You are here
Home > Editorial > Ultra (și)…ULTRAȘII!

Ultra (și)…ULTRAȘII!

Ioan R. Ster 

Aș fi vrut, și tare mi-ar fi plăcut să scriu în acest editorial, numai și numai de suporterii lui Minerul Baia Mare. Minerul, care fiecare vorba între noi, nu este Minerul, decât pentru că așa vor EI, suporterii. Doar Minerul, până la moarte!  Minerul există astăzi, pentru că așa a vrut un inimos investitor, și și-a înregistrat marca la OSIM. De fapt, echipa noastră, mult iubită este MINAUR Baia Mare, și sincer să fiu, mie îmi place. Dar eu nu sunt ULTRAS… Eu sunt unul dintre iubitorii de fotbal din Baia Mare, care am trăit lângă fotbalul de pe malul Săsarului, cu performanțele Generației Mateianu, dar și cu dezamăgiri, neîmpliniri.

La urma urmei, povestea noastră este despre ce ULTRA echipă (n-)avem, sau despre ce ULTRAȘI ne dorim lângă echipă, și implicit, lângă noi, în tribună. Astăzi nu se mai spune, ca odinioară GALERIA ECHIPEI, se numesc ULTRAȘI, și se îmbracă în negru, neapărat! Am întâlnit zilele trecute, în tribunele Stadionului Municipal „Viorel Mateianu”, un suporter care mi-a mărturisit că deplânge felul în care au ajuns galeriile astăzi. Și el a făcut parte din celebra Galerie care însoțea Trupa lui Mateianu, cutreierrând țara în lung și lat, ba chiar a fost unul care a compus marea majoritatea a versurilor din repertoriul cu care suporterii însuflețeau tribunele. Nea’ Costică își strângea colegii în tribuna din dreapta de la oficială, și făceau repetiții, îi puteai auzi de la Ștrand sau de la barul Stadion. Și, unde trecea această MINUNATĂ GALERIE, toată lumea știa că sunt din Baia Mare. DA, pentru că erau UNICI!. Astăzi, nu mai este la modă să fii unic, să poți galben-albastru la meciurile echipei tale, să porți tricolorul pe tine la meciurile echipei naționale. Trebuie NEAPĂRAT să porți negru, să știi să înjuri, să fii xenofob, să fii pus pe scandal, și…OBLIGATORIU, să ai același repertoriu cu cei din Ploiești, cu cei din Groapă, Ghencea, sau alegeți orice altă echipă de fotbal de la noi. Repertoriu e același, nu mai faci diferența între ei. Mai sunt și excepții, „U” Cluj este una dintre excepții, dar asta nu face decât să întărească regula.

La noi, în (ne)însemnatul nostru municipiu, dacă întrebi pe cineva ceva despre Galeria noastră cea de toate zilele, îți dă un nume ajuns celebru de la Federația Română de Handbal până la Avântul Bârsana, ACS Comuna Recea și, dacă mai știți voi și alte arene pe unde a bătut toba Simi Marcovici, puteți să le adăugați pe această listă. Păi, sincer să fiu, și ca mine mai sunt și alții, m-am săturat de TOBA lui Simi Marcovici în Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, care îți fură inclusiv această mică plăcere de a te auzi strigând MI-NA-UR!!! Aveam înrădăcinată o tradiție la meciurile de handbal, mergeam să ne încurajăm echipa, alături de alți 3000 de spectatori, și parcă sportul era mai frumos când îl auzeam pe vecinul de lângă mine rezonând cu mine, cu echipa până la urmă. Astăzi trăim alte vremuri…Îi dăm lui Simi Marcovici un sector întreg de tribună, cu cei 10 puști, îmbrăcați și ei în negru (neapărat), ș-apoi dă-i repertoriu cu toba!

Este suficient să privesc la echipe de tradiție din fotbalul românesc care au și ei…ULTRAȘII lor, cei care vor fotbal de performanță, vor rezultate, dar să impună ei prin violență fizică sau verbală, regulile după care trebuie să joace alții, chiar dacă ei se numesc INVESTITORI. Cu alte cuvinte, BANII tăi, dar faci cum spun eu! Investitorii în fotbal sunt extrem de puțini, cei care investesc timp și bani, pasiune, pentru a ridica din mocirlă, o echipă a cărui tradiție impune respect! Încet-încet musai să-i alungăm și pe ăștia…Cel mai recent exemplu este cel de la Ploiești, unde ULTRAȘII se împotrivesc numirii unei noi echipe de conducere. Decizia este, bineînțeles a celui care „bagă” bani într-o groapă, care se numește FOTBAL! Sloganuri de genul „Petrolul suntem noi”, impunerea cu forța a unei atmosfere care nu e propice performanței, va face ca până la urmă „Lupii Galbeni” să rămână fără finanțare! Dacă am putea și noi românii să ne mai schimbăm mentalitatea, învechită și depășită de realitățile de astăzi, poate am reuși și noi să simțim ce simt suporterii lui Liverpool în tribunele de pe Anfield, ca să dau doar un mic exemplu. Ca un optimist incurabil, încă mai visez că se mai poate schimba ceva și pe plaiurile noastre mioritice.

În Baia Mare s-au mai încercat tot felul de variante pentru a uni suporterii care (mai) iubesc fotbalul, dar cele mai multe s-au dovedit a fii fâsuri de suporteri, ale unora cu SLOGANUL la ei, care dormeau în pat în culorile alb-albastre, dar ne dădeau lecții despre cum ar trebui să se organizeze ULTRASUL băimărean. Mai este si genul de „suporter de rezultat”, care vine la meciurile echipei favorite doar când echipa e pe primul loc, sau joacă cu Steaua! Până la urmă, cel care a rămas mereu constant în iubirea față de culorile galben-albastre, care a strâns în jurul lui o mână de suporteri, cu care a însoțit echipa și în Liga 4, este Nicu Țapu. Așa îl știm cu toții, în jurul lui ar trebui (re)sădită această sămânță a SUPORTERULUI BĂIMĂREAN, care să cânte pentru MINERUL, să simțim că suntem MOROȘENI, să vibrăm și noi alături de ei, pentru ECHIPĂ! Fără NEGRU în sânul ULTRASULUI băimărean, pentru că avem cele mai frumoase și mai sfinte culori: GALBEN-ALBASTRU! Și, da, recunosc că mi-ar plăcea să văd și pălării moroșenești în galerie, vreau că băieții noștri să se deosebească de așa-ziși ULTRAȘI din Botoșani, Galați, Iași sau Clinceni, Chiajna,etc. Sunt ai noștri și vreau să mă mândresc cu ei, vreau ca toată lumea să-i imortalizeze pentru că sunt UNICI! Sunt ULTRAȘII din Baia Mare!!!

One thought on “Ultra (și)…ULTRAȘII!

Lasă un răspuns

Top