You are here
Home > Opinii > GALA PRESEI MARAMUREȘENE Împreună suntem mai puternici!

GALA PRESEI MARAMUREȘENE Împreună suntem mai puternici!

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster  

În perioada 1-3 octombrie 2021, la Borșa a avut loc GALA PRESEI MARAMUREȘENE. Inițiativa  a aparținut lui Tibi Mihali (Nord TV) care, împreună cu Rodu Țolaș au reușit să adune împreună toată crema presei din Maramureș, într-un moment în care mai toți erau dispersați. Era nevoie de o astfel de inițiativă, pentru ca jurnaliștii din Maramureș să reușească să aibă un singur glas, într-o sumedenie de probleme cu care se confruntă în munca de zi cu zi, în fața oricăror feluri de abuzuri, în fața aroganței și  indiferenței cu care autoritățile locale și județene găsesc de cuviință să trateze presa sau nevoia maramureșenilor de a fin informați corect.

Evenimentul de la Borșa s-a desfășurat sub prețiosul patronaj al lui Marian Ilea, prin mâna căruia au trecut majoritatea celor prezenți. Au fost evocate memoria celor doi jurnaliști, oameni de televiziune trecuți la cele veșnice: Octavian Butuza și Claudiu Florescu! În memoria lor au fost acordate premii jurnaliștilor Ioan Romeo Roșiianu și Cătălion Vischi. Cu acestă ocazie, s-au acordat premii de apreciere pentru: Bogdan Edward (Orizont TV) și Simona Vasiac (Antena 1). Un moment aparte l-a constituit aprecierea unanimă de care s-a bucurat Marian Ilea, cel care a fost răsplătit cu Premiul de Excelență pentru întreaga carieră, una bogată, atât ca jurnalist, cât și ca om de televiziune sau scriitor și dramaturg. În cadrul Galei au fost premiați și Ionel Bogdan (președintele CJ Maramureș), Ion Sorin Timiș (primar Borșa), Grigore Tomoiagă (primar Moisei), Vasile Coman (primar Vișeu de Sus), Vasile Moldovan (primar Sighetu Marmației) dar și Cătălin Cherecheș(primarul Municipiului Baia Mare). 

Cu ocazia GALEI PRESEI MARAMUREȘENE, s-au pus bazel înființării Asociației Presei Maramureșene, o asociație profesională la care să adere toți cei prezenți la eveniment, sau alți jurnaliști care din diferite motive nu au putut participa la eveniment. La începutul lunii noiembrie este programată Adunarea Generală de Constituire a acestei asociații, în cadrul căreia se vor alege și organele de conducere și va fi supus aprobării Codul deontologic al jurnaliștilor maramureșeni. Prin constituirea acestei asociații se dă un semnal puternic de unitate în presa din Maramureș, într-o vreme în care presa se află la cotitură, ca efect al globalizării și tehnologizării avansate.

Jurnaliștii au avut ocazia să viziteze șantierul Pârtiei Olimpice de Sky de la Borșa, care va deveni cea mai puternică din țară, odată cu punerea ei în funcțiune, o Pârtie capabilă să găzduiască, într-un viitor apropiat, etape de Cupă Mondială. Investiția prezentată jurnaliștilor de primarul orașului Borșa Ion Sorin Timiș, se ridică la cca 27 milioane de euro, 20 milioane de euro din fonduri europene, iar confinanțarea asigurată de la Bugetul Consilului Local în întregime, în valoare de 7 milioane de euro, și va fi cea mai modernă din țară, care va schimba complet la față Borșa și Maramureșul.

Să mai spunem că președintele Consiliului Județean Maramureș, Excelența Sa Ionel Bogdan și-a trimis un reprezentant care a dat citire unui mesaj adresaj Galei din partea șefului de pe Strada Gheorghe Șincai. Gestul este salutar, doar că mesajul  și premierea Dominiei Sale a fost primit cu răceală de jurnaliștii prezenți, și atunci poate că ar fi timpul și cazul ca Domnia Sa să se întrebe DE CE? Consilierii numiți politic și plătitți regește din bani publici ar trebui să-și îndrepte atenția spre a sfătui Președintele să acorde respectul cuvenit presei din Maramureș, să se abțină în a da lecții despre cum ar trebui făcută această meserie. În schimb, ar trebui să dea dovadă de transparență și deschidere față de nevoia maramureșenilor de a fi „corect informați”, cum îi place Domniei Sale să spună!

Una peste alta, GALA PRESEI MARAMUREȘENE a fost un real succes, organizarea a fost impecabilă, iar viitoarea întâlnire a presei din Maramureș se va materializa în constituirea ASOCIAȚIEI PRESEI MARAMUREȘENE !

Lasă un răspuns

Top