You are here
Home > Opinii > (SUB)FINANȚAREA SPORTULUI în an olimpic, în timp ce Rapid București primește 7,5 milioane lei pentru salariile sportivilor! STENOGRAME

(SUB)FINANȚAREA SPORTULUI în an olimpic, în timp ce Rapid București primește 7,5 milioane lei pentru salariile sportivilor! STENOGRAME

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

(SUB)FINANȚAREA SPORTULUI în an olimpic, în timp ce Rapid București primește 7,5 milioane lei pentru salariile sportivilor! STEONGRAME

De ani de zile tot scriu și strig în pustiu despre SUBfinanțarea sportului românesc. despre SUBfinanțarea sportului local, de lipsa de investiții în infrastructura sportivă ș.a.m.d. Zilele aceste se dezbate frenetic și se votează Bugetul României în anul olimpic 2024, și, tocmai când te așteptai ca olimpismul românesc să fie susținut, măcar în ceasul al 12-lea, vine lovitura de ciocan. Sportul românesc, după ce că a pierdut ministerul și s-a transformat în Agenție, în subordinea Secretariatului General al Guvernului, mai rămâne și fără bani. Vreo 14 milioane în total, iar dacă vorbim despre federațiile sportive acestea vor primi de 3 ori mai puțin adică 97 de milioane de lei în loc de 353 de milioane de lei cât ar fi necesar, mai ales într-un an olimpic.

Ne dăm de ceasul morții când vorbim de banii publici alocați de Municipiul Baia Mare Clubului Sportiv Minaur Baia Mare, și arătăm cu degetul risipa banilor publici, că la club ar fi salarii mari. Iată, Guvernul tocmai alocat din fondul de rezervă suma de 7,5 milioane de lei pentru plata salariilor la clubul Rapid. Baia Mare cât a alocat? Țineți-vă bine: 588.000 lei!!! Cum să reziști în fața Rapidului, cum să aspiri la performanță și locuri fruntașe, când alte cluburi fură startul, cum s-ar zice. Dacă sportivii de la Rapid vor avea sărbători fericite, nu putem să nu ne gândim și la sportivii clubului Minaur Baia Mare. Ale lor cum vor fi?

Mai jos puteți citi stenograma ședinței în care se vota bugetul Agenție Naționale pentru Sport, o mostră de cum o trag politicenii noștri sportului românesc. Unde ești tu, Țepeș Doamne?

Brian Cristian: „Știm cu toții că Ministerul Sportului, s-a desființat, s-a transformat în Agenție, iar acuma, bugetul Agenției Naționale pentru Sport cade în sarcina Secretariatului General al Guvernului. Anul trecut Ministerul Sportului a avut un buget de 585 de milioane de lei, iar anul viitor Agenția, cu toate că anul 2024 este an olimpic, va avea un buget cu câteva milioane de lei mai puțin, respectiv 571 milioane, 14 milioane în minus. La noi la Comisia pentru tineret și sport , mai devreme, d-na președinte Elisabeta Lipă a venit și ne-a reclamat că acesta este un buget insuficient pentru a putea funcționa până la finalul anului. În speță, ne-a spus că pentru federațiile sportive într-un an olimpic este nevoie de 353 de milioane, atâta a cerut Agenția, în schimb a primit doar 97 de milioane, iată vedem de 3 ori mai puțin, și doar 40 de milioane pentru premiere. În contextul acesta, pe lângă că nu sunt bani suficienți, pentru viitorul buget, nu vor fi bani suficienți nici măcar pentru salarii. Și vă reamintesc că în ultima ședință de Guvern Ministerul Transporturilor a primit de la fondul de rezervă 7,5 milioane de lei pentru salariile de la clubul Rapid. În acest context, reprezentanții sportului din România, în speță Agenția Națională pentru Sport, ne spun că noi nu avem bani suficienți la sport, respectiv nu sunt bani suficienți la Secretariatul General al Guvernului. Îi rog pe reprezentanții SGG-ului să ne explice cum vor proceda în situația în care vom ajunge să nu plătim nici măcar salariile sau într-un an olimpic 2024, nu vor fi resurse suficiente.”

Mihnea Drumea (SGG): „Dacă îmi permiteți, plec la nivel principial, AVEȚI DREPTATE. Datele sunt așa cum le-ați prezentat în ceea ce privește bugetul total. Într-adevăr, pe capitole așa cum ați sublinit există o diferență, și dacă am început cu salariile, vorbim de 96% față de anul anterior, dar ceea ce pot să vă asigur este că vom analiza și vom face redistribuirea acolo unde va fi posibil. Într-adevăr și d-na președinte Lipă a subliniat în Comisie, în care ați participat și Dvs. că este vorba de o problemă pentru plata, în ceea ce privește cheltuielile legate de anul olimpic, pe primele 6 luni nefiind vorba de o , să-i zicem, o aplicare și distribuire a cheltuielilor pe 12 luni. Un lucru pe care l-am garantat și în cadrul Comisiei că vom ține cont și nu vom lăsa sub nici o formăANS-ul să sufere din partea aceasta, a aparentei lipse de finanțare/ Așa cum v-am zis, Bugetul a avut în vedere și partea de încadrare în deficit și partea legată de faptul că ANS-ul a venit la SGG la jumătatea anului, s-a transformat din Ministerul Sportului, și atunci au fost unele probleme legate de partea de buget.”

Lasă un răspuns

Top