You are here
Home > Handbal > Juniori > CĂLIN MATEI: „Avem acum oportunitatea de a duce faima echipei, a județului și a orașului într-o competiție internațională!”

CĂLIN MATEI: „Avem acum oportunitatea de a duce faima echipei, a județului și a orașului într-o competiție internațională!”

 

 

 

 

 

 

Alin Boțioc 

Campionii României solicită sprijinul autorităților

Interviu cu Călin Matei președintele campioanei României la rugby C.S.M.Știința Baia Mare

Rep – Domnule președinte Călin Matei, iată de circa 2 luni Campioana României s-a reunit pentru o nouă stagiune ce probabil urmează să înceapă la un moment dat, însă situația financiară din această perioadă de pandemie, coroborată cu un buget încă nefuncțional duce la anumite sincope în ceea ce privește întregul fenomen rugbystic românesc și cu precădere cel maramureșean.

Călin Matei – Este pentru prima dată când vorbim în acest an. Campiona noastră s-a reunit pe data de 8 ianuarie a fost o perioadă intensă o perioadă în care nici măcar nu se știa exact când începem anul competițional. Am trecut și noi ca și multe alte grupări sportive prin perioada Covid, am avut aproape  două treimi din băieți și staff care au trecut prin acest păcătos virus, însă acum suntem bine. Așa cum zice românul „Am avut norocul că ne-a lovit o dată pe toși” și am putut să facem o pauză mai lungă așa cum spun și prescripțiile medicale fără a avea de suferit prea mult în plan sportiv competițional.

În ceea ce privește programul competițional, începem cu Cupa României primul meci va fi acasă luna viitoare cu Timișoara după care se intră direct fără nicio pauză cu meciurile din SuperLigă. Obiectivele noastre sunt ca și în fiecare an extrem de clare campionat, Cupa României, Cupa Regelui, și să nu uităm că de 12-13 ani echipa noastră nu mai coboară mai jos de locul doi, o performanță zic eu remarcabilă, unică, specială atât pentru sportul maramureșean cât și la nivel național.

Din punct de vedere al lotului am făcut două sau trei transferuri de jucători români tineri, precum Luca Nichitean, Vlăduț Bocăneț sau Darin Onț reușind poate cel mai important lucru acela de a menține lotul echipei campioane cu unele mici modificări, renunțând la Feofaaki Holoia sau Cristi Chirică jucător ce activează acum în liga a patra din Franța. Ambele sunt pierderi importante dar pe care am încercat să le compensăm. Noi sperăm ca și în actualul an competițional să să rămânem tot acolo sus, deși din informațiile pe care le avem acesta va fi un an competițional deosebit de dificil. Mai întâi de toate să sperăm că pandemia nu va mai întrerupe sub nici o formă competițiile interne sau internaționale, pentru din acest punct de vedere anul trecut a fost un an infernal nu doar pentru echipa noastră de rugby ci pentru tot ce a însemnat sport la nivel mondial. În ciuda acestor greutăți bucuria de la final de sezon a fost maximă cucerirea titlului național și a Cupei României venind ca un cadou pentru județul și orașul nostru. Noi sperăm ca și în această stagiune să ne batem acolo sus, dar asta vă spuneam, sunt echipe care s-au întărit mult C.S.A.Steaua București s-a întărit mult am înțeles că și Clubul Sportiv Dinamo s-a întărit foarte mult și vrea să facă o figură frumoasă în actualul campionat, lucru benefic pentru întreg rugby-ul românesc. Timișoara rămâne aceeași echipă redutabilă ca și până acuma deci va fi o bătălie zic eu, față de anul trecut, o luptă aprinsă pentru primele poziții atât în campionatul intern SuperLiga de Rugby cât și la nivelul Cupei României sau cea a Cupei Regelui.

Rep: Din punct de vedere sportiv în vara acestui an există toate premisele de a fi prezenți într-o competiție europeană de înaltă ținută. O competiție care însă trebuie susținută de factorii locali și cei județeni maramureșeni.

Călin Matei: Ca o premieră pentru iubitorii rugby-ului din Maramureș de data aceasta e vorba de o participare a grupării noastre pentru prima dată la o competiție internațională de mare valoare, o competiție internațională care presupune foarte mult angajament din partea noastră a clubului, a jucătorilor dar și din punct de vedere logistic, financiar, sau material. Clubul nostru fără susținere nu va putea participa în această competiție. Competiția este de un înalt nivel continental European Rugby Continental Shields (EPCR) este organizatorul acestei competiții la care vor participa echipele de top din Rusia, Georgia, Portugalia, Spania și Italia, iar din ultimele discuții cu cei de la EPCR am înțeles că se va da acceptul și la două echipe din Africa de sud. Știți că Africa de Sud trece printr-o perioadă foarte delicată din punct de vedere al rugbyului chiar dacă sunt campioni mondiali ei nu au putut participa nici în turneul lor, al celor trei națiuni de dincolo de ocean.     

Vă dați seama ce înseamnă pentru noi această competiție europeană, după ce pe plan intern de doi ani consecutivi suntem campioni naționali, avem acum oportunitatea de a duce faima echipei, a județului și a orașului într-o competiție internațională de o asemenea anvergură, cu cluburi care arată rugby, și care vor la fel ca noi să dovedească nivelul înalt la care au ajuns. Nu trebuie să spun nimănui ce înseamnă rugbyul în Georgia, ce înseamnă rugbyul în Rusia, nu trebuie să reamintesc nimănui progresele făcute de spanioli sau de portughezi. Va fi o competiție zic eu de un înalt nivel, cu oportunitatea de a vedea la Baia Mare echipe de top din aceste țări.

Bineînțeles că sunt cerințe pentru a participa în aceste Cupe Europene, cerințele nu sunt ușoare dar nu sunt nici imposibil de îndeplinit. Deși noi ca și club avem sponsori de mulți ani la echipă, de data aceasta fără sprijinul autorităților județene, cele municipale sau cele ale Ministerului Tineretului și Sportului, nu vom putea participa și implicit reprezenta Maramureșul și România la nivel european. Pentru a nu exista sincope în organizarea acestei competiții European Rugby Continental Shields a cerut tuturor echipelor participante sub formă de garanție prezentarea unui buget de 1.600.000 de dolari. Respectiva sumă nu este destinată în exclusivitate pentru această competiție ci ea reprezintă o garanție și pentru acoperirea cheltuielilor aferente din competițiile interne; SuperLiga de Rugby, Cupa României, Cupa Regelui, echipele de copii și juniori

De aceea doresc să subliniez încă o dată importanța implicării autorităților județene și cele municipale, în acest proiect, în atare condiții munca noastră din ultimii ani fiind în zadar, România fiind în acest context singura națiune care nu va putea participa. Ne dorim foarte mult, să să realizăm acest deziderat de a fi prezenți cu campioana României, C.S.M.Știința Baia Mare la o competiție de o înaltă valoare și ținută.

Rep: Prefațați o competiție europeană intercluburi extrem de interesantă care vine să întregească participarea jucătorilor de la campioana României ca o participare constantă la acțiunile primei reprezentative.

Călin Matei: De obicei la echipa națională sunt mai mulți jucători convocați în jur de 9 sau 10 însă când au început pregătirile pentru Cupa Europeană a Națiunilor (Rugby Europe Championship) o parte dintre jucătorii noștri au fost loviți de Covid 19. Însă și așa și la ora actuală avem cinci jucători la lot, iar orice entitate indiferent de unde ar fi ea se mândrește cu aceste convocări a jucătorilor la prima reprezentativă.

Rep: Pentru ca vorbim de un mesaj clar de susținere adresat  autorităților bănuiesc că există și termene pe care trebuie să le dați celor din cadrul forului continental

Călin Matei: A fost un termen pe data de 28 februarie, moment în care nu sunt făcute bugetele la nivel național. Ele însă s-au prelungit pentru mijlocul lunii aprilie, moment în care toate bugetele sunt deja realizate și pot fi operate. Noi am avut discuții și la Consiliul Județean Maramureș cu conducerea C.J.-ului , am purtat discuții la primărie cu domnul viceprimar Doru Dăncuș, le-am prezentat proiectul și situația de drept și de fapt, cu speranța implicării și susținerii acestui proiect, în care vorbim atât de renumele campioanei României, a Maramureșului dar și a Municipiului Baia Mare. Cred că am demnostrat în ultimii 15 ani de cand conduc onorific, cu comitetul director onorific această grupare că suntem la cel mai înalt nivel, chiar dacă nu avem bugetul cel mai mare din lumea rugby-ului autohton. Am știut însă ca în fiecare an să ne gospodărim bine, am știut să aducem jucători cu calități certe iar împreună cu antrenorii să formăm un colectiv care astăzi poartă cu mândrie titulatura de „Familia Zimbrilor”

Rep: Acesta este clar un mesaj transmis autorităților de a susține acest proiect

Călin Matei: Mesajul este foarte simplu „Fără sprijinul autorităților nu putem participa”

Rep: Practic cu acest proiect putem vorbim de o continuitate atât la nivelul performanțelor sportive cât și din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii.

Călin Matei: Arena Zimbrilor rămâne singura bază din România făcută după revoluție la standarde, nu moderne, la standarde normale pe care trebuie să le aiba o echipă; cu o bază de pregătire, bază de recuperare, sală de forță tot ce trebuie să existe la un club care se respectă dorește normalitatea și mai ales să se facă performanță. Aduceți-vă bine aminte căci acum circa 4-5 ani spectatorii noștri veneau la meciuri, stăteau pe o biută de pământ iar de jur împrejurul terenului erau numai iuliști și iarbă crescută anapoda. Iar  acum vorbim de cu totul altceva.

Să știți că cei de la EPCR ne- au cerut absolut toate datele, tot ce înseamnă logistica, tot ceea  ce înseamnă transport local, cum se ajunge la Baia Mare, date despre oraș, despre regiunea Baia Mare, despre baza noastră de pregătire, fotografii sau filmări video. Din acest punct de vedere noi întrunim toate condițiile, bineînțeles că mai sunt obiective pe care trebuie să le îmbunătățim, ca să nu mai vorbesc că în plan sportiv la competiția aflată sub egida  European Rugby Continental Shields fiecare club participant trebuie să aibă legitimați un număr de 10 sportivi pentru linia întâi. Vă dați seama că pentru finalul verii când este preconizată această competiție continentală noi vom fi obligați să facem aceste transferuri, alți bani alt nivel competițional.

Rep: Iată asadar un mesaj clar și intentiile clubului de rubgy CSM Stiinta Baia Mare, pentru anul competițional 2021, reflecatate in cateva cuvinte de presedintele clubului Călin Matei.

https://www.facebook.com/alin.botioc/videos/4022877141092026/

Alin Boțioc

 

 

Lasă un răspuns

Top