You are here
Home > Opinii > EXCLUSIV Cătălin Cherecheș: „Alții au murit dar eu întotdeauna am fost învingător!”

EXCLUSIV Cătălin Cherecheș: „Alții au murit dar eu întotdeauna am fost învingător!”

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Marți 19 februarie 2020, în sala de ședințe a Complexului Sportiv „Lascăr Pană” din Baia Mare a avut loc Adunarea Generală a Asociației Județene de Fotbal Maramureș, la care a fost prezent și primarul Municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheș. Cu această ocazie, edilul Municipiului Baia Mare a felicitat conducerea AJF Maramureș pentru activitatea desfășurată și a lansat invitația instituției conduse de Zoltan szekely de a deveni parteneri în diferite acțiuni sportive și proiecte, de a accesa fondurile disponibile după aprobarea Bugetului Municipiului Baia Mare, începând chiar din aceste zile.

Nu am ratat oportunitatea de a sta de vorbă cu primarul Municipiului Baia Mare despre fotbal, infrastructură sau intențiile Domniei Sale în viitorul apropriat. În exclusivitate pentru BaiaMare Sport Cătălin Cherecheș a oferit următorul interviu:

BMS: Domnule primar Cătălin Cherecheș ați fost prezent astăzi la Adunarea Generală a Asociației Județene de Fotbal Maramureș și ați afirmat că începând din acest moment, fotbalul are prioritate în Baia Mare!

 Cătălin Cherecheș: Este o chestiune de normalitate, având în vedere preferința pe care o au majoritatea băimărenilor, în special copiii, juniori, tineri dar și cei mai în vârstă, în special seniorii noștri, cei care au gustat din performanța sportului, din performanța fotbalului din Baia Mare și eu consider că este o chestiune de normalitate să aducem fotbalul la un nivel înalt, la un nivel relevant național, pentru că înseamnă și o creșetere a notorietății Municipiului Baia Mare și notorietatea câștigată înseamnă și atractivitate a orașului vis-a-vis de investitori, vis-a-vis de tinerii care vor să vină să facă școală în Baia Mare și eu consider că este o chestiune care ține de dezvoltarea consistentă a orașului pentru că aceste lucruri se leagă între ele, trebuie să dezvolți și sistemul de sănătate, trebuie să dezvolți și sistemul educațional, trebuie să dezvolți și infrastructura și mediul economic, dar în special toate aceste lucruri se leagă și prin sport, pentru că sportul oferă și sănătate, oferă și educație, oferă, pe de altă parte și oportunitatea dezvoltării economice, pentru că e un motor al dezvoltării economice, în special fotbalul. Și noi, și pe partea de infrastructură, devoltând în zona fostului liceu minier, respectiv Liceul Aurel Vlaicu, două terenuri sintetice cu tot ceea ce înseamnă infrastructura adiacentă, tribune, vestiare, plus proiectul pe care-l avem cu Consiliul Județean, respectiv Compania Națională de Investiții pentru construirea noului stadion între Baia Mare și Recea, în plus tot ceea ce înseamnă infrastructură școlară pentru sport, și aici mă refer la curțile de școli pe care am început să le reabilităm, vom continua inclusiv pe sistemul acesta de suprafețe elastice pentru a putea să îi tentăm pe copii să facă mișcare, în primul rând, și mai apoi, cei talentați să facă și performanță, invitându-i pe colegii mei primari împreună cu AJF-ul să organizăm 4-5 centre zonale unde să avem inclusiv cazare pentru copii, să avem cantină la dispoziție, să avem școală pentru a putea să-i selectăm pe cei talentați să facă fotbal, să joace pentru echipele de la diversele niveluri competiționale și să alimenteze vârful, așa cum vă spuneam, donând spre Municipiul Baia Mare, respectiv spre Consiliul Județean cele două branduri pe care eu personal le dețin, respectiv FC Baia Mare și FC Maramureș.

BMS: La ce să se aștepte iubitorii fotbalului din Baia Mare începând din acest moment?

 Cătălin Cherecheș: Să se aștepte ca în această vară să avem echipa noastră transformată din Minaur în FC Baia Mare, sau de ce nu, în FC Maramureș, vom vedea cum ne vom dezvolta împreună cu Consiliul Judeșean, dar să se aștepte ca această echipă să promoveze în Liga 2 și să se aștepte ca anul următor să promoveze în Liga 1 pentru că a sta foarte mult în Liga 2 înseamnă o cheltuială destul de mare și atunci, aducând chiar de acum, din momentul promovării în Liga 2, jucători relevanți, să atacăm promovarea, să ne consolidăm ca o mișcare sportivă fotbalistică relevantă la nivel național. Exact modelul pe care Gică Hagi l-a făcut la Constanța, dar într-o manieră privată, noi trebuie s-o facem nu doar la nivel de Baia Mare ci la nivel județean, angrenând și pe cei din autoritatea locală, primarii respectiv Consiliul Județean, cluburile sportive, asociațiile sportive, pe cei de la Asociația Județeană de Fotbal care sunt niște oameni foarte serioși și care pot să facă, din punctul meu de vedere, întreaga osatură administrativă unei astfel de construcții care să alimenteze vârful, respectiv înalta performanță dar să asigure și funcționarea întregii piramide fotbalistice.

BMS: Ați avut în această zonă un proiect extrem de generos la nivel de infrastructură și ați afirmat că acel proiect a fost „pierdut” de către Ministerul Tineretului și Sportului, și de asemenea, la nivel de infrastructură, care este situația juridică a Stadionului „Viorel Mateianu”, de ce se întâmpină dificultăți privind renovarea lui?

 Cătălin Cherecheș: Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt relativ simple, vis-a-vis de această zonă sportivă, respectiv Complexul Sportiv „Lascăr Pană”, aici am avut un proiect generos, aici nu vorbim de vorbe, ci vorbim de hârtii, un proiect tehnic pe care l-am transferat ministerului și ministerul l-a pierdut prin ceva sertare, deși a costat bani pentru municipiu. Văd că lucrurile, cel puțin la nivelul terenului de atletism, stagnează și terenul de atletism este vital pentru tot ceea ce înseamnă antrenament pentru toate sporturile, ceea ce mă doare și voi face în așa fel încât, după ce se vor liniști și apele din perspectivă politică, să intervenim la nivel guvernamental să reparăm aceste lucruri. Pe de altă parte, Stadionul „Viorel Mateianu” este un stadion care are, la fel, un proiect făcut de noi, un proiect tehnic de reabilitare de aproximativ 5 milioane de euro aflat în finanțare la Compania Națională de Investiții. Bineînțeles, tot din motive politice a fost de vreo 3 ani de zile, an de an blocat, la fel vom interveni acolo, deși înțeleg simbolul acestui stadion dar pe de altă parte avem proiectul împreună cu Consiliul Județean și cu Primăria Recea, între cele două unități administrative, Baia Mare și Recea să construim acea bază sportivă fotbalistică cu un stadion nou, în continuarea stadionului pe care-l au cei de la Recea spre Baia Mare cu o sală polivalentă de mai mari dimensiuni, vis-a-vis, peste drumul care leagă cele două localități, Baia Mare și Recea, cu tot ceea ce înseamnă infrastructură de parcare, cu terenuri de antrenament și eu cred că acolo este zona în care ne putem dezvolta pentru a nu genera, ca să spun așa, blocaje atunci când ne referim la înalta performanță, la competiții importante, unde nu doar băimăreni vin ci oameni din întreg județul sau și din alte județe. Dar aici, cei din Consiliul Local Recea n-au acceptat transferul acestui teren spre Municipiul Baia Mare, respectiv, schimbarea limitei administrative. Vom mai face niște încercări chiar în această lună în Consiliul Local Recea. E greu atunci când unii oameni se trezesc în zona aceasta politică sau administrativă și se cred niște mai mici sau mai mari dumnezei și de fapt, nu fac altceva decât ori blochează ori distrug niște lucruri generoase care nu țin de Cătălin Cherecheș sau de niște gânduri personale, țin de ceea ce înseamnă dezvoltarea comunității și calitatea vieții pe care vrem s-o creștem nu doar în Baia Mare ci și în județul Maramureș. Dar vă asigur că, așa cum am demostrat și până acum, chiar dacă unii mi-au ucis proiectele, le-am reînăscut și m-am dus înainte. Alții au murit dar eu întotdeauna am fost învingător!

BMS: Am asistat la finalul anului trecut la o încertcare eșuată a Direcției Județene de Sport și Tineret Maramureș de a organiza o Gală a sportivilor băimăreni. S-ar putea implica pe viitor Primăria Baia Mare în organizarea unei astfel de Gale?

 Cătălin Cherecheș: Eu am arătat și acum o săptămână modul în care trebuie să fie organizată o astfel de Gală pentru cei relevanți pe toate domeniile. Eu consider că a fost un punct relevant atunci când am făcut Gala Premiilor de Excelență a Municipiului Baia Mare, dar îmi doresc, așa cum am spus și săptămâna trecută, să organizăm o gală pentru sport, relevantă pentru județul Maramureș, noi suntem generoși, aici nu vorbim doar de Baia Mare, vorbim și de Maramureș. Îmi doresc foarte mult să avem o gală pentru educație, îmi doresc să avem o gală pentru sănătate, o gală pentru tot ceea ce înseamnă mediu, ONG-uri și pe diverse domenii relevante, să scoatem în evidență pe cei care fac performanță sau pe cei care susțin performanța. Așadar, noi suntem, și am spus-o și astăzi, deschiși să fim din acest moment partenerii principali ai AJF în orice fel de inițiativă a lor dar și a oricărei structuri care coordonează sportul, așa cum este Direcția Județeană pentru Sport și Tineret sau alte entități care merită susținute și care sunt serioase.  

 

 

Lasă un răspuns

Top