You are here
Home > Fotbal > Dorin Toma: „Nu concepem alt lucru decât promovarea! Dar până atunci avem 2 jocuri de disputat!”

Dorin Toma: „Nu concepem alt lucru decât promovarea! Dar până atunci avem 2 jocuri de disputat!”

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Este o certitudine la această oră! Maramureșul va avea după 4 ani echipă în Liga 2! Au mai rămas doar câteva ore până la prima manșă a Barajului de promovare în Liga 2, dintre Minaur Baia Mare și ACS Fotbal Comuna Recea. După nenumărate scenarii de încheiere a campionatului Ligii 3 în timpul pandemiei, FRF a hotărât disputarea de baraje de promovare între primele 2 echipe din 3 serii, acolo unde ambele combatate erau cu șanse de promovare. Ca atare, ACS Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare își vor disputa locul de promovare în Liga 2, astfel că vom avea ocazia să vedem la lucru, chiar din această lună, echipe de tradiție din fotbalul românesc. S-au iscat nenumărate polemici referitor la faptul că Recea a contestat hotărârea CEX al FRF, că ar fi îndreptățită la promovarea directă. Există argumete pro și contra de fiecare parte, asupra cărora nu vreau să insist. Toate aceste argumente sunt tardive, iar promovarea se va hotărî pe dreptunghiul verde. În ultimii ani, ACS Fotbal Comuna Recea a fost sperietoarea echipei din Baia Mare. De această dată, lucrurile stau puțin diferit, în sensul în care, în pauza de iarnă Minaur Baia Mare s-a întărit în atac cu Paul Batin și Cristian Bud, jucători cu vechi state în Liga 1, golghetri de meserie, iar acest lucru s-a văzut chiar în prima etapă a returului, când elevii lui Dorin Toma au spulberat Sticla Arieșu Turda (6-0), echipă care avea să provoace prima înfrângere Minaurului în chiar etapa de debut a asezonului competițional. Între timp, a intervenit pandemia, starea de urgență și starea de alertă, fotbalul a fost pus pe pauză iar sezonul în Liga 3 întrerupt!

Până la urmă s-a ajuns la această soluție a barajului pentru a stabili câștigătoarea seriei 5 din Liga 3, și ne putem considera norocoși că acest Baraj se dispută între cele două echipe maramureșene prezente la startul Ligii 3. S-a înrădăcinat deja, o rivalitate între cele două echipe, foști fostbaliști de pe vremea FCM Baia Mare, care activează acum la Recea arătându-și nemulțumirea și indignarea față de modul cum au fost tratați în Liga 2 la Baia Mare. Dreptatea este de partea fotbaliștilor, singurii pierzători de drept a unor drepturi șterse cu buretele prin neparticiparea echipei în următorul sezon competițional din Liga 2! La Recea au găsit o a doua casă, aici nu au fost niciodată în întârziere cu salariile, primele (câte erau) s-au plătit constant și la timp, au găsit stabilitatea financiară pe care nu au găsit-o la Baia Mare. Meritul aparține Pimăriei Comunei Recea, primarului Octavian Pavel și Consiliului Județean Maramureș care împreună, au asigurat, numai anul trecut, un buget de 1.075.000 lei!

Nu vreau în acest moment, să insist asupra a ceea ce se va întâmpla mai departe, după promovare, dar nici nu pot să fiu de acord cu ideea că poți face performanță în Liga 2 cu bani puțini! Ceea ce uită conducătorii de la Recea este că acești fotbaliști care astăzi sunt pe primul loc, vor trebui să aibă salarii de Liga 2, dacă tot vor juca în Liga 2, nu mai poți să-i aburești cu povești și bani puțini, iar un salar în Liga 2 începe de la 2.000 de euro, fără prime, care și ele vor trebui reconsiderate substanțial. Nu mai vorbim despre cheltuielile necesare participării în competiție, deplasări, masă, arbitraje, teste COVID, cazări etc. Toate acestea duc Bugetul pentru participarea în Liga 2 către un minim de 1.500.000 euro, în condițiile în care Liga 2 se va mări la 23 de echipe, cu 7-8 deplasari în jurul Bucureștiului, mai ai Craiova, Tg. jiu, Constanța, etc. De cealaltă parte, la Baia Mare problema pe termen mediu, o reprezintă baza sporivă, Stadionul Municipal „Viorel Mateianu” aflându-se într-o stare avansată de degradare. Cu derogare, Baia Mare a obținut Licența pentru Liga 2, dar acest lucru nu poate ține la nesfârșit, iar primarul Cătălin Cherecheș se află într-o dilemă majoră! Ori reabiltează Stadionul „Viorel Mateianu” din fondurile Primăriei Baia Mare, ori se asociază cu Recea, iar sub Dealul Florilor va răsări Aqua Park, în condițiile în care nici un organism fotbalistic nu îți va da voie să joci fotbal cu morminte amplasate sub Tribuna 2! Așadar, dileme multe pentru toată suflarea fotbalistică! Cert este că nu se mai poate continua la nesfârșit aruncând gunoiul sub preș!

Până atunci, Minaur Baia Mare – ACS Fotbal Comuna Recea, un meci pentru istorie!

Dorin Toma – antrenor principal Minaur Baia Mare:

„Vor fi două jocuri foarte disputate, foarte dificile și pentru acest lucru ne pregătim ambele echipe. Această periaodă a fost foarte grea și pentru jucători și pentru antrenori, trebuia să ne pregătim în grupe de jucători, am reușit de la 6-8 ore pe zi să reduecem până la 3 ore pe zi, ceea ce a fost fosrte greu pentru noi, dar încet-încet intrăm în ritmul normal, al pregătirilor normale, și intrăm în linie dreaptă. Sperăm să acoperim tot ceea ce ne-am propus, de la pregătire fizică, la tactică, pshică și la ora jocului să ajungem la parametrii de sută la sută. La început am fost pe val, din păcate această pandemie, care nu a ajutat pe nimeni ne-au dat lucrurile peste cap, am luat totul de la zero, la fel cum au luat-o și  cei de la Recea. Șansele sunt 50-50, ne-am pregătit amândouă echipele, lotul nostru, poate din punct de vedere valoric și din punct de vedere numeric, este peste recea, dar mingea este rotundă, șansele pleacă de la egal la egal la ambele echipe. perioada de transferuri va fi foarte dificilă pentru ambele echipe, noi am reușit în ultimul timp să achiziționăm doar jucătorii tineri, asta ne-am propus. Pe viitor, dacă vom reuși promovarea, ne bazăm pe același lot de jucători cu foarte puține schimbări. Nu concepem alt lucru decât promovarea, dar până acolo mai avem două jocuri, care vor fi foarte disputate, două echipe echilibrate atât din punct de vedere al loturilor, al stafurilor, dar bineînțeles că ne pregătim și pentru viitor. Cu un ochi privesc la ce echipe vor fi în Liga 2: Petrolul, sau Dinamo, îmi doresc să nu pice Dinamo în Liga 2, îmi doresc eu să ajung în Liga 2, ne gaândim, dar va fi un campionat fosrte-foarte frumos, după părerea mea, cu echipe cu nume, și, bineînțeles, Baia Mare să fie acolo. Mi-aș fi dorit ca suporterii să aibă voie pe stadion, să fi trecut peste pandemia care este acuma, să fie stadionul plin atât la noi cât și la Recea. Bineînțeles, îi vom aștepta în Liga 2, chiar din prima etapă, să fie alături de noi!”

Lasă un răspuns

Top