You are here
Home > Handbal > Baia Mare Beach Handball Challenge 2019 > De la Turneu de amatori, la EBT Finals 2019, Baia Mare Beach Handball Challege – un proiect de succes

De la Turneu de amatori, la EBT Finals 2019, Baia Mare Beach Handball Challege – un proiect de succes

EBT Finals 2019 a luat sfârșit după patru zile pline de handbal spectacol pe plaja de la Baia Mare. Competiția s-a bucurat de un real succes și un val de aprecieri din partea tuturor participanților.

28 de echipe din 15 țări, aproximativi 400 de sportivi, muzică, voie bună și spectacol de cea mai înaltă clasă. EBT Finals 2019, organizat în Centru Vechi din Baia Mare, s-a bucurat de prezența a unor sportivi de top din întreaga lume. Bruno Oliveira, MVP-ul precedentului Campionat Mondial și cel mai bun specialist, Thiago de Oliveira, cel mai bun apărător din lume, Ivan Juric și Lucian Bura, cele mai bune extreme de la ultimul CM, dar și danezul Martin Vilstrup Andersen, golgheterul Mondialului din 2018, și brazilianul Gil Pires s-au aflat în capitala Maramureșului și au oferit un spectacol unic.

Competiția masculină a fost câștigată de Pinturas Andalucía BM Playa Sevilla, după un shootout fantastic cu Palletways Verallia Azuqueca, încheiat cu scorul de 16-14. Cele două echipe își împărțiseră primele două seturi, Azuqueca câștigându-l pe primul cu 24-21, iar Sevilla pe al doilea cu 24-20. Podiumul a fost completat de Vakedo Gaw, învingătoare în finala mică cu 2-0 în fața lui E.F.E – Os Tigres, 25-24 și 23-22. La feminin, Club Balonmano Playa Algeciras a devenit noua campioană a EBT Finals, după o finală fantastică împotriva deținătoarei trofeului, Multichem-Szentendrei N.K.E. A fost 2-1 (20-18, 20-23, 8-4), la capătul unui meci la care au asistat peste 1000 de spectatori. Asuncion Batista Portero, jucătoarea lui Algeciras și cel mai bun pivot de la ultimul Campionat Mondial, a fost declarată MVP-ul competiției.

Centrul Istoric, locație perfectă pentru EBT Finals 2019

EBT Finals 2019 s-a desfășurat într-un atmosferă relaxată, iar locația a fost agreată pe deplin de participanți. „Credem ca atmosfera a fost cu adevărat bună. Se pare că organizarea turneului în centrul orașului a fost o idee foarte bună pentru spectatori. Mai mult, a fost plăcut și pentru noi, jucătorii, deoarece am avut locuri în care puteai cu ușurință să mănânci sau să bei ceva. A fost de asemenea frumos că puteai vedea toate cele trei terenuri într-o zonă restrânsă, iar în general atmosfera a fost bună. Ne-a plăcut și faptul că puteam ajunge la terenuri în mai puțin de 10 minute”, ne-a spus danezul Martin Vilstrup Andersen, de la HEI Beachhandball. Golgheterul ultimului Campionat Mondial spune că și-ar dori să revină în Baia Mare alături de colegii săi în viitor. „Nu am reușit să vizităm foarte mult orașul, însă ce am văzut ne-a plăcut. Am ieșit să mâncăm de 3 ori în oras și toată lumea a plecat acasă mulțumită. Vremea a ținut în mare parte cu noi și am reușit să ne bucurăm în proporție de 90% de soare, ceea ce a fost extraordinar. Am vorbit între noi despre faptul că am putea să revenim cândva”, a încheiat Martin.

Nu doar Martin rămâne cu amintiri plăcute de la Baia Mare, ci și componenta echipei SPORT CLUB SENEC – Cannabis Energy Multidrink, Adriena Veisz, care a lăudat organizatorii pentru eforturile depuse. „EBT Finals de la Baia Mare va rămâne o amintire foarte frumoasă pentru echipa noastră. Suntem cu adevărat mândre că am putut lua parte la un eveniment atât de mare în handbalul pe plajă. Un mare respect pentru organizatori, pentru că a fost un eveniment bine organizat, incluzând aici cazarea, masa și transferul către terenuri. În opinia mea, toate echipele au simțit că reprezintă o parte importantă din această finală”, a afirmat Adriena la încheierea competiției. SPORT CLUB SENEC a terminat EBT Finals pe locul 4, un rezultat pentru care jucătoarele maghiare sunt mândre. „Suntem foarte mândre că a terminat pe locul 4. Știu că majoritatea echipelor și a fanilor au fost surprinși să vadă asta. Suntem bucuroase că progresăm an de an și că munca pe care o depunem dă rezultate”, ne-a mai spus Adriena, care speră ca echipele românești să progreseze în această disciplină. „Sper ca echipele românești să prindă microbul și să încerce acest sport minunat, iar echipe din ce în ce mai multe să apară, pentru că un astfel de eveniment ar căpăta mai multă culoare dacă mai multe națiuni ar participa.”

Călătorie de 34 de ore pentru a juca pe plaja de la Baia Mare!

Printre cei care au luat parte la EBT Finals 2019 s-au aflat și două jucătoare din … Australia! Aline Viana și Madeleine McAfee au călătorit 34 de ore pentru a juca handbal pe plajă la Baia Mare. Aline a ajuns însă la Baia Mare fără bagaj, acesta fiind pierdut pe drum. Cele două au evoluat pentru Balonmano Playa Alcalá, ocupanta locului 12 la finalul turneului.

De la turneu de amatori la EBT Finals în doar patru ani

Povestea EBT Finals a pornit în urmă cu patru ani de zile. „Vinovatul” pentru această nebunie este Tudor Marta, fost campion cu Minaur Baia Mare. În 2016, la Baia Mare a avut loc primul turneu de beach handball, destinat însă atunci amatorilor. A urmat un turneu internațional, un an mai târziu, și o etapă EBT, în 2018. Toată munca a fost răsplătită în această vară, când pe plaja de la munte a avut loc EBT Finals, care a reunit cele mai bune echipe din Europa. În fiecare an, succesul evenimentului s-a bazat pe o echipă de voluntari, care au muncit din greu pentru a da culoare acestui eveniment. La final, Ole Jørstad, Marco Trespidi, Ivana Jelic și ceilalți reprezentanți din Board-ul Federației Europene de Handbal au dorit să le mulțumească acestora pentru munca depusă și să catalogheze turneul drept unul dintre cele mai reușite din istorie. „Gazduirea celei mai importante competiții destinată echipelor de club din Europa a fost o provocare imensă pentru noi și alături de echipa de voluntari, de care ne-am bucurat în fiecare an, am reușit să facem față cu brio acestui eveniment. Satisfacția este deosebită, având în vedere faptul că era o competiție pe care EHF o vedea de mult organizată în România. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, de la sponsori până la echipa de voluntari, și sper ca beach handball-ul din România să reușească să profite de pe urma acestei competiții”,  a declarat Tudor Marta.

Sursa: bmbeachhandball.com

Lasă un răspuns

Top