You are here
Home > Rugby > Liga Națională de Rugby > CSM Știința spune STOP rasismului!

CSM Știința spune STOP rasismului!

Alin Boțioc 

C.S.M.Știința Baia Mare spune stop rasismului
La doar o zi de la startul celei de-a noua ediții a Cupei Mondiale, competiția internă de rugby din România se confruntă (sperăm noi cu un caz izolat) de rasism, neadmis nicăieri în lumea civilizată. A venit din păcate momentul ca după mai bine de patru decenii de rugby practicat cu responsabilitate în Baia Mare, un nume precum flankerul echipei Timișoara Saracens, Vasile Sorin Rus să își permită, în timpul unui meci oficial, chiar a unui derby devenit de acum unul de tradiție să aducă ofense de natură rasistă jucătorului de culoare de origine fijiană din lotul campioanei României, Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa.

Proferând cuvinte jignitoare de genul „maimuță neagră puturoasă” Vasile Sorin Rus, jucătorul de 36 de ani din lotul echipei Timișoara Saracens nu a făcut altceva decât să defăimeze natura spirituală a omului, în speța de față cea a internaționalului fijian Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa.
Extrapolând discuția spre un posibil „bullying” în sport putem conchide că Vasile Sorin Rus jucătorul Timișoarei Saracens a uzitat în repetate rânduri de aceste expresii, urmărind câștigarea puterii și a autorității prin umilirea, intimidarea și brutalizarea jucătorului băimărean. În mod evident prin cuvintele exprimate în mod repetat de către Vasile Sorin Rus s-a ajuns la etimologia bullying-ului care reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic, cu cele trei caracteristici ale sale; elementul intenționat, repetat și a celui a dezechilibrului de forțe, unde agresorul își alege victima ca fiind vulnerabilă în plan emoțional.
Acest gen de abordare grotească oripilează lumea civilizată și mai ales pe cea a rugby-ului autohton, cu atât mai mult cu cât libera circulație și mai ales dreptul la muncă conferă inclusiv jucătorilor de culoare să evolueze cu drepturi depline în România, o țară ce rezonează de mai bine de un deceniu cu normele Uniunii Europene și nu numai.

Pentru a stopa acest gen de atitudini de discriminare pe bază de rasă, culoare sau etnicitate, inserate în Convenția Internațională privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (ICERD), conducerea C.S.M.Știința Baia Mare va depune în zilele următoare memorii atât la nivelul forurilor abilitate din cadrul Federației Române de Rugby cât și la nivelul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Până la înregistrarea și soluționarea acestor memorii rămâne de văzut care va fi poziția oficială a clubului timișorean unde la fel ca și la Baia Mare există jucători de culoare, inteligenți, apreciați, valoroși și onești.

Până atunci haideți să combatem cu fermitate orice fel de discriminare.

Lasă un răspuns

Top