You are here
Home > Editorial > Baia Mare – Recea – Maramureș

Baia Mare – Recea – Maramureș

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Declararea pandemiei la nivel global, a stării de urgență și stării de alertă în România, ne-a prins pe nepregătite pe toți în toate domeniile. Mai mare confuzie ca în aceste zile nu a fost nici în perioada Revoluției Române. Cum era de așteptat, nici sportul nu a fost ocolit de această confuzie, Întrecerile din campionatele interne de fotbal au fost întrerupte în luna martie, și nu s-au mai putut disputa conform programării inițiale, și de aici s-a intrat într-o bulibășeală de toată frumusețea. 

CEX-ul Federației Române de Fotbal a stabilit pentru liga 3, ca din cele 5 serii, 2 să promoveze direct în Liga 2: Aerostar Bacău și FC Universitatea Craiova. În seriile 2, 3 și 5 se vor disputa baraje pentru promovare, între primele 2 clasate. Astfel, în seria 5, cele două echipe maramureșene prezente la startul sezonului competițional 2019-2020, ACS Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare își vor disputa locul pentru eșalonul secund al fotbalului românesc. După 4 ani de zile vom avea Liga 2 în Maramureș, cu reprezentantă de-a noastră la startul competiției. Rămâne de văzut care va fi aceasta: Minaur Baia Mare sau ACS Fotbal Comuna Recea. 

Echipa patronată de Consiliul Local și Primăria Recea a avut prima șansă la promovare și în sezonul trecut, când au ratat promovarea în dauna echipei Csikszereda Miercurea Ciuc, echipă de care o leagă acum strânse prietenii. Ori nu au vrut să promoveze, ori li s-a părut căciula prea mare, cert este că în acest an formația din Recea își dorește promovarea mai mult ca anul trecut, și nu pentru că trebuie să se bată pentru ea chiar cu Baia Mare. La Recea există condiții proprice performanței, ne vom lămuri pe parcurs dacă vor exista și fonduri pentru Liga 2. Din punct de vedere al infrastructurii, Primăria este gata să investească în mărirea capacității tribunelor la Stadionul Comunal din Recea cu încă 1000 de locuri și instalarea unei nocturne la standardele ligii secunde. Din punct de vedere sportiv, ei mai trebuie să treacă de Minaur Baia Mare, echipă condusă de pe bancă de Dorin Toma, omul promovărilor cu Baia Mare, nu mai puțin decât 4 promovări cu Baia Mare are Dorin Toma, și era foarte aproape să o obțină și pe a cincea, chiar în prima divizie.

Campionatul în C5 s-a întrerupt chiar după disputarea etapei 16, când urma derby-ul local dintre ACS Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare. Aș fi vrut să spun că se reia de unde a fost întrerupt, dar nu e deloc așa. Cele dpuă echipe maramureșene se vor întâlni în prima manșa a barajului de promovare în Liga 2, de această dată învingătoarea va merge direct în eșalonul secund. Un eșalon secund în care, în aceste zile au loc mișcări de trupe, de răsunet. Mitică Dragomir președinte la Rapid București, și nu merge singur ci cu un grup de investitori, Edy Iordănescu principal la Petrolul Poliești, CS Mioveni pregătindu-se să dea lovitura în dubla cu Poli Iași (cel mai probabil), FC Universitatea Craiova cu injecții masive de capital și jucători din străinătate. Dacă Adrian Mititelu a investit milioane de euro pentru a ajunge în Liga 2, de această dată când visul revenirii în Liga 1 este tot mai aproape, nu se va da la o parte. Turrisul lui Erik Lincar a ratat și promovarea și barajul în min. 97 al partidei din Regie cu Rapid. Mai sunt echipele din Banat cu ambiții la primele locuri, echipele din jurul Bucureștiului, care au cochetat cu Liga 1, Farul Constanța cu buget de 2,5 milioane de euro nu a prins nici măcar play-off-ul! Dezamăgirea este cu atât mai mare și la Rapid cu cât bugetul de 4 milioane de euro nu a fost de ajuns nici măcar pentru disputarea barajului, echipa din Giulești ocupând ultimul loc din play-off. Surpriza mare se pare că vine din Liga 1, acolo unde Dinamo București pare condamnată la retrogradare, prima din istoria clubului! 

Cu un sistem competițional incert, se va juca într-o singură serie cu 23 de echipe sau două serii împărțite geografic, dacă se înscriu toate echipele cu drept de participare în Liga 2, competiția eșalonului doi pare o adevărată provocare pentru învigătoarea dublei dintre ACS Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare. La Baia Mare se anunță mișcări importante atât din punct de vedere al staffului administrativ cât și al organizării juridice. Doar că aici lucrurile s-au împotmolit, datorită unei contestații, a celor care revendică numele de Minerul. Despre intențiile administrației locale am scris și sperăm să avem ocazia să o mai facem. Să mai spunem că primarul Cătălin Cherecheș pare hotărât să ofere Municipiului un stadion decent. Din punct de vedere sportiv și organizatoric noi credem că participarea în Liga 2 trebuie să fie asigurată cu un buget de minim 2 milioane de euro, depinde de configurația sistemului competițional, și dacă vorbim despre profitabilitatea participării în eșalonul secund aici, lucrurile stau puțin altfel, orice ratare a obiectivului promovării în Liga 1, fiind considerată o pierdere financiară din bani publici. Asta dacă e să privim lucrurile cinici…

Proiecte și intenții există, noi sperăm doar ca toate acestea să nu fie doar un foc de paie aprins în an electoral. Nici nu am vrea să privim umiliți cum o echipă din Maramureș nu ar face față (din nou) rigorilor eșalonului secund prin neparticparea la competiție sau retragerea echipei în timpul sezonului competițional. Fotbalistic vorbind, amândouă echipele și-au câștigat pe merit participarea la acest baraj, au loturi destul de echilibrat valoric, dar lângă fotbaliști și staff tehnic trebuie să existe o întreagă echipă care asigure condițiile performanței, atât sportiv cât și material și financiar. 

Suntem acum entuziaști, că Maramureșul va evolua pe a doua scenă fotbalistică a țării și ne dorim ca cel mai bun să câștige, așa cum este și normal pe dreptunghiul verde al fotbalului.

Și da, Baia Mare – Recea – Maramureș!

One thought on “Baia Mare – Recea – Maramureș

  1. Viitoarea echipa care va promova ar trebui numita FC Baia Mare sau FC Maramures Baia Mare, sponsorizata atat de primarie cat si de CJ Maramures.

Lasă un răspuns

Top