You are here
Home > Alte sporturi > PROIECT Din modernizare s-a ajuns la un stadion de atletism nou-nouț! Baia Mare va avea pistă de atletism olimpică cu 8 culoare!

PROIECT Din modernizare s-a ajuns la un stadion de atletism nou-nouț! Baia Mare va avea pistă de atletism olimpică cu 8 culoare!

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Iată că lucrurile încep să se urnească din loc la Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare. După fondurile alocate de Ministerul Tineretului și Sportului pentru finalizarea lucrărilor la Bazinul descoperit, vin vești bune și despre Stadionul de Atletism. Baia Mare are nevoie de un stadion nou-nouț de atletism și (se pare) îl va avea!

Cu atât mai mult cu cât la Liceul cu Program Sportiv din Baia Mare există clase de atletism și în cadrul liceului sunt formați atleți pentru marea performanță! Actualul teren de atletism a făcut obiectul multe glume pe rețele de socializare, din cauza modului deplorabil în care arată. Terenul de atletism este locul unde foarte multi băimăreni, de la copii, tineri până la atleții master, vin să facă mișcare, să se antreneze, iar condițiile sunt din Evul Mediu!

După înființarea, în octombrie 2018, Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare a preluat în întregime patrimoniul DJST Maramureș și terenul de atletism a fost trecut an de an pe lista de investiții a complexului, pentru modernizarea sa, așa cum s-a făcut cu toatea bazele sportive aflate în administrare! După ce, din octombrie până în decembrie 2018, apoi în 2019 s-au alocat fonduri pentru inevestiții la CSN „Lascăr Pană”, a urmat o „secetă” de 2 ani de zile, timp în care Baia Mare a fost uitată intenționat de la alocarea de fonduri. În septembrie anul acesta MTS a alocat (în sfârșit) 1.320.000 lei pentru lucrările de la Bazinul descoperit, iar din această sumă care trebuie cheltuită până la finalul anului, doar cca. 46.000 lei nu vor putea fi cheltuiți din cauza vremii friguroase în care ne aflăm, urmând ca în primăvară, lucrările la Bazinul descoperit să fie finalizate!

În ceea ce privește Terenul de Atletism, în anul 2019 s-a efectuat documentația tehnico-economică a unui NOU stadion de atletism, care a fost actualizată în luna ianuarie 2020. Dintr-un proiect care prevedea modernizarea Terenului de Atletism s-a ajuns la un proiect cu totul nou, construirea unui stadion de atletism modern, cu pistă olimpică care va avea 8 culoare, în felul acesta având capacitatea de a găzdui competiții de atletism la nivel internațional. Cu excepția județului Cluj, unde există un teren de atletism, dar care NU corespunde din punct de vedere logistic pentru desfășurarea unor competiții de nivel internațional, în toată România, mai puțin București, nu există un stadion de atletism, în care se pot desfășura competiții internaționale. Județul Maramureș, și implicit, Baia Mare, aflându-se în partea de nord a țării, are posibilitatea de a OBȚINE împreună cu Federația Română de Atletism, desfășurarea unor competiții internaționale cu țările învecinate, de exemplu: Ungaria, Ucraina, etc.

Inițial, studiul de fezabilitate a fost realizat, dub denumirea „MODERNIZARE STADION DE ATLETISM”, nr. de proiect 65/2019. În cadrul acestui proiect s-au obținut majoitatea avizelor necesare: rețelele de gaz și electricitate, avize de telefonie de la Orange, Digi, Telekom, avize de amplasament de la Vital. Mai sunt de obținut și sunt în curs de eliberare avizele de la Agenția pentru Protecția Meiului și avizul de telefonie de la Vodafone. Trebuie făcută mențiunea că, după modificarea proiectului din modernizare în construire stadion nou, mai trebuie făcute unele completări la Dosarul depus spre finanțare de la CNI, modificări solicitate de CNI în luna octombrie. Astfel, mai este necesar un nou aviz de la Electrica SA și un alt aviz, cu totul interesant: de la Comisia pentru Circulație a Municipiului Baia Mare, având în vedere numărul de locuri de parcare preconizat pentru noul stadion. În acest fel, obținerea tuturor completărilor necesare, pentru Dosarul de la CNI s-ar putea să dureze până spre sfârșitul lui ianuarie, începutul lui februarie 2022. După care, proiectul are liber spre finanțare, moment în care POLITICUL își joacă cartea sa, cu atât mai mult cu cât, proiectul noului Stadion de Atletism a intra pe lista scurtă la Compania Națională de Investiții, numită și….LISTA DE SINTEZĂ!!! Valoarea proiectului se cifrează la cca. 8.650.000 euro, respectiv 42.844.673,82 lei. La audierea ministrului Novak în Comisia de Sport a Parlamentului României, deputatul de Maramureș Brian Cristian, a avut o inițiativă pe cât de originală pe atât de benefică (sperăm noi)! I-a făcut cadou ministrului Eduard Novak, un „tablou” cu crâpeie din starea în care se găsește astăzi Terenul de Atletism din Baia Mare, o bază sportivă aflată în subordinea Domniei Sale! Deși, gestul este unul pur politic, menit a scoate la iveală o preuspusă incompetență, este lăudabilă inițiativa unui deputat din Maramureș aflat în opoziție. Pentru că, atunci când era în căruța puterii a cam fost „legat” de mâni!

Sursa foto: pagina personală de Facebook Brian Cristian

Să sperăm că acest proiect nu va face veacul în sertarele ministerelor, așa cum s-a întâmplat cu proiectul privind reabilitarea Stadionului Municipal „Viorel Mateianu”, care din 14 august 2015 „doarme” în sertare!

După Pârtia Olimpică care se inaugurează chiar mâine la Borșa, noul Stadion de Atletism ar putea îmbogăți zestrea, și așa sărăcioasă, a bazelor sportive noi și moderne din Maramureș!

Lasă un răspuns

Top