You are here
Home > Editorial > MINAUR n-o muritu’ , numa’ un pic s-o hodinitu’ !

MINAUR n-o muritu’ , numa’ un pic s-o hodinitu’ !

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Minaur Baia Mare a ratat la penalty-urile de departajare promovarea în Liga 2, o promovare dorită de toată suflarea fotbalului băimărean, a suporterilor care și-au pus speranțele în dubla manșă cu ACS Fotbal Comuna Recea. Au fost probleme și scandal la echipă după prima manșă a barajului, după meciul câștigat de elevii lui Dorin Toma cu 2-1 la Baia Mare, au fost destui care i-au cerut demisia antrenorului băimărean. Dorin Toma este la prima promovare ratată cu Baia Mare, după alte 4 reușite. De această dată putem spune că norocul nu a fost de partea lui, este clar!

În primul meci al barajului a fost nevoie de o greșeală a lui Cordoș și un gol din penalty, pentru ca Recea să înscrie în deplasare, un gol care până la urmă s-a dovedit a fi decisiv, apoi în partida de la Recea, apărarea băimăreană a gafat nepermis la primul gol al gazdelor și a primit un al doilea gol la ultima fază a primei reprize. Au venit loviturile de departajare, acolo unde Cristi Bud a avut promovarea în bocanc, dar a ratat! Așadar, Dorin Toma a fost un antrenor fără șansă în această dublă manșă, ca să nu spunem că Recea a avut și un dram de noroc… ACS Fotbal Comuna Recea și-a meritat locul în Liga 2, a condus tot timpul în clasamentul seriei, a fost o echipă constantă și foarte bună, mai ales în jocurile de acasă!

Și cum o supărare nu vine niciodată singură, a doua zi după ratarea promovării, primarul Cătălin Cherecheș a anunțat desființarea echipei de fotbal, lovind în speranțele băimărenilor de a avea din nou fotbal de performanță la Baia Mare. Prima dată a făcut-o echipa, jucătorii, antrenorii, staff-ul tehnic, prin ratarea promovării, apoi primarul cu acest anunț șoc, care a făcut înconjurul țării!

Poate că a fost o strategie, sau nu, sau poate că noaptea a fost un sfetnic bun, cert este că Minaur Baia Mare va continua în Liga 3, cu obiectiv promovarea în eșalonul secund al fotbalului românesc. Aceasta ar fi prima veste bună A doua veste îmbucurătoare a fi că (în sfârșit) la Baia Mare va lua ființă Academia de Fotbal a Municipiului Baia Mare, unde copiii vor putea face sport de performanță, exonerați fiind de orice fel de cheltuieli care implică o asemenea activitate, destul de costisitoare pentru părinți, cum se întâmpla până acum, și la alte cluburi de copii și juniori, de aici și din țară!

În România, toți ne pricem la toate…mai ales la politică și fotbal. Comentarii infantile, cu pretenții de judecăți de valoare, precum că la Baia Mare nu s-a dorit promovarea, că primarul a distrus, că nu au vrut jucătorii, etc nu fac decât să ducă în derizoriu eforturile care se încearcă a se face pentru ridicarea fotbalului băimărean! Nu poți să îl judeci pe Cătălin Cherecheș doar pentru că acesta consideră o pierdere de bani publici ratarea promovării în Liga 2! Nu poți să-l judeci pe Cătălin Cherecheș că nu-i place să piardă, că are ambiția de a aduce echipa în prim-planul fotbalului românesc. Cătălin Cherecheș este un om orgolios, căruia nu-i place să piardă. Dar acestea nu sunt defecte, dimpotrivă le poți folosi ca și calități atunci când vrei cu orice preț să fii cel mai bun! Până nu demult, despre fotbal se vorbea doar la timpul viitor, dinspre Primărie nu se dădeau prea multe semnale că s-ar dori ceva durabil Când în sfârșit edilul Municipiului Baia Mare se apleacă cu pasiune spre fotbal, fără jumătăți de măsură, nu ne place și suntem maeștri în a exploata în favoarea propagandei politice orice insucces sau dorință de a face ceva durabil. 

Partea bună este că așa orgolios cum este el, Cătălin Cherecheș nu renunță. Minaur Baia Mare va continua în Liga 3, iar Stadionul Municipal „Viorel Mateianu” intră în reabilitare, după 5  ani de zile de când acest proiect așteaptă unda verde la finanțare la București (14 august 2015), într-un interviu acordat BaiaMare Sport, Cătălin Cherecheș a dezvăluit că vom avea un Stadion modern la Baia Mare. Chiar dacă cheltuielile cu reabilitarea Stadionului sunt foarte mari, reabilitarea va începe imediat, iar ea se va face pe bucătți, după posibilități. Asta e….dar se va face! În paralel grupele de copii și juniori de la Baia Mare vor beneficia de baza sportivă de la Aurel Vlaicu cu 2 terenuri, unde vor face primii pași spre marea performanță. Un lucru lăudabil mi se pare și dorința de a convinge directorii de școli și licee de a deschide bazele sportive pentru toți cei care doresc să facă sport în curtea școlilor, așa cum se făcea și pe vremuri.

Dacă este necesar să se reconstruiască, atunci să se reconstruiască! Întrebarea se pune: avem „puțintică răbdare” sau ne ocupăm cu propanganda politică? Așa că….cu un ochi plângem, cu altul…zâmbim, că avem viitor, pentru că MINAUR n-o muritu’, numa un pic s-o hodinitu’!

 

Cătălin Cherecheș – primarul Municipiului Baia Mare:

Cine și-a imaginat că mă voi opri din a susține fotbalul în Baia Mare, s-a înșelat amarnic.

Ieri, am cerut demisiile de onoare din partea tuturor celor implicați. Unii merită, alții nu. Important pentru Baia Mare este să își ia soarta în mâini din perspectiva infrastructurii sportive și, pe lângă finanțarea pe care o avem pentru un teren sintetic cu dotări și vestiare în zona fostului Liceu Minier, respectiv Colegiul Aurel Vlaicu, vom completa baza sportivă cu al doilea teren sintetic. Primul este finanțat prin Compania Națională de Investiții, iar al doilea de către administrația locală. Aici vom dezvolta baza piramidei în fotbal prin înființarea Academiei de Fotbal a Municipiului Baia Mare. Chiar dacă de mai bine de 3 ani am realizat proiectul de reabilitare a Stadionului Viorel Mateianu și l-am înaintat spre finanțare forurilor guvernamentale, aprobându-se investiția, în realitate am primit doar povești și amănări și scuze. Am hotărât să facem noi reabilitarea începând de acum. Și acum să vă spun despre fotbal…

Am încredere în jucătorii tineri, am încredere în cei cu experiență și serioși. Am încredere în antrenorul Dorin Toma, în secundul său, în Cosmin Filip. L-am invitat, și sper să îl conving, pe Iustin Balaj, cel care face performanță administrativă pentru CFR Cluj să revină acasă și să conducă acest club. Îmi doresc să văd jucătorii pe terenurile de sport ale școlilor și liceelor din Baia Mare, impulsionând copii și tineri să practice sport, mai ales că de luni sper să conving conducerile unităților de învățământ și Inspectoratul Școlar să deschidă după masă porțile curților unităților de învățământ. Îmi doresc să fie primiți în Academia de Fotbal, fără să aibă vreo obligație de plată, toți copiii din Baia Mare care iubesc acest sport. Să aibă fiecare copil echipamentul lui primit de la club, cu culorile clubului, pe care să îl poarte cu mândrie.

Rămân fidel echipei Minerul Baia Mare și construim serios pentru viitor.”

Sursa: pagina personala de facebook Cătălin Cherecheș 

2 thoughts on “MINAUR n-o muritu’ , numa’ un pic s-o hodinitu’ !

  1. În sfârşit ați înțeles ce trebuie făcut la Baia Mare! Acolo trebuie lucrat, la formarea copiilor, la cooptarea oamenilor de valoare cu caracter (antrenorii) şi a adevăraților manageri (conducătorii). Bravo şi mult curaj în continuare pt. că va fi nevoie !!!

  2. Era pacat sa fie desfiintat clubul de fotbal, bine ca s-a razgandit primarul, supararea lui e de inteles. In primul rand avem nevoie de un nou presedinte de club cum este Iustin Balaj care stie cum se face treaba. Ar fi minunat sa reuseasca primarul redeschiderea terenurilor din incinta scolilor, asta ar fi defapt cea mai buna veste. Pe acele terenuri am crescut si am jucat fotbal toata copilaria, de ce sunt acum inchise?!

Lasă un răspuns

Top