You are here
Home > Editorial > Editorial BaiaMare Sport: LASĂ RECEA FOTBALUL ÎN OFF-SIDE?

Editorial BaiaMare Sport: LASĂ RECEA FOTBALUL ÎN OFF-SIDE?

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

LASĂ RECEA FOTBALUL ÎN OFFSIDE?

Începând cu 15 mai 2020, Guvernul României a anunțat că este posibil ca starea de urgență să nu se mai prelungească, iar aceasta să fie înlocuită cu starea de alertă, iar măsurile restrictive impuse de ordonanțele militare să fie ridicate gradual, în funcție de situația pandemiei, de numărul de îmbolnăviri din zilele următoare. Cu toate acestea, este tot mai probabil ca sportul să nu facă parte din categoriile asupra cărora li se vor ridica restricțiile. În birourile Federației Române de Fotbal se lucrează la tot felul de scenarii, se avansează date disponibile pentru reluarea campionatelor în toate ligile de fotbal din România, cu tot felul de variante, care mai de care inovative și uneori greoaie.

Un președinte cu greutate de Liga 3, Marcel Pușcaș cel care conduce FC Universitatea Craiova spre Liga 2, mai apoi spre Liga 1, a scris în BaiaMare Sport un material absolut fabulos, demonstrând cu calcule că Liga 3 poate începe returul cu bani puțini, ținînd cont de mai mulți factori, analizându-i pe fiecare la sânge. Nu am cum să nu merg pe mâna unui profesionist, care știe cu ce se mănâncă fotbalul, documentat, calculat, greu de combătut! Și toate aceste lucruri le spune un președinte de club care este lider în Seria 4 din Liga 3, căruia i-ar fi comod să se mulțumească cu înghețarea campionatului si promovarea în Liga 2, cu punctele strânse până acum. Ne-am tot dorit până acum profesioniști în fotbal și nu diletanți, îi avem, noi îi dăm exemplu, și totuși se găsesc destui cârcotași să ofere verdicte fără nici o analiză, fără date, urmărind tot felul de interese, lăsând pe ultimul loc interesul sportiv.

Dar cei care fac spectacolul în teren au fost uitați cu desăvârșire! Se uită că ei sunt sportivi și trebuie să se antreneze, să joace, să-și facă sau să-și continue cariera sportivă, că pentru ei această izolare este o pedeapsă cruntă, că și-au luat o vacanță nedorită și, cei mai mulți dintre ei sunt lipsiți, în această perioadă, de mijloacele financiare. Cum este și normal, pe malurile Săsarului s-au aprins spiritele odată cu avansarea din birourile FRF a unor scenarii care să permită desfășurarea competițiilor și stabilirea ierarhiilor pe terenul de fotbal. Cel mai negru scenariu, care este luat tot mai serios în calcul, este înghețarea campionatelor, ceea ce ar propulsa ACS Fotbal Comuna Recea în Liga 2, în dauna echipei antrenate de Dorin Toma, Minaur Baia Mare!

Tocmai de aceea, există o nemulțumire în rândul suporterilor băimăreni, care își doresc stabilirea echipei promovate în teren, mai ales că între ACS Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare există o distanță de doar 2 puncte, iar meciul direct ar fi trebuit să se dispute în etapa 17, chiar în perioada în care s-a declarat starea de urgență, iar toate competițiile sportive au fost întrerupte. Cum este și normal, părerile diferă în cele 2 tabere, băimărenii dorindu-și cu ardoare continuarea campionatului, sau disputarea unui play-off, care să stabililească promovata, mai ales că Minaur Baia Mare a fost pe val în startul returului, apropriindu-se de Recea la numai 2 puncte! La fel de adevărat este și faptul că Recea a pierdut la Cugir 2 puncte pe mâna arbitrilor, fiind clar dezavantajată pe finalul meciului cu un gol neacordat, un penalty clar refuzat recenilor și cartonaș roșu acordat absolut gratuit.

Știu și recunosc că echipa din Recea nu este reflectată în presă la adevarata lor valoare, așa cum ar trebui, că există nemulțumiri din această cauză, atât la nivelul conducerii administrative, cât și la nivelul conducerii tehnice, Ciprian Danciu exprimându-și clar nemulțumirea. La fel de adevărat este că, echipa din Recea are un trecut care i s-a așezat ca o pată pe palmaresul lor, pe frumoasele evoluții și traseu pe care l-a avut în sezonul trecut. Se tot cer dovezi, este greu de oferit, s-a așternut timpul peste campionatul trecut, nu și uitarea. Sincer, nu aș vrea să fiu sau să fi fost în pielea primarului Octavian Pavel, care a invitat la meciul cu Csiksereda toată crema PSD-ului din județ, pentru a asista la o promovare așteptată, doar de dânsul! Personal, sunt absolut convins că Octavian Pavel nu a știut nimic din ce s-ar fi putut întâmpla (ipotetic, nu?)! La fel de adevărat este și faptul că nimeni nu a întrebat la vremea respectivă, și poate Romică Buia, acum la Baia Mare, ar trebui să răspundă într-o zi, de ce Viorel Chinde, cel mai bun jucător de la Recea și golgheterul echipei a fost introdus în teren abia în min 82 al meciului cu Csikszereda, când nu se mai putea face nimic? Cu această etichetă pusă de suporterul băimărean e greu să combați orice bună intenție referitoare la parcursul viitor al echipei: a fi sau a nu fi în Liga 2? Scoatem locul de Liga 2 la tarabă sau nu? Mai facem 1 leu de 5, sau nu? Poți să-l condamni pe Florin Gherasim, președintele clubului, că și-ar dori un mic profit? Nu, nu poți să-l condamni! Poate doar din punct de vedere sportiv, că multe din toate aceste lucruri nu ar fi fair-play! Dar în …afaceri, dacă ești fair-play ești pierzător! De altfel, președintele Florin Gherasim declara pentru axanews.ro (https://www.axanews.ro/mm/lupta-pentru-promovare-florin-gherasim-presedinte-acs-recea-vrem-play-off-dar-cu-o-conditie.html,) și mie îmi place să lucrez cu „materialul clientului”: „Noi suntem de acord cu varianta play-off și play-out, dar cu o condiție: să se anuleze prima și singura etapă etapă jucată în returul campionatului”. Păi, să mă scuze Domunul Președinte și Domnul Primar dar asemenea cerințe sunt în spiritul sportului, al fair-play-ului? Să se anuleze ceea ce nu-ți convine ție? Asta este o condiție rezonabilă? Asta este o atitudine de președinte de club, lider în seria 5? Dacă punem în antiteză declarația lui Florin Gherasim cu cea a lui Marcel Pușcaș (amândoi președinți de echipe lider în Liga 3), cui ar trebui să-i dau dreptate?

Una peste alta, ar trebui să nu uităm că și EI sunt ai noștri, că Recea e în Maramureș la doar 5 km de Baia Mare, că mulți dintre ei au activat la Baia Mare, iar ei să nu fie supărați pe suporterii băimăreni pentru tratamentul din trecut de la Baia Mare! Performanțele celor de la Recea sunt și performanțele noastre și ne dorim …să nu ne DOARĂ neputința lor viitoare!

Lasă un răspuns

Top