You are here
Home > Fotbal > Feminin > FOTBAL FEMININ Licențierea cluburilor de fotbal feminin o adevărată provocare!

FOTBAL FEMININ Licențierea cluburilor de fotbal feminin o adevărată provocare!

 

 

 

 

 

Alin Boțioc 

Licențierea cluburilor de fotbal feminin o adevărată provocare!

Pentru cei ce conduc destinele formației de primă ligă A.C.S.Fotbal Feminin Baia Mare (la fel ca și pentru toși ceilalți competitori ai eșalonului de elită) vara se anunță a fi una caniculară, multitudinea de problematici ce trebuie rezolvate și intervalul de timp relativ scurt, până la startul de campionat fiind principalele provocări ale acestora.

Deși au în lot jucătoare extrem de tinere 4 dintre ele născute în 2007, 3 în 2001, câte două născute în 2002, 2004, 2006 și 2008 unele dintre ele trecând botezul debutului pe prima scenă vezi doar cazurile lui Cristina Maroșan, Georgiana Pâtcă sau Giulia Florean (debutante cu gol pe prima scenă), o primă mare provocare o va reprezenta pe de o parte asigurarea unui suport financiar pe perioada următoarelor circa trei luni de vară, plus că există unele semnale că unele dintre jucătoarele cu experiență, și-ar arăta intențiile de a renunța la viața sportivă. Fundașul central Camelia Georgiana Daneliuc se pare că ar prefera să plece spre Țara Cantoarelor – Elveția), atancatul de 19 ani Georgiana Marița (ar vrea să renunțe definitiv la fotbal), în timp ce fostul internațional Dariana Persida Indrei (ar fi tentată să încerce o experiență în campionatul similar al Austriei la prim divizionara S.K.N.Sankt Polten). La aceste posibile plecări se adaugă plecările din iarnă a celor două jucătoare de origine moldoveană Elina Coceanovschi și Andreea Costin (ambele aflate în momentul de față la penultima clasată din liga secundă austriacă, F.C.Rot Weiss Rankweil).

Pentru că oficialii Federației Române de Fotbal au anunțat faptul că fotbalul feminin românesc intră într-o nouă etapă de dezvoltare, cluburile de primă ligă vor trece printr-un amplu proces de certificare (similar cu cel al cluburilor din Liga 2 masculină), proces ce include o multitudine de criterii sportive, financiare, de ordin juridic, de infrastructură, responsabilitate socială și de personal, care vor da multe bătăi de cap participantelor din eșalonul de elită.

Se inpun strategii de dezvoltare a sectorului juvenil prin înscrierea a cel puțin două echipe de junioare Under 11 sau 13 ani respectiv Under 15 sau 17 ani, contracte de activitate sportivă cu cel puțin 15 jucătoare profesioniste, program de antrenament săptămânal pentru echipele de senioare precum și introducerea unui plafon salarial.

În atare condiții fiecare club solicitant din Liga 1 vor trebui să aibă contracte încheiate contracte cu un număr minim de 20 de jucătoare profesioniste, din care minimum 10 să fie senioare. De asemenea, criteriul de infrastructură prevede disputarea unui număr minim de 5 meciuri pe un stadion omologat pentru nivelul Ligii 2 seniori plus teren de antrenament pentru senioare și un teren de antrenament în aer liber pentru junioare. Iar în privința staff-ului tehnic, antrenorul principal trebuie să dețină licența UEFA A, antrenorul de portari licența UEFA B GK (în 2023-2024 fiind acceptată și licența UEFA B + certificat național de portari), iar din sezonul 2024 – 2025 cel puțin unul dintre antrenorii echipelor de junioare trebuie să aibă licență UEFA Youth B.

Deși timpul este foarte scurt, întreg fenomenul fotbalistic feminin românesc va fi nevoit să facă pasul spre profesionalism, lucru care se va impune și la nivelul celor ce au decis să conducă aceste entități sportive.

Lasă un răspuns

Top