You are here
Home > Fotbal > EXCLUSIV Băimărenii vor putea face parte din viitoarea poveste FC Baia Mare

EXCLUSIV Băimărenii vor putea face parte din viitoarea poveste FC Baia Mare

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Fotbalul a intrat într-o pauză forțată de pandemia de coronavirus, toate competițiile de fotbal din România fiind suspendate, dar iubitorii fotbalului din Baia Mare sunt cu gândul tot la echipa lor favorită, visând cu ochii deschiși la promovarea în Liga 2, Minaur Baia Mare ocupând poziția 2 în clasament la 2 puncte distanță de ACS Fotbal Comuna Recea, înaintea duelului direct al celor două formații maramureșene.

Dacă competițiile vor fi înghețate de FRF datorită viitoarei evoluții ale pandemiei, e posibil ca ACS Fotbal Comuna Recea să fie declarată campioană în C5 și virtual promovată în Liga 2. Este un scenariu tot mai demn de luat în seamă, și ar fi o lovitură dură dată fotbalului băimărean care ar avea toate șansele să spere că va ocupa prima poziție în clasamentul seriei 5 din Liga 3, dacă campionatul s-ar relua!

Până una alta, în spațiul public maramureșean se vorbește tot mai intens de proiectului primaurului Cătălin Cherecheș pentru revigorarea fotbalului băimăren. De altfel, este singurul proiect de acest fel după enorm de mulți ani, nimeni altcineva neputând concepe un proiect viabil, sau măcar să se aplece asupra fotbalului băimărean intrat într-un anonimat total. Fără nici o reținere, am scris și susțin în continuare acest proiect, în ciuda numeroaselor critici primite pe rețele de socializare, și consider că este mai ușor să critici orice bună intenție din anonimat, în spatele rețelei de socializare decât să participi activ, sau dacă nu, măcar să susții moral ridicarea din mocirlă a unui fotbal care odinioară făcea cinste orașului nostru. Acest proiect nu se referă doar la latura fotbalistică, este obligatoriu formarea unei echipe competitive care să facă față provocărilor până la promovarea în Liga 1! Și deocamdată, avem motive întemeiate să credem să se încropește o echipă valoroasă la Baia Mare. Într-o convorbire avută cu primarul Cătălin Cherecheș acesta recunoștea că nu se pricepe la fotbal, ca sport, dar se pricepe la a crea structuri, și nu am motive și argumente să-l contrazic.

BaiaMare Sport nu s-a mulțumit doar în a consemna conferințele de presă ale primarului Cătălin Cherecheș legate de acest proiect generos, am ținut să aflăm direct de la sursă ce se va întîmpla mai departe cu acest proiect, ca el să nu rămână la stadiul de vorbe rostite în conferințe de presă sau de mesaje electorale. În primul rând, nu cred în prostiile astea cu mesaje electorale, Cătălin Cherecheș nu are nevoie de foartă multă campanie electorală, din punctul meu de vedere nu avem personalități de valoare în Baia Mare, care să-i facă față. 

Am informat la vremea respectivă despre proiectul care privește fotbalul băimărean, și continuăm s-o facem în interesul iubitorii fotbalului băimărean care merită o echipă puternică, fotbal de calitate, competiții puternice, unde este fotbalul adevărat. Acest proiect trebuie construit piramidal de jos în sus, și am scris despre intențiile autorităților locale de a avea un stadion de fotbal nou în Baia Mare, sau măcar un stadion reabilitat, cel pe care au jucat cei din Generația Mateianu, Steaua, Dinamo, Craiova sau Real Madrid. O structură puternică în fotbal, cu o echipă pe care o vrei în Liga 1, înseamnă nu numai o echipă capabilă să facă performanță dar și un acționariat din care să nu lipsească investitorul privat. Eu cred că a trecut de mult vremea cerșitului la agenți economici pentru a te ajuta să plătești arbitrajele, sau cheltuielile de deplasare, ca să nu mai vorbim de salarii, prime, medicamentație, etc. 

Începând din această vară se intenționează crearea unei structuri care se va putrea numi FC Baia Mare sau FC Maramureș, depinde ce se va hotărî în acest sens (eu personal aș rămâne la Minaur), în care Clubul Minaur Baia Mare, ca reprezentant al autorității locale (Minaur fiind un club exclusiv de drept public), să poată să dețină maximum 50% din noua structură, restul fiind deschis investitorilor și chiar suporterilor băimăreni. Și abia atunci, ne vom putea da măsura iubirii noatre pentru culorile galben-albastre, mai mult decât de la înălțimea unor comentarii răutăcioase, că doar nu costă nimic, nu? Și aici, este o chestiune destul de sensibilă,  la modul în care reușești să atragi investitorii și suporterii băimăreni către fotbal, să-l susții financiar. Este important ce poate să ofere clubul acestor oameni, și mai mult decât atât, să-i arăți RESPECT, nu doar o persoană care cotizează. Există semnale că lucrurile vor merge spre bine și în acest domeniu. Astăzi se intră gratis la meciurile echipei de fotbal Minaur Baia Mare, în viitorul apropiat, vom putea participa activ la susținerea echipei, așa cum și alte organizații de suporteri o fac pentru echipa lor. Și exemple sunt: Timișoara, Rapid, Dinamo, etc.

Deci, primul pas ar fi promovarea în Liga 2, dar așa cum este și profesionist, te gândești de acum la …Liga 1!

Cătălin Cherecheș – primarul Municipiului Baia Mare, în exclusivitate pentru baiamaresport.ro: 

„Am luat totul de la capăt în anul 2017, pe structura clubului Minaur, club de drept public, de data aceasta, până la sfârșitului returului ca secție de fotbal, va trebui să se constituie într-un alt tip de structură, agreată de către Federație, respectiv un club de drept privat, în care Municipiul sau orice fel de autoritate locală, nu poate să aibă mai mult de 50%. Lucrul acesta poate fi și benefic, pentru că cealaltă jumătate a patrimoniului eu cred că trebuie s-o supunem unei subscripții publice, să dăm posibilitatea băimărenilor, mie sau Dvs. ca persoane fizice, dacă vrem să avem 0,01% aport în clubul respectiv, și știu că am un salariu de 5.000 lei și pot să dau 200 lei la club în fiecare lună, să putem face treaba asta, într-o anumită componentă, sau pondere a acționariatului. În rest sunt societățile relevante, mari, care pot să vină și să sprijine. Așa văd eu lucrurile, așa e legal să le facem, important e să nu uităm parcursul acesta de câteva luni până la final, trebuie să fie un parcurs pozitiv și să ne atingem obiectivul de a promova în Liga 2. Când construiești acum pentru promovarea în Liga 2 trebuie să construiești pentru UN PARCURS întreg în Liga 2, pentru că, în fond, este vorba despre bani și despre bani publici și orice stagnare într-o zonă  din aceasta a Ligii 2 înseamnă costuri. La chestiunea asta, de a activa în Liga 1 trebuie să ne gândim ACUM, nu când terminăm parcursul în Liga 2! Dintr-o perspectivă legală, Municipiul Baia Mare, reprezentată de clubul Minaur va genera înființarea unui NOU CLUB strict pentru fotbal, care vom decide, va fi FC Baia Mare, ori va fi FC Maramureș. Entitatea care va reprezenta Municipiul ca și acționar va fi Minaur, pentru că astăzi tot ce înseamnă jucători, contracte cu jucători, palmarestul acesta de Liga 3 și inclusiv promovarea se face pe Minaur, și Minaur ar trebui să fie într-un fel  acționarul principal ca reprezentant al Municipiului Baia Mare. Dar, pe lângă acest lucru, bineînțeles că la momentul la care toate docuimentele vor fi agreate și de către Consiliul Local și de către Federație, vom face bineînțeles o întâlnire cu jucătorii actuali, cu forțele economice, respectiv oameni de afaceri, prezentându-le proiectul. Proiectul acesta nu este un proiect care să țină de Cătălin Cherecheș, pentru că acesta e un proiect care trebuie să fie așezat într-un mod foarte consolidat pe o perioadă lungă de timp!”

 

Lasă un răspuns

Top