You are here
Home > Alte sporturi > ALTE SPORTURI Orientarea are toate atuurile de a deveni în curând disciplină olimpică.

ALTE SPORTURI Orientarea are toate atuurile de a deveni în curând disciplină olimpică.

 

 

 

 

 

Alin Boțioc  

Orientarea are toate atuurile de a deveni în curând disciplină olimpică.

Cei 420 de sportivi din cele 41 de națiuni înscrise la start au demonstrat la acest Campionat Mondial de Orientare că acolo unde se investește în factorul uman și în infrastructură există și performanță, iar orientarea are toate atuurile de a deveni în curând disciplină olimpică.

Privind retrospectiv asupra evoluției celor 12 sportivi ce au alcătuit lotul României, remarcăm o constanță a rezultatelor pe plan international, cu o mențiune, Cătălin Vădean (component al Clubul Sportiv Electro Sistem Baia Mare) cel care prin rezultatele obținute a devenit un lider al acestei generații. Rezultatele din ultimii ani îi dădeau dreptul lui Cătălin Vădean să țintească în topul primilor 50 de sportivi de pe glob, locul 22 obținut în proba de ștafetă, 31 în proba de medie distanță, locul 37 în proba de ștafetă mixtă, 39 în cea de sprint urban, respectiv 44 în proba de lungă distanță consolidându-I acestuia statutul de lider.

Nici locurile ocupate de celelalte două componente ale Clubului Sportiv Electro Sistem Baia Mare Alexandra Roman și Andreea Manu nu sunt modeste (mai ales pentru cei care sunt familiarizați cu fenomenul orientării la nivel mondial). Alexandra Roman la doar 20 de ani a reușit un loc 97 în proba de lungă distanță, 125 în cea de medie și 135 în proba de sprint urban. Îmbucurătoare rămâne și prestația mezinei Andreea Manu, cea care la doar 18 ani a reușit un loc 88 în proba de medie distanță, locul 124 în proba de sprint urban în speță 128 în cea de lungă distanță, alături de Alexandra Roman și Daria Gălățeanu făcând parte și în proba din ultima zi cea de ștafetă.

Deși România pe plan sportiv suferă la capitolul ariei de selecție, antrenorul naționalei de tineret Arpad Tokes, a reușit să alcătuiască un lot cu potential, format din 5 sportivi de 20 de ani, 1 de 19 ani și câte 2 de 16, 17 și 18 ani. Poate va veni odată și vremea când România se va bate de la egal la egal cu națiuni precum Ungaria, Cehia, Germania, Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Franța sau Suedia (ultima declarată ca fiind cea mai bună echipă de la acest Campionat Mondial).

Lasă un răspuns

Top