You are here
Home > Editorial > PROTEST CĂTĂLIN ȚEPELIN a plecat de la Gazeta Sporturilor după încercări de imixtiune a comercialului în editorialul GSP

PROTEST CĂTĂLIN ȚEPELIN a plecat de la Gazeta Sporturilor după încercări de imixtiune a comercialului în editorialul GSP

 

 

 

 

 

Cătălin Tepelin celebrul jurnalist și editorialist și-a încetat colaborarea cu GSP, după ce patronatul care deține Gazeta Sporturilor și Libertatea, i-a cerut să plece, motivul invocat fiind unul clasic, „nepotrivire de caracter, viziune diferitî asupra dezvoltării, rezultate, etc”! În realitate, etse vorba despre protestul pe care jurnaliștii din redacțiile Gazetei Sporturilor și Libertatea l-au adresat patronatului, după amestecul grosolan al economicului, comercialului în politicile editoriale. Mai exact, (fostul) redactor șef al Gazetei Sporturilor a refuzat cenzura unor materiale care priveau în mod direct firmele de pariuri sportive, cele care, din punct de vedere economic, își aduc contribuția la veniturile finaciare ale Grupului Rinigier, de care aparțin cele două publicații.

BaiaMare Sport se asociază protestului celor două publicații, Gazeta Sporturilor și Libertatea și respinge orice formă de cenzură a presei, libertatea cuvântului fiind garantată de Constituția Românie.  Art 30 alin (1), din Constituția României: „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a creațiilor de orice fel,, prin viu glas, prin scris,, prin imagini, prin sunete, sau prin alte mijloace de comunicare în public SUNT INVIOLABILE” . De asemenea, la alin (2) se spune: „CENZURA de orice fel este interzisă!”

Iată și postarea de pe contul de facebook a lui Cătălin Țepelin, fostul redactor șef de la Gazeta Sporturilor, în care își motivează decizia de a părăsi Gazeta Sporturilor:

„????? ???!

Mă despart azi de Gazeta Sporturilor după 20 de ani cât o viață de om.
Despărțirea este neașteptată și nu s-a născut din voința mea, ea a fost propusă de acționarii Ringier Sportal, compania care deține Gazeta Sporturilor din 2018, și motivată prin clasicele “nepotrivire de caracter, viziune diferită asupra dezvoltării, rezultate etc”. În opinia mea însă, ruptura a fost provocată de faptul că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente.
În ultimul an, au fost mai multe discuții în contradictoriu cu managementul elvețiano-bulgar pe marginea modului de lucru, a strategiei și poziționării GSP.
În urmă cu o lună, pe 28 august, alături de Cătălin Tolontan am comunicat și conducerii executive a Ringier AG precum și Boardurilor companiei, printr-o discuție face-to-face la Zurich însoțită de o scrisoare oficială semnată de 25 de lideri ai redacțiilor GSP și Libertatea, că au fost mai multe episoade care, în opinia noastră, sugerau o imixtiune a comercialului în editorial. Iar ingerința asupra independenței jurnalistice este interzisă nu doar de codul de conduită al Ringier, ci și de legea română.
Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele “sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu. Ni s-a replicat că nu e cazul.
Iar răspunsul final a venit ieri, 2 octombrie: nepotrivire de caracter. Conducerea Ringier este în dezacord cu motivarea mea, susținând că decizia ireversibilă a despărțirii nu are nicio legătură cu demersul din august ori cu libertatea de exprimare a redacției. E momentul perfect pentru cei care pariază pe coincidențe. 1 pauză, 2 final.
Nu, nu plec de la Gazetă pentru că vreau “să caut alte oportunități” ori pentru că mi-am dorit “să explorez noi orizonturi”, cum se spune în astfel de momente. Am cerut să fiu lăsat să lucrez, alături de echipa Gazetei, așa cum am făcut-o dintotdeauna: liber, onest și în interesul publicului, nu al unor terți, fie că ei sunt parteneri de publicitate, persoane din sport sau din afara lui, companii etc. Decizia Ringier a fost că nu mai poate lucra cu mine.
Plec dezamăgit, dar cu capul sus. Sunt recunoscător publicului și mândru că am fost coleg, în redacția Gazetei, cu atâția oameni de calitate, profesioniști curajoși și onești. Le mulțumesc tuturor pentru munca lor excelentă și îmi pare rău că nu am putut face mai multe pentru ei în toată această perioadă.
20 de ani. O viață de om. Dar și oamenii au mai multe vieți.”
 
Sursa foto: Gazeta Sporturilor

Lasă un răspuns

Top