You are here
Home > Opinii > Deputatul Vlad Emanuel Duruș regretă eroarea de comunicare și își precizează poziția!

Deputatul Vlad Emanuel Duruș regretă eroarea de comunicare și își precizează poziția!

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

În partea a treia a anchetei pe care BaiaMare Sport a făcut-o cu privire la infrastructura sportivă și fondurile alocate sporului în Maramureș, intitulată „Sportul maramureșean în derivă: Parlamentarii din Maramureș față în față cu …politica sportului!”, am intenționat să aflăm direct de la sursă dacă parlamentarii maramureșeni sunt la curent cu problemele cu care se confruntă sportul maramureșean, cu investițiile aflate în faza de proiect în infrastructura sportivă, dar și un punct de vedere la o posibilă Legea a lobby-ului românesc. 

Trebuie să recunosc, că deputatul USR Vlad Emanuel Duruș a fost primul parlamentar care a confirmat primirea solicitărilor noastre și mă așteptam ca Domnia Sa să dea un răspuns adecvat, în scris, pentru ca noi să putem să ne facem o părere, să stăm strâmb și să judecăm drept. Neavând la dispoziție răspunsul Domniei Sale, noi am dat drumul la anchetă și fără acest răspuns, 5 (cinci) din cei 10 (zece) parlamentari din Maramureș formulând un punct de vedere. 

Pe adresa de email a redacției noastre a sosit astăzi un răspuns pe care Vlad Emanuel Duruș îl avea pregătit de mai multă vreme. Doar o regretată eroare de comunicare făcând ca noi să nu intrăm în posesia lui: „Am văzut articolul dumneavoastră și am constatat că echipa de consilieri nu v-a trimis răspunsul la cerere, deși acesta era formulat. Îmi cer scuze pentru aceasta și îmi asum acest eșec de comunicare”. Ca atare, îi mulțumim Domnului Deputat că și-a făcut timp și s-a aplecat asupra nevoilor noastre de a găsi un răspuns, o lămurire cu privire la problemele ridicate de noi, și ne vedem datori să consemnăm punctul Domniei Sale de vedere.

Deși, răspunsul primit la redacției are un caracter profund politic, trebuie să recunosc că Vlad Emanuel Duruș cunoaște destul de bine problemele infrastructurii sportive în Maramureș și chiar a încercat să mai miște unele lucruri, apelând la interpelări parlamentare cu privire la nou înființatul Complex Sportiv Național „Lascăr Pană”. Spun că răspunsul Domniei Sale este unul profund politic, din moment ce doar PSD este de vină că nu s-a alocat Bugetul promis acestui Complex Sportiv Național. Chiar și așa, doresc să vin în ajutorul deputatului nostru cu câteva cifre, extrem de concludente, din datele puse la dispoziția noastră de Ministerul Tineretului și Sportului. Pentru că vorbim despre Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană”, ne simțim solidari cu Vlad Emanuel Duruș, doar că noi avem alte cifre:

  • din suma de 27.212.987 lei alocată de Ministerul Tineretului și Sportului în anul 2019, suma de 6.211.347 lei a fost alocată Complexului Sportiv Național „Lască Pană, adică 22,82% din Buget
  • în anul 2020 Bugetul alocat de Ministerul Tineretului și Sportului pentru întreaga țară a scăzut de aproape 5 ori (!!!), de la 27.212.987 lei la 6.500.000 lei
  • din acest Buget, noul Guvern PNL-USR-PMP-UDMR  a alocat Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană” imensa sumă de 0 (ZERO!!!!!!) lei
  • iată cum, de la 18 milioane de lei promiși de ex-secretarul de stat Cosmin Butuza acestui obiectiv de investiții, Deputatul Vlad Emanuel Duruș avea date că sume alocate de Ministerul Tineretului și Sportului au fost de 8.851.623 lei, dar de fapt au fost 6.211.347 lei și toate acestea în anul 2019, pentru ca în anul 2020 Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană” să primească ZERO LEI, dar Domnia Sa solicită acestui complex suma de 9,6 milioane lei, suma care este cu 50% mai mare decât tot Bugetul alocat infrastructurii sportive din țară în anul 2020, de onor Minister al Sportului cu peste 3.000 de angajați!!! Mult succes, Domnule Deputat!!!

Nu trebuie să îl credeți pe Ioan R. Ster, avem datele oficiale transmise redacției de Ministerul Tineretului și Sportului:

În cea mai mare proporție, iubitorii sportului din Maramureș sunt de acord cu perceperea ideii că în Maramureș nu s-a făcut aproape nimic dacă ne referim la infrastructura sportivă, iar vina politică revine fiecărui partid politic, de 30 de ani încoace, că au existat autorități care au permis intrarea cu bocancul în față peste terenurile de antrenament de sub Dealul Florilor, iar acum e greu de găsit o soluție pentru ca echipa de fotbal să evolueze acolo unde a evoluat din 1958 încoace. Când vine vorba de sport în Maramureș eu cred că parlamentarii din Maramureș ar trebui să facă front comun, pentru a promova pe malurile Domboviței interesele noastre ale maramureșenilor, ale iubitorilor de sport de aici. dar, până la urmă părerea politică a Domnului Deputat trebuie și ea respectată.

Mă bucur să constat deschiderea manifestată de Vlad Emanuel Duruș pentru colaborare, oferindu-și ajutorul pentru a „ajuta la dezvoltarea sectorului sportiv din județul Maramureș”. Atâta vreme cât intențiile Domniei Sale sunt sincere, curate și pentru sportul din Maramureș, și noi vom da dovadă transparență totală în această relație parlamentar-presa locală, în folosul și pentru promovarea sportului din Maramureș!

Mai jos puteți găsi și citi integral răspunsul formulat de deputatul USR Vlad Emanuel Duruș (cu mențiunea că, deși nu e semnat, îl considerăm ca venind din partea Domniei Sale, via email):

„În atenția Domului  Ioan Ster,

  1. Sunt la curent cu unele proiecte de investiții, precum Complexul Sportiv „Lascăr Pană”, care cuprinde bazinul olipic „Gheorghe Demeca”, Sala Sporturilor „Lascăr Pană”, stadionul de rugby „Lascăr Ghinet”, cel de atletism, un centru de refacere sportivă, un spațiu de cazare și masă „Stibina” și spațiile administrative și complexul de înot (hotel, restaurant, birouri și cele două bazine).
  1. În anul 2018, am depus o interpelare adresată doamnei ministru Ioana Bran, Ministrul Tineretului și Sportului, privind Centrul Național Sportiv din Baia Mare, pentru a-mi prezenta care sunt investițiile efectuate până la acel moment în cadrul acestui proiect. Răspunsul pe care l-am primit din partea ministerului s-a limitat la faptul că instituția este nou înființată și că procedurile de organizare și funcționare încă nu au fost finalizate. Nu am primit un răspuns cu date exacte referitor la buget, termene de finalizare ale lucrărilor, calendarul de implementare, după cum am cerut. În anul 2019, am depus o altă interpelare referitor la investițiile promise de secretarul de stat, Cosmin Butuza, în valoare de 18 milioane de lei pentru Complexul Sportiv Națioal „Lascăr Pană”. Conform reprezentantului ministerului, această sumă trebuia cheltuită pentru renovarea hotelului Sport din Baia Mare, reparații capitale la bazinul de înot descoperit, reparații ale Sălii Polivalente, complexului de cazare și cantina „Stibina” precum și finalizarea documentației tehnico-economică pentru stadionul de atletism. Conform răspunsului din partea ministerului, bugetul aprobat pentru anul 2019 a fost mai mic de două ori decât cel promis în declarațiile de presă. Acesta a fost în valoare de 8.851.623 de lei. În cadrul răspunsului se menționează faptul că în cadrul Complexului „Lascăr Pană”, până în luna octombrie 2019 au fost cheltuiți doar 676.222 de lei. Totodată, am depus amendament la proiectul de buget pentru anul 2019, pentru ca Ministerul Tineretului și Sportului să aloce 9,6 milioane de lei pentru Complexul Sportin „Lascăr Pană” în contextul în care în proiectul de buget al ministerului nu era individualizată nicio investiție la acest compex.

De curând, am depus o nouă interpelare pe același subiect.

Linkurile celor 4 interpelări: – http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=54585&idl=1

  1. Consider că guvernarea PSD a ținut dezvoltarea infrastructurii sportive, nu doar a Maramureșului, ci și a României în întregime în loc. Un exemplu relevant este faptul că această guvernare a promis în programul cu care a câștigat alegerile construcția a baze sportive, stadioane, săli polivalente, chiar și a două hipodromuri și a unui velodrom, însă nu a fost construit absolut nimic.
  1. Da, consider oportună promovarea unui astfel de proiect pentru a ușura activitatea mediului de afaceri din România. Activitatea de lobby trebuie implementată, pentru ca să existe o comunicare eficientă între oamenii de afaceri și oficialii statului, pentru a dezbate teme precum legislația, programe guvernamentale, împrumuri și efectele acestora asupra sectorului privat. USR a avut în vedere depunerea unui proiect de lege privind lobby-ul, dar a abandonat acest plan, în ideea că nu ar putea fi adoptat de actuala majoritate parlamentară, fără a i se aduce posibile modificări nocive.
  1. Sunt la curent cu problemele pe care le întâmpină sportul în județul Maramureș, acest lucru este confirmat de declarațiile politice susținute în parlamentul României și interpelările pe care le-am depus la ministerul de resort. Însă, pentru a avea imagine mai clară despre provocările cu care se confruntă sportivii din județul Maramureș sunt deschis pentru a colabora și pentru a ajuta dezvoltarea sectorului sportiv din județul Maramureș.
  1. După cum am menționat mai sus, am depus un amendament la legea bugetului în 2019 pentru ca să fie alocate resurse suficiente pentru efectuarea reparațiilor în cadrul Complexului Sportiv „Lascăr Pană”. Însă, pentru a contribui și mai mult la creșterea calității sectorului sportiv din jud. Maramureș voi aprecia mult ajutorul dumneavoastră. Și eu, la rândul meu, prin intermediul instumentelor pe care le am la dispoziție în calitate de deputat în Parlamentul României voi face tot posibilul ca dumneavoastră și sportivii din județul Maramureș să fie auziți și guverarea actuală să întreprindă măsurile necesare.”

ANCHETĂ BAIA MARE SPORT Sportul maramureșean în derivă (III): Parlamentarii din Maramureș față în față cu…politica sportului! AICI 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Top