You are here
Home > Fotbal > RETROSPECTIVA LUI ALIN BOȚIOC C.S.Minaur Baia Mare tributara egalurilor

RETROSPECTIVA LUI ALIN BOȚIOC C.S.Minaur Baia Mare tributara egalurilor

 

 

 

 

 

Alin Boțioc 

C.S.Minaur Baia Mare tributara egalurilor

În urmă cu exact nouă luni și o zi (5 august 2022), întreaga suflare maramureșeană era reconectată după 28 de ani, cu anticamera primului eșalon fotbalistic, Divizia B. Din motive de reabilitare și modernizare a Stadionului Viorel Mateianu, inaugurat oficial pe data de 9 aprilie 1929 cu ocazia meciului Clubul Sportiv Baia Mare – Stăruința Oradea 0-1, respectiv cel de pe 9 august cel dintre Metalul Baia Mare – Sturm Sankt Polten (Polonia) scor 4-4, C.S.Minaur Baia Mare a fost nevoită să joace primele două etape stagionale în deplasare, 0-3 cu Unirea Slobozia respectiv 1-1 pe terenul lui F.C.Brașov (după ce băieții lui Ciprian Danciu au condus până în minutul 94 cu 1-0.

Stadionul ce poartă din 2010 numele legendarului antrenor Viorel Mateianu a găzduit primul meci pe 20 august 2022 încheiat tot cu un 1-1 cu F.C.Ripensia Timișoara, după ce paradoxal conducem timp de 31 de minute pe tabela de marcaj. Urmează prima victorie stagională, 1-0 pe terenul formației Metaloglobus București (echipă cu care am sperat până în ultima clipă că vom putea face rocada pentru a o trimite în zona retrogradării directe). A urmat a doua victorie consecutivă a băimărenilor acasă cu C.S.M.Slatina scor 2-1 (0-1), obținută pe final de meci Alexandru Stoian (minutul 74) respectiv Bogdan Rotar (minutul 78). Euforia acestor două succese dispare odată cu usturătorul eșec 0-3 suferit în Depresiunea Ciucului cu A.F.K.Csikszereda Miercurea Ciuc. Meciul cu cele mai multe goluri marcate în runda a șaptea este cel din Dealul Florilor, acolo unde o altă nou promovată o învinge pe C.S.Minaur Baia Mare cu scorul de 4-3, formație care în minutul 20 avea un ecart de trei goluri. Urmează al patrulea eșec stagional în capitala Moldovei la Iași, formație ce și-a asigurat încă de pe acum prezența directă pe prima scenă. Poposind în premieră din postura de divizionară B, la Baia Mare, Fotbal Club Dinamo București (formație care cu siguranță a suscitat cel mai mare interes dintre toate adversarele Ligii secunde) reușește un 1-1, într-un joc în care băieții lui Ciprian Danciu sunt obligați din nou să alerge după egalare. Runda a 10 va aduce și prima schimbare la cârma Minaurului, neașteptatul eșec de la Malul Mării 0-1 cu A.F.C.Unirea Constanța, pecetluind soarta lui Ciprian Danciu (antrenorul cu care băimărenii reușiseră în vara trecută acea promovare istorică în Divizia B). În cele 10 jocuri ca oficial, Ciprian Danciu a reușit 2 victorii, 3 egaluri și 5 înfrângeri, și un golaveraj negativ 9 goluri marcate – 17 primite.

La timona echipei va fi adus Mihai Iosif (un fost rapidist) care a readus la finele ediției 2020-2021 după o pauză de 6 ani gruparea de Sub Podul Grant pe prima scenă fotbalistică. Sub comanda lui “Miță” Iosif (cel care în ziua jocului împlinea 49 de ani) băimărenii reușesc cea mai categorică victorie stagională 3-0 cu C.S.C.Șelimbăr (localitate ce numără doar 2014 locuitori). Jocul din deplasare cu Politehnica Timișoara (o altă viitoare divizionară C) încheiat 1-1 avea să fie primul din cele 3 remize reușite sub comanda antrenorului bucureștean. Urmează a cincea remiză stagională a Minaurului 2-2 acasă cu A.F.C.Progresul Spartac București, cu un nou joc în care băieții noștri s-au văzut nevoiți să revină de la 0-2. În ciuda unui adversar puternic Oțelul Galați cu un antrenor de calibru lui Dorinel Munteanu (jucător cu 134 de selecții și 16 goluri marcate la prima reprezentativă), C.S.Minaur Baia Mare deși pierde la limită 0-1 reușește un meci bun. Odată cu scurgerea etapelor criza de puncte pare să își pună amprenta pe psihicul echipei noastre, cea care în etapa 15, cu 4 etape înainte de finalul sezonului regulat pierde acasă 1-2 meciul cu A.C.S.Viitorul Pandurii Târgu Jiu (formație de locul 13). Cea mai apropiată deplasare stagională cea de la Dej (cu cea care avea să devină una dintre revelațiile actualei stagiuni), se încheie tot nedecis 1-1, după ce și de această dată băieții noștri au condus pe tabela de marcaj timp de 38 de minute.

Nu lipsesc în această stagiune recent încheiată nici peripețiile, precum cel din runda a 17 atunci când la Baia Mare avea să poposească Concordia Chiajna (formație cu pretenții la play-off). Deși inițial meciul ar fi trebuit să se dispute sâmbătă 25 februarie, din cauza poii torențiale, centralul Vlad Băban din Iași a decis reprogramarea acestuia la un interval de 24 de ore. În cele din urmă duminică 26 februarie meciul a avut loc. Cu un joc chinuit în ciuda unor nume importante precum Gabriel Tamaș, Mirko Ivanovski sau Raul Rusescu, echipa lui Eugen Trică reușește în inferioritate numerică să smulgă cele trei puncte puse în joc grație golului marcat de senegalezul Mediop Ndiaye (minutul 83). Penultima etapă stagională avea să produce un al doilea cutremur în tabăra băimărenă. C.S.Minaur Baia Mare joacă în capitală cu C.S.A.Steaua București, pierde la scor de forfait 3-0, și despărțirea de Mihai Iosif devine o certitudine.

În Liga 2, cu Mihai Iosif pe banca tehnică, Minaur Baia Mare a înregistrat o singură victorie (scor 3-0 cu Șelimbăr), trei remize (1-1 cu Poli Timișoara, 2-2 cu Progresul Spartac și 1-1 cu Unirea Dej) și patru înfrângeri (0-1 cu Oțelul, 1-2 cu Viitorul Pandurii, 0-1 cu Concordia Chiajna și 0-3 cu Steaua). De asemenea, Mihai Iosif s-a aflat pe banca celor de la Minaur Baia Mare și în trei meciuri din Cupa României (scor 0-0 cu FC Argeș, scor 2-3 cu Hermannstadt și 6-0 cu Ocna Mureș).

Ultima speranță a băimărenilor de a rămâne în Divizia B se leagă de Vasile Miriuță, cel care a schimbat costumul de director tehnic cu treningul de antrenor revenind pentru ultima etapă de campionat plus cele 7 etape de play-off la timona echipei. Sub comanda fostului mijlocaș central al băimărenilor din perioada 1988-1990, C.S.Minaur Baia Mare încheie sezonul regulat (etapa 19) cu o remiză 1-1 acasă cu Gloria Buzău (formație ce încă mai speră la un loc de baraj pentru prima divizie). Ocolită de șansa unui singur punct în clasament, C.S.Minaur Baia Mare (potivit altgoritmului) se vede nevoită să evolueze în Grupa A, într-o cursă de remontare a unui handicap de 5 puncte față de Metaloglobus București, C.S.C.Șelimbăr sau Csikszereda Miercurea Ciuc având un avans de 8 respectiv 10 puncte.

Primul meci din play-off acasă cu Politehnica Timișoara aduce și prima victorie a lui Vasile Miriuță pe banca tehnică, 2-1 după un meci în care din nou băieții noștri s-au văzut egalați la unu. Urmează trei etape consecutive încheiate la egalitate; 0-0 la Metaloglobus București, 1-1 acasă cu Csikszereda Miercurea Ciuc (cu un gol al căpitanul de origine columbiană John Mondragon cel care pe vremea când evolua la Osasuna a jucat contra lui Lionel Messi), și un alt 0-0 la Unirea Slobozia. Ultima rămășiță de speranță avea să se risipească în penultima etapă a play-out-ului când cu o săptămână în urmă, C.S.Minaur Baia Mare pierdea pe propriul teren scor 0-1 partida cu C.S.C.Șelimbăr (echipa unui alt fost dinamovist Claudiu Niculescu), băimărenii fiind incapabili să întoarcă în 67 de minute soarta acelei ultime reprezentații în fața propriilor suporteri.

Din respect pentru fotbal, băieții lui Vasile Miriuță au jucat ultimul meci al ediției 2022-2023 la Slatina cu gândul la victorie, un succes care însă nu ar mai fi contat, dar care ar fi putut să îi arunce pe slătineni în tumultul dublei de baraj pentru menținerea în Divizia B. Nu a fost să fie așa pentru că slătinenii au reușit să încline balanța pe final de meci grație golului de 1-0 reușit în minutul 74 de jucătorul de origine ucraineană Mykhaylo Vitaliyovych Plokhotnyuk. Și pentru a rămâne corecți și față de Vasile Miriuță, să spunem că în cele 7 jocuri conduse de pe banca tehnică echipa a repurtat 1 succes, 4 egaluri și 2 eșecuri, golaverajul băimărenilor fiind de 4-5.

Tributari statisticii nu pot să nu observ că ratarea obiectivului a venit pe fondul punctelor irosite de-a lungul întregului campionat cu preponderență în sezonul regulat, per total C.S.Minaur Baia Mare rămânând în topul primelor cinci formații la numărul de egaluri zece, alături de Unirea Dej și Gloria Buzău (ambele cu câte 11 dar care și-au asigurat câte un loc în play-off ) respectiv Unirea Slobozia sau C.S.M.Slatina (cu câte 10). Toate aceste puncte au fost irosite în cele 5 egaluri consemnate pe propriul teren 1-1 cu Dinamo București, Ripensia Timișoara, Gloria Buzău și Csikszereda Miercurea Ciuc și un 2-2 cu Progresul Spartac. La care se adaugă alte 5 remize în deplasare; 1-1 cu Unirea Dej, F.C.Brașov și Politehnica Timișoara și 0-0 cu Metaloglobus București și Unirea Slobozia, plus cele 4 înfrângeri suferite în fața propriilor suporteri 0-1 cu Concordia Chiajna și C.S.C.Șelimbăr, 3-4 cu C.S.C.Dmbrăvița și 1-2 cu Pandurii Tg Jiu.

Băieții noștri au suferit enorm și la numărul redus al victoriilor obținute în cele 25 de meciuri stagionale, doar 4, cu 3 victorii acasă 2-1 cu C.S.M.Slatina și Politehnica Timișoara și 3-0 cu C.S.C.Șelimbăr, plus o singură victorie 1-0 repurtată pe terenul formației Metaloglobus București. Nici la acest capitol, C.S.Minaur Baia Mare nu a trecut examenul de maturitate, înscriindu-se cu doar 4 victorii stagionale alături de cele două formații bănățene Ripensia și Politehnica Timișoara (retrogradate și ele) într-un top al neputinței. În drumul spre Liga a 3 e nevoie de multă chibzuință, cumpătare și regândire strategică, elemente care pot conlucra la o rapidă revenire a Băii Mari acolo unde îi este locul.

One thought on “RETROSPECTIVA LUI ALIN BOȚIOC C.S.Minaur Baia Mare tributara egalurilor

  1. Sä-ti cumperi „la nesfirsit ” jucätori ” din täri exotice” ori fotbalisti trecuti de prima tinerete cu cite 6-7 echipe „la activ” de prin ” tirgurile de fotbalisti organizate in varä sau iarnä ,nu v-a rezolva „durabil” problema fotbalului bäimärean !. Fotbal Club Baia Mare ” a träit din ce-a crescut si format ” in decursul anilor. Oameni inteligenti „preiau de regulä” tot ce-a fost bun din trecut si nu apeleazä la ” Comercializarea fotbalului ” ,prin „importuri de jucätori in masä” , trend care v-a distruge acest sport minunat.

    Cu stimä Dorel Cupsa

Lasă un răspuns

Top