You are here
Home > Fotbal > PREMIERĂ Programul de dezvoltare UEFA HatTrick

PREMIERĂ Programul de dezvoltare UEFA HatTrick

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Programul de dezvoltare UEFA HatTrick

Prin canalizarea veniturilor EURO în proiecte de dezvoltare a fotbalului, programul HatTrick al UEFA joacă un rol cheie în misiunea noastră ca organizație non-profit: reinvestirea cât mai mult posibil din veniturile noastre în beneficiul jocului european.

Ce este programul UEFA HatTrick?

Programul UEFA HatTrick a fost înființat în 2004 pentru a distribui veniturile din Campionatul European UEFA către asociațiile noastre membre pentru investiții în proiecte de dezvoltare a fotbalului.

Programul a devenit una dintre cele mai mari inițiative de solidaritate în sport, canalizând în medie 60% din veniturile fiecărui EURO către asociații. EURO 2020 nu a făcut excepție, generând 775,5 milioane EUR între 2020 și 2024 pentru a finanța activități de pe întreg continentul. HatTrick se bazează, de asemenea, pe o mică parte din veniturile UEFA din competițiile de cluburi.

Vom lucra pentru a construi un ecosistem de fotbal unificat și solid pentru a dezvolta fotbalul european.”

Împreună pentru viitorul fotbalului

Strategia UEFA 2019-2024

De ce este important programul pentru misiunea generală a UEFA?

Este unul dintre secretele cel mai bine păstrate ale sportului că UEFA este o organizație non-profit. Ghidați de principiile modelului sportiv european, reinvestim cât mai mult posibil din veniturile generate de competițiile noastre naționale și de club de succes în dezvoltarea jocului la toate nivelurile – de la bază în sus.

HatTrick reprezintă o proporție semnificativă din finanțarea totală pe care o oferim pentru dezvoltarea fotbalului. Până la sfârșitul celui de-al cincilea ciclu de patru ani, în 2024, programul va fi canalizat un total cumulat de 2,6 miliarde EUR în activități de pe tot continentul.

Unde face diferența HatTrick?

În fiecare an, HatTrick distribuie în medie 195 de milioane de euro pentru a sprijini un „hat-trick” de obiective:

1. creșterea finanțării investițiilor

2. educație îmbunătățită

3. partajarea mai largă a cunoștințelor

Pentru perioada 2020-2024, HatTrick va efectua o plată anuală de solidaritate de 900.000 EUR către fiecare dintre cele 55 de asociații naționale ale Europei. Acest lucru contribuie atât la costurile generale de funcționare, cât și la cheltuielile de călătorie ale echipelor naționale.

În plus, asociațiile se bazează pe HatTrick pentru a finanța o serie de alte activități fotbalistice:UEFA pentru tineret, feminin, futsal și competiții de amatori, sistemele de licențiere a cluburilor, buna guvernare, fotbal de bază, fotbal feminin, cursuri de coaching, formarea arbitrilor, dezvoltarea jucătorilor de tineret de elită, proiecte de responsabilitate socială, inițiative anti-meciuri și de integritate,

Din 2019, Academia UEFA a supravegheat obiectivele educaționale și de schimb de cunoștințe ale HatTrick, oferind programe educaționale adaptate administratorilor, jucătorilor și specialiștilor care își dezvoltă cariera fotbalistică.

Cum funcționează programul HatTrick?

Toate cele 55 de asociații naționale pot trimite propuneri de proiecte pentru finanțare HatTrick. Acestea sunt evaluate de Comitetul HatTrick al UEFA. Dacă este aprobat, stabilim acorduri, apoi monitorizăm și sprijinim implementarea fiecărui proiect, lucrând îndeaproape cu fiecare asociație.

Impactul programului UEFA HatTrick: scorul de până acum (iulie 2020)

De la lansare, programul HatTrick a finanțat aproape 700 de proiecte, ajutându-ne să remodelăm viitorul fotbalului european:

Infrastructură

Au fost construite peste 1.000 de terenuri și 3.000 de mini-terenuri, asigurându-se că toată lumea poate juca jocul frumos, indiferent de locul în care locuiește.

Au fost dezvoltate 34 de centre naționale de pregătire pentru pregătirea jucătorilor, antrenorilor și arbitrilor.

Peste 60% din stadioanele naționale au fost fie modernizate, fie construite cu sprijinul veniturilor UEFA EURO, asigurând siguranța jucătorilor și spectatorilor și îmbunătățind accesibilitatea persoanelor cu dizabilități.

Fotbal pentru tineret

Finanțarea HatTrick sprijină programul nostru de dezvoltare a jucătorilor de elită pentru tineri.

Fotbalul feminin

Am finanțat peste 500 de proiecte prin programul UEFA de dezvoltare a fotbalului feminin. Mai mult de jumătate dintre aceste proiecte au creat oportunități pentru fete și femei de a juca fotbal.

Cursurile Academiei UEFA

Fondurile HatTrick au contribuit la extinderea atât a varietății de programe ale Academiei UEFA oferite profesioniștilor din fotbal, cât și a numărului de absolvenți – peste 2.000 până în iulie 2020, reprezentând 120 de naționalități.

Executive Master for International Players (MIP) îi ajută pe foștii profesioniști să se echipeze pentru a-și construi o a doua carieră în fotbal: 61 de jucători pensionați s-au înscris la cursul 2019.

Proiecte sociale și de mediu

Din 2016, HatTrick a contribuit la finanțarea a peste 90 de proiecte sociale și de mediu în țările asociate naționale.

Valoare adaugata

Impactul lui HatTrick se întinde cu mult dincolo de terenul de joc. UEFA estimează că pentru fiecare euro din veniturile din EURO investit în dezvoltarea fotbalului prin program, asociațiile naționale, guvernele și autoritățile și cluburile locale au contribuit cu încă 3,63 euro.

Sursa: UEFA.com

 

 

 

Lasă un răspuns

Top