materialul în numerele din lunile aprilie și mai, anul acesta. Am fost printre puținii la acea vreme care deconspira diletatantismul de la Casa Fotbalului, cum Burleanu ne-a vârât pe gât 2 stategii despre care vom afla că au fost un real succes! După rezultatele dezastruoase ale echipei naționale din luna iunie, au început să curgă criticile la adresa conducerii FRF, și, așa cum e și normal, rezultatele primei reprezentative nu reflectă altceva decât lipsa unei strategii ale fotbalului românesc care să răspundă nevoilor fotbalului românesc, ale competițiilor de fotbal din România, și, nu în ultimă instanță, fotbaliștilor români și nu intereslor financiare ale unor intermediari „agreați” de federalii, ale căror buzunare se așteptau umplute de eventuale prime de victorie!

Despre o nouă Strategie a sportului românesc se vorbește încă de la preluarea mandatului lui Eduard Novak la Ministerul Sportului, și cîteva discuții au fost la finele anului trecut, pentru un draft al acestei strategii. Deși, bănuiesc că au fost unele presiuni pe ministru, Eduard Novak a anunțat ieri emiterea unui ordin de ministru, prin care echipele românești vor fi obligate să joace în teren cu minim 40% dintre sportivi care să fie români:

„După ce m-am sfătuit cu toate federațiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare  a sportivilor de performanță români la nivel de seniori și juniori la toate competițiile sportive naționale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minim 40% dintre sportivii prezenți pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români.

Iar federațiile sportivenaționale au obligația să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranță echipele nașionale ale României la sporturile de echipă. Mulțumesc tuturor federațiilor pentru susținerea acestei decizii și succes în implementarea ei!”

De fapt, eu văd altfel această decizie! (Încă) 60% dintre sportivii participanți în competițiile oficiale naționale POT SĂ FIE STRĂNI! Ceea ce mi se pare extrem de mult! Și chiar dacă ministru ar fi vrut ca ponderea românilor să fie mai mare, îl bănuiesc că a fost supus unor anumite presiuni ca această pondere să nu fie mai mare de 40%! Nici măcar 50%! Și totuși….

Deja, au început să apară nemulțumirile! Federația Română de Fotbal a cerut explicații Ministerului Sportului pentru ordinul de ministru emis, iar CFR Cluj a declarat că este total împotriva acestui ordin! Se pare că, Eduard Novak NU s-a consultat cu FRF în privința emiterii ordinului, e și greu să te consulți cu înavuțiții de la FRF!

Rămâne de văzut cu vor fi afectate echipele românești care se bazează în mare măsură pe străini în competițiile interne (vezi Dinamo București și CSM București la handbal, sau CFR Cluj la fotbal, etc)! Cert este că s-a făcut un mic pas spre revigorarea echipelor naționale ale României, care au dezamăgit total în ultimii ani! Dacă „strategiile” lui Burleanu nu au fost în stare să facă ordine în competițiile patronate de ea, iată că o face Ministerul Sportului! Și bine face…

 

 

Lasă un răspuns

Top