You are here
Home > Fotbal > EVENIMENT LANSARE DE CARTE: Ioan Marchiș „Football Old Boys-10: Sport Team Baia Mare”

EVENIMENT LANSARE DE CARTE: Ioan Marchiș „Football Old Boys-10: Sport Team Baia Mare”

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

La Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc, marți 20 septembrie 2022, un eveniment editorial prilejuit de lansarea volumului „Football Old Boys-10: Sport Team Baia Mare” al (deja) autorului Ioan Marchiș, președintele Sport Team Baia Mare.

În peisajul fotbalului de old boys băimărean a apărut acum  10 ani, la data de 28 mai 2012, Sport Team Baia Mare, la inițiativa unui grup de iubitori ai sportului, în frunte cu Ioan Marchiș,  actualul președinte. De atunci și până în prezent echipa „Comandantului” a disputat 175 de partide, din care, 103 victorii, 41 înfrângeri și 31 de egaluri. Prima partidă „oficială” a grupării o consemnează autorul cărții ca fiind cea din deplasarea de la Cavnic, unde echipa a câștigat cu 6-2.

La festivitatea de lansare a cărții au fost prezenți membrii echipei Sport Team Baia Mare, reprezentanți ai celorlate echipe de old-boys din Maramureș, foști colegi de muncă ai autorului cărții dar și cei care au fost interesați de apariția în peisajul fotbalului băimărean a unui volum document, care va îmbogăți, de acum, titlurile de carte ale Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, dar și bibliotecile celor care au intrat sau vor intra în posesia volumului.

Din punctul meu de vedere, ca fost component al echipei FC Prietenia, la a cărei „naștere” am fost direct implicat, în 1995, mă cuprinde un sentiment de invidie, pe de o parte, dar și de bucurie, când constat că există interes pentru a scrie câte o filă de istorie în cartea fotbalului băimărean. Și, cu acest volum, Sport Team Baia Mare a intrat, cu siguranță, în viitoarea poveste care se va spune despre fotbalul băimărean. Cea completă și adevărată… Sigur, de aici nu ar trebui să lipsească marile performațe sportive ale echipelor de fotbal din Baia Mare, dar și a echipelor de copii și juniori, cele feminine și, bineînțeles, echipele de old boys care, sunt foarte aproape de a încropi un campionat de old-boys în Maramureș. Într-un final autorul Ioan Marchiș a dezvăluit despre impulsul de a scrie această lucrare și a mulțumit tuturor celor care au sprijinit apariția lucrării, componenților echipei Sport Team, invitaților și sponsorilor care au făcut posibilă ca mica istorie a celor de la Sport Team să vadă lumina tiparului. 

Festivitatea a fost moderată de Ioan Bota, președintele Filialei Maramureș a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Au luat cuvântul Alin Boțioc, autorul prefaței din carte, Gavril Babiciu, scriitor, Iacob Oniga, scriitor, dar și invitați din sală printre care prof Albu, jurnalistul Radu Țolaș, și, chiar directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Teodor „Teddy” Ardelean. Drumul unei cărți până la publicare este unul anevoios și necesită un volum mare de muncă și pricepere, inspirație și răbdare. „Football Old Boys-10 Sport Team Baia Mare” este o lucrare de referință în peisajul, și așa văduvit de lucrări sportive de valoare, în vremuri tulburi în care informația o culegi pe sărite din mediul online.

 Una peste alta, a fost o manifestare extrem de reușită, iar noi rămânem cu acestă lucrare care va dăinui vremurilor, spre aducere aminte tuturor acelora care vor căuta învățătură și cunoaștere despre cum se practică sportul astăzi în Baia Mare, de una dintre echipele de old boys apărute în peisajul fotbalului băimărean!

Lasă un răspuns

Top