You are here
Home > Opinii > EXCLUSIV INTERVIU Sorin Andrei: „În momentul în care nu ești pregătit, mai bine pleci!” (VIDEO)

EXCLUSIV INTERVIU Sorin Andrei: „În momentul în care nu ești pregătit, mai bine pleci!” (VIDEO)

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

BaiaMare Sport a tot scris despre problemele cu care nou înființatul Complex Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare le-a întâmpinat, în cei trei ani de zile, de la înființarea acestui complex, în doi ani a fost văduvit de alocări bugetare pentru investiții, atât de necesare reabilitării și modernizării bazelor sportive din Baia Mare, aflate în administrarea și patrimoniul instituției condusă de Sorin Andrei, unul dintre puținii directori de instituție din Maramureș care nu a fost numit politic și nu este angrenat politic! Sorin Andrei a fost în perioada 2003-2018 și președintele CSM Baia Mare și a acumulat o bogată experiență, care astăzi îi este extrem de folositoare la conducerea CSN „Lascăr Pană”! Fost profesor de educație fizică și sport, Sorin Andrei a luat primul examen desfășurat la MTS pentru postul de președinte la CSM Baia Mare cu nota 10! Prin comparație, Ștefan Gavriluți tânjitor de frunte la postul de director adjuct la CSN „Lascăr Pană” din Baia Mare, pierzător glorios al fotoliului de primar în comuna Leordina, a obținut nota 1 (unu), cu indulgență la proaspătul examen desfășurat la București pentru postul rămas vacant de director adjunct, pe care îl ocupă din decembrie 2020, ca „interimar” numit de nașul fiului său, Excelența Sa Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș!

Am profitat de întâlnirea anuală a generației FC Maramureș 1988, de la Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare și l-am abordat pe Sorin Andrei, pentru a cunoaște direct de la sursă, problemele cu care se confruntă Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” din Baia Mare:

BMS: Domnule Sorin Andrei, ne găsim în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” pentru acest interviu. Ne aplecăm și asupra nevoilor pe care CSN „Lascăr Pană” le are, mai ales la nivelul investițiilor. În luna septembrie au fost alocate fonduri de la MTS pentru finalizarea lucrărilor la Bazinul descoperit, respectiv suma de 1.320.000 lei, după o pauză de 2 ani de zile, în care alocarea de fonduri către CSN „Lascăr Pană” a fost 0 (Zero) lei! Veți reuși să cheltuiți această sumă până la finalul anului, deci se vor încheia lucrările la Bazinul descoperit?

Sorin Andrei: După ultima discuție pe care am avut-o cu constructorul, se pare că aproximativ 46.000 lei nu vor putea fi cheltuiți, datorită și timpului care se preconizează a veni, cu temperaturi de sub -5 grade noaptea. Asta înseamnă că nu se va termina o mică parte din partea exterioară a bazinului de înot, trotuare și camera tehnică, capac, etc și câteva cuplaje la partea de instalație. În rest, tot ce s-a licitat, în proporție de 98% din lucrarea respectivă, bazinul va fi terminat, urmând ca în primăvară să se termine trotuarele și partea de cuplaje la instalație.

BMS: În luna martie 2021, ați transmis MTS necesarul de Buget pentru investiții la CSN „Lascăr Pană”, practic pentru reabilitarea și modernizarea bazelor sportive aflate în administrarea Dvs. Cât de mare este această nevoie și ce planuri de investiții vă propuneți în viitorul apropiat?

Sorin Andrei: Planurile de investiții pe care le avem sunt aceleași pe care le avem de 2 ani de zile, de când s-a înființat această instituție. Adică, dorim să modernizăm tot ce înseamnă partea de vestiare, instalații sanitare la Sala Polivalentă, dorim să refacem tot ce înseamnă partea de vestiare, instalații sanitare la bazinul de înot, pentru a asigura un nou flux, numărului de copii care vin  din ce în ce mai mult ca să facă înot, dorim să terminăm partea de atletism. Acolo, fac o mică precizare, s-a depus către CNI acest proiect, a fost aprobat de către CNI, după 3 luni de zile am fost trecuți  pe lista sinteză, adică, un fel de listă mai scurtă,, în luna octombrie am primit din partea CNI-ului niște clarificări, în sensul că tot SF-ul și DALI-ul nostru era făcut pentru modernizare de teren de atletism, iar la CNI a fost trecută construcție nouă. Ca urmare, am schimbat DALI-ul, am modificat tot ce înseamnă denumire, din modernizare în construcție nouă și a trebuit să refacem toate avizele cu noua denumire, le-am obținut în proporție de 90%, după câte am înțeles, din partea proiectantului, mai sunt 2 avize de obținut, care se vor obține săptămâna viitoare, urmând ca să depunem iar toată documentația, adică să ducem la CNI toate completările care ni le-au cerut, sperând ca în perioada următoare, și aici nu mai depinde de noi, să înceapă investiția la terenul de atletism. Trebuie specificat că este o investiție destul de mare, care depășește 9 milioane de euro.

BMS: Din câte am înțeles, organigrama CSN „Lascăr Pană” este o copie fidelă cu cea a Complexului Sportiv Național „Lia Manoliu” din București. Exemplu ar fi departamentul economic, acolo unde există 1 contabil șef, 4 economiști și 1 referent. Chiar este nevoie de toți oamenii aceștia? De toată această organigramă superîncărcată, care duc bugetul anual cu salariile la peste 3 milioane de lei?

Sorin Andrei: Nu este chiar o copie fidelă, pentru că cei de la Complexul „Lia Manoliu” au mult mai muți oameni, pentru un mult mai mare complex decât al nostru. Organigrama noastră a fost făcută de către MTS în momentul înființării Complexului Sportiv „Lascăr Pană” având ca model pe cel de la „Lia Manoliu”. Într-adevăr avem 66 de posturi ocupate, dar realitatea este alta. 59 de posturi sunt efectiv ocupate, din 66 aprobate. Din cele 59 ocupate, 3 doamne sunt pe maternitate, în realitate funcționăm cu 56 de oameni. Ca să dau exemplul pe care l-ați dat și Dvs, la contabilitate, la ora actuală, noi avem un contabil șef, avem 2 economiști și un referent, referentul fiind casierul, fiind obligat prin lege să avem un casier la instituție. Deci, sunt doar 3 oameni, la contabilitate. Fiecare consideră cum vrea, dar avem în administrare destul de multe baze sportive și cele 56 de posturi cu care funcționăm, în care intră absolut tot, de la paznic până la director nu cred că este foarte mult. Dumneavoastră vorbiți despre niște cheltuieli de personal care depășeșsc 3 milioane de lei. Da, este brutul. Mie îmi place să vorbesc de net, de cât iau oamenii în mână. Cletuielile de personal nete ale instituției nu depășesc 1,9 milioane lei.

BMS: Se apropie Bugeul pe anul 2022, v-ați făcut „necesarul” pentru investiții, pe anul viitor? Pe sumă vă bazați?

Sorin Andrei: Nu ne putem baza pe nici o sumă. Atâta timp cât Bugetul nu este aprobat la nivel de România și apoi la nivel de minister, noi nu ne putem baza pe nici o sumă. Noi sperăm doar să ni se dea niște sume pentru investiții, pe care în fiecare an le trecem în buget și sperăm să primim, sperăm să primim anul viitor dotările pentru bazinul descoperit, la care lucrăm acuma, dotări însemnând block-starturi, tabelă de cronometraj, însemnând stație de clorinare și pompe, avem achiziționate cazanele și panourile fotovoltaice pentru încălzirea apei, dar mai sunt dotări, sperăm să primim banii pentru ele, sperăm să primim bani pentru a face măcar vestiarele la Sala Polivalentă sau măcar să cumpărăm stație de sonorizare și o tabelă electronică la Sala Polivalentă, care este mai veche de 15 ani…

BMS: O sumă mai mare de 0 (ZERO) lei, nu?

Sorin Andrei: Sperăm. Sunt lucruri care țin de noi, sau lucruri care nu țin de noi. Lucrurile care țin de noi este să primim niște bani și să spunem că nu avem nevoie de ei. Lucururile care nu țin de noi este să cerem niște bani și să așteptăm să-i primim. 

BMS: Sunteți unul dintre puținii șefi de insituții din Maramureș, care nu sunteți numit politic. Ați câștigat un concurs acum mulți ani de zile, ați condus clubul CSM Baia Mare, acum sunteți director la Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană”. Cât de greu este examenul de la MTS pentru postul pe care îl conduceți? Cât de bine trebuie să fi pregătit?

Sorin Andrei: Cum să vă spun…Un examen, la orice instituție publică pentru o funcție de conducere, poate fi greu sau poate fi ușor, în funcție de dorințele și capacitatea fiecăruia care dă examen. Poate fi ușor atâta timp cât ai o bibliografie și ÎNVEȚI, poate fi greu atâta timp cât ai o bibliografie și nu înveți. Dar, nimeni nu cere, când te duci pe o funcție de conducere să fi expert în contabilitate, în achiziții publice, în Legea Sportului. Trebuie să ai cunoștințe generale pentru fiecare, pentru că toți de sub tine, când există o problemă, vin și întreabă: Dl director, cum facem cu achiziția respectivă, Dl director, cum facem cu adresa la Legea 544, pe care am primit-o din partea cuiva, Dl. director, cum facem în cotabilitate chestia asta. Ei, atâta timp cât nu ai niște cunoștințe generale, nu prea știi ce să le spui. Și, în momentul în care nu știi ce să le spui, mai bine pleci!

BMS: După ce ați preluat patrimoniul DJST Maramureș, nu vă întreb care ar mai fi rostul acestei instituții, dar vă întreb când vom avea în Baia Mare baze sportive decente, la standarde europene?

Sorin Andrei: Îmi cereți acum un răspuns care nu depinde de mine, dar vă dau un răspuns la cum mi-aș dori eu. Deci, eu mi-aș dori ca în 3 ani de zile, să avem un teren de atletism, pentru că, conform SF-ului și DALI-ului lucrarea trebuie să dureze 2 ani și speranța mea este ca anul viitor să înceapă lucrările. Nu depinde de noi. Ce-a depins de noi, am făcut. Mai mult de atâta…Eu sper ca în maxim 2 ani de zile să avem niște vestiare atât la Sală cât și la Bazinul de înot acoperit care să corespundă vremurilor pe care le trăim. Îmi doresc să avem la terenul de rugby și la Sala Polivalentă niște sisteme de sonorizare și tabele electronice moderne, nu cu becuri ci cu led-uri. Eu îmi doresc. Și toți oamenii din instituția asta, din Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” ne dorim. De aia, și tot trimitem hârtii, de aia tot mergem la București, de aia facem tot felul de SF-uri, DALI-uri și de aia apelăm la toți prietenii pe care-i avem, care să ne dea niște costuri estimative, cât ne-ar costa. Și de aia le trimitem la minister. Actul decizional nu mai este al meu. Nu mai pot eu să spun că în 3 ani de zile, totul va fi ok. Nu. Eu pot să spun că, mi-aș dori ca în 3 ani de zile sau noi ne-am dori ca în 3 ani de zile să fie ok. Acum, nu putem spune că la ora actuală toate bazele sportive sunt praf. Nu. În Sala Polivalentă, știți foarte bine, se desfășoară meciuri internaționale și nu sunt plângeri, pe terenul de rugby, este singura baza sportivă, care s-a construit în ulltimii 30 de ani în România (n.r. la nivel de cluburi de rugby), s-a jucat și România-Portugalia, deci nu avem probleme în privința asta, bazinul de înot este ok, nu poți să-l schimbi, pentru că a fost făcut acum 60 de ani, n-ai ce să-i faci structural, dar poți să-l modernizezi. Cât s-a putut în 2 ani de zile l-am modernizat, în sensul că, avem o tabelă electronică, avem un sistem de cronometraj performant, avem culoare noi, există o stație de clorinare și cu 2-3 ani înainte s-a făcut o mare parte din toate instalațiile sanitare care sunt sub bazin, s-au schimbat toate țevăraiele. Mai sunt câteva de schimbat, care nu au încăput în bugetul de acum câțiva ani la Direcția de Sport, dar unele dintre ele, în decembrie, în 2 săptămâni se vor schimba. Încă o dată, noi ne dorim. Actul decizional este la altcineva. Noi suntem ordonatori terțiali de credite. Ordonator principal este Guvernul României, ordonator secundar este Ministerul Tineretului și Sportului.

BMS: Vă mulțumesc foarte mult, și considerați  că vă puteți baza pe BaiaMare Sport în a vă susține în toate aceste demersuri de a ava baze sportive moderne, la standarde europene, în Baia Mare. 

Lasă un răspuns

Top