You are here
Home > Editorial > Sportivii maramureșeni – bătaia de joc a DJTS Maramureș

Sportivii maramureșeni – bătaia de joc a DJTS Maramureș

Ioan R. Ster 

Sportivii maramureșeni – bătaia de joc a DJST Maramureș

Ceea ce ar fi trebuit să fie Gala Sportului Maramureșean, s-a transformat în „Gala VOLUNTARILOR și sportivilor Maramureșeni”!, organizată de o instituție care se numește (fără voia lor) Direcția Județeană pentru SPORT și Tineret Maramureș. La evenimentul organizat în sala mare a Teatrului Dramatic  din Baia Mare au participat doar o parte a sportivilor care au reprezentat cu cinste Maramureșul și Baia Mare pe plan național și internațional, așa-zisa Gală având doar 3 (trei!!!!) secțiuni dedicate sportului din Maramureș, ca și cum acesta nici măcar nu ar exista pe aceste plaiuri încarcate de performanțele sportivilor din anii de glorie, când Maramureșul era supranumit a doua capitală a sportului românesc!

De unde sport în Maramureș, când cei care păstoresc destinele sportului județean, distinșii reprezentanți ai Guvernului în teritoriu pe domeniul sportului, au hotărât că este mai important ca voluntariatul să ia fața SPORTULUI, după cum zice chiar denumirea mărețului eveniment? Ce-i drept am văzut foarte mult tineret la Gală destoinici voluntari ai numeroaselor ONG-uri apărute peste noapte ca ciupercile. Nu e vorba că nu ar fi nevoie de voluntari și de activitatea lor demnă de laudă, dar mi se pare cel puțin deplasat să omiți la un așa eveniment o serie de sportivi și cluburi sportive care au adus glorie Maramureșului.

Fără a diminua din meritele lui Cristian Armaș cel care a primit titlul de CEL MAI BUN SPORTIV AL MARAMUREȘULUI în anul 2019, instituția condusă de Eniko Kriszanovszki a reușit imensa „performanță” de a încropi 3 secțiuni dedicate sportului maramaureșean: Clasamentul celor mai buni sportivi din Maramureș, Clasamentul pe echipe în anul 2019 și Premii speciale sportivi în 2019!

În TOP 10 sportivi ai Maramureșului și-au făcut loc 20 de sportivi, dintre care 11 provin din sfera sporturilor de contact. Nu contest clasamentul întocmit, este treaba DJTS Maramureș să întocmească clasamente și să acorde premii speciale (23 la număr), dar dacă cluburile din sportul de contact sunt așa de valoroase, de ce nu figurează în TOPUL celor 5 cluburi premiate la Gală? În schimb avem voluntari premiați cu duiumul, nici nu știam că voluntariatul atrage atât de mulți adepți, că suntem atât de implicați, dezinteresați (desigur) în tot felul de acțiuni sociale, de la tineret la cei mai vârstnici. Foarte bine, e nevoie și de așa ceva…

Dar cât timp irosești banul public organizând o Gală în care îți permiți să premiezi tot felul de ONG-uri, oameni aflați la a doua, a treia, a patra tinerețe și UIȚI, chiar și inconștient de sportivii noștri, cei angrenați în tot felul de competiții sportive, mi se pare o INSULTĂ, greu de suportat. La Gală a fost prezentă și presa, așa cum era de așteptat. Dar, ar fi trebuit să fie prezenți colegii de presă din sfera socialului, nu presa sportivă, care cu mici excepții a fost prezentă în procent maxim. Nu vreau să dau din casă, dar regret dezamăgirea care au trăit-o aseară, privind simulacrul de Gală al distinsei Doamne Eniko Krizsanovszki. Sper ca instituția pe care cu onor o conduce să fi primit palma de cuviință, după ce aceștia au părăsit Gala, simțindu-se insultați! Ei nu o spun și nu o vor spune, eu am curajul să o spun, și da, SUNT SUBIECTIV! Sunt subiectiv și mă revolt că DJTS Maramureș se uită doar într-o direcție când vine vorba de sportul din Maramureș, deși în Maramureș se face sport și se face bine spre foarte bine. Îmi pare rău că DJTS Maramureș n-a știut că la Baia Mare a poposit Champions League în Handball Beach, că fostul elev al LPS Baia Mare, Robert Glinta este primul sportiv român calificat la OLIMPIADĂ, că atleții veterani din Maramureș au adus titluri naționale și balcanice aici la noi în Maramureș sub culorile dragi ale României, că sute de elevi și copii practică sportul de performanță în Baia Mare și Maramureș, de la fotbal, handbal, rugby, până la gimnastică ritmică, atletism sau șah, că există enorm de mulți elevi și copii care fac sport de masă, și lista lungă ar putea continua! Nu este treaba mea să monitorizez nivelul sportului din județ, este treaba unor funcționari publici să facă acest lucru, plătiți (cum altfel) din bani publici!

BaiaMare Sport va publica (așa cum este normal) clasamentele întocmite de DJTS Maramureș, așa cum au fost gândite de Eniko&compania. Asta nu înseamnă că sportivii premiați nu își merită locul obținut, nici măcar vreo contestare a ierarhiei, sper doar (Doamne ajută!) ca în data de 19 decembrie 2019, Consiliul Județean Maramureș să NU facă aceleași greșeli!!!

Aș vrea să salut respectuos și să mă plec în fața tuturor sportivilor maramureșeni ignorați, cărora li s-a refuzat minima recunoștință, și să îmi cer IERTARE! Îmi cer scuze VOUĂ că ați fost ignorați și marginalizați, îmi scuze că ați fost uitați, pentru că nu vi se recunosc meritele pe care le aveți, pentru că munciți un an întreg și faceți sacrificii (de sânge, uneori), că vă antrenați zi de zi, că investiți în pregătirea voastră și nimeni nu vă apreciază! Îmi cer scuze EU în numele DJTS Maramureș, în numele acelui dram de bun simț pe care noi suporterii îl mai avem, pentru iubirea ce v-o purtăm că ne faceți fericiți și părtași la performanțele VOASTRE! Vă rog să mă iertați….

Lasă un răspuns

Top