You are here
Home > Fotbal > PROFIL de profesionist: Vlad Ungureanu de la FRF la Baia Mare via Barcelona

PROFIL de profesionist: Vlad Ungureanu de la FRF la Baia Mare via Barcelona

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Astăzi se dă startul returului din Liga 3 seria 5 și la Baia Mare. Pe Stadionul Municipal „Viorel Mateianu”, Minaur Baia Mare va primi vizita echipei Sticla Arieșul Turda (locul 8 la finalul turului), echipă care a câștigat în tur cu 2-1 (2-0) în fața elevilor lui Dorin Toma. În pauza de iarnă, băimărenii s-au întărit nu numai la nivelul lotului, unde au fost aduși fotbaliști capabili să pună umărul la promovarea în Liga 2, dar și la nivel administrativ unde au fost cooptați Tibor Selimesi (director de imagine), Romică Buia (consilier tehnic), Florin Darida (manager sportiv) și Ilgam Abdulnasymov (preparator fizic). 

Ceea ce puțini știu, este că Vlad Ungureanu – mâna dreaptă a lui Dorin Toma, este cel care se ocupă de pregătirea fizică a echipei (și nu numai), aplicând metode moderne de antrenament, cunoscând potențialul fizic al fiecărui jucător din lot, un adevărat profesionist în materie, cu vaste cunoștințe despre ce înseamnă pregătirea modernă a unei echipe de fotbal. L-am văzut lucând la antrenamente și am rămas impresionat de modul cum pregătește echipa, de cât de bine îmbină pregătirea fizică cu exerecițiile tactice, un antrenor sigur pe el, iar jucătorii îl apreciază enorm și îl ascultă fără să crâcnească, știind că din pregătirea serioasă la antrenamente vin și rezultatele la meciurile oficiale.

Vlad Ungureanu este posesor Licența UEFA A, din 2017 și UEFA A Elita Juniori, din 2018. În perioada iulie 2013 – martie 2018 a fost angajat FRF, în cadrul Școlii de Antrenori. A susținut lecții în cadrul cursurilor UEFA B, A și Pro. A fost coordonator pentru cursuri UEFA B, UEFA A Elita Juniori si UEFA B Futsal, lucrând in colaborare cu experți UEFA: Dany Ryser (Elveția), Mico Martic (Croația) si Ghenadie Scurtul (Rep. Moldova). A luat parte la schimburi de experiență UEFA: Cehia (2014 și 2015), Germania (2016), Rep. Moldova (2016). A participat ca antrenor secund la 3 acțiuni de lot național de juniori, alături de selecționerii Costel Enache și Sorin Colceag. A fost, de asemenea, și secretar al Comisiei Tehnice și a participat timp de 2-3 ani la toate ședințele Comisiei Tehnice.

Bogatul c/v a lui Vlad Ungureanu, antrenor secund la Minaur Baia Mare, mai cuprinde și o vizită de 2 zile la La Masia, Academia Barcelonei. A făcut parte din delegatia  FRF la reuniune AEFCA (asociatia europeana a asociatiilor antrenorilor de fotbal) la Milano (in cadrul reuniunii a vorbit Fabio Capello și a vazut un antrenament la academia lui Inter). A făcut parte din delegația FRF la  Ajax Amsterdam,  la invitatia lui George Ogararu. Acolo a fost în perioada în care Marele Cruyff a trecut la cele veșnice, era doliu și nu s-au ținut antrenamente, dar a vizitat clubul și a participat la prezentări ale modului de lucru de la Ajax. Într-unul dintre schimburile de experienta UEFA, cel din Germania (cu tema „Pregatirea antrenorilor pentru juniori de elită”) a asistat la un antrenament al echipei U19 a lui Bayern Munchen. În anul 2014, a fost impreună cu cursanții UEFA Pro la UEFA în Elvetia, la sediul UEFA, la un schimb de experientă de 4 zile cu antrenori din alte 3 tari. Din postura de angajat al Școlii de antrenori, a fost prezent la vizite, la antrenamente ale unor antrenori cum ar fi: Mircea Rednic, Ioan Andone, Razvan Lucescu, Laurentiu Reghekampf, Dorinel Munteanu.

Preocuparile sale principale sunt pentru concepțiile moderne de pregătire în sporturile de echipă. Două au revoluționat pregătirea în toată Europa: antrenamentul structurat, introdus de FC Barcelona  și periodizarea tactica, introdusă de FC Porto. „Cred ca nu e întâmplător că Guardiola și Mourinho provin din aceste două școli, Mourinho trecând chiar pe la ambele”, se destăinuie Vlad Ungureanu.

La FRF  a lucrat și la o concepție de pregătire pentru copii și juniori, pe care FRF voia la un moment dat să o impună în toată țara. Dar  proiectul s-a oprit imediat după venirea lui Mihai Stoichită.

Această conceptia  era axată pe 4 direcții:
1. Un mediu propice pentru copii. În esentă, să nu mai țipe antrenorii la copii. Părinții să fie mai calmi pe margine. Să se pună accent pe formare, nu pe rezultate. Antrenorii să lase copii să gândească în timpul jocurilor, să nu le zică tot timpul ce să facă.
2. Stil modern de joc și înțelegere modernă a jocului. Aici principala chestiune e înțelegerea jocului în principii, nu în scheme prestabilite. De exemplu, trebuie să joci iesirea din apărare cu mingea jos pentru a forma fundași centrali care știu să joace cu mingea jos. Altfel, la finalul junioratului nu o să ai unde să îi vinzi!
3. Accent pe metodele de pregătire prin joc, pentru că individual se poate lucra și în afara antrenamentelor. Pe vremuri era invers: copiii jucau fotbal în afara antrenamentelor, iar la antrenament se putea lucra gest tehnic izolat, de exemplu.
4. Pregătire adaptată etapei de vârstă, pentru că mulți antrenori copiază la copii antrenamentele de la seniori. Vlad ungureanu susține  că ar fi bună specializarea antrenorilor pe categorii de vârstă, cum e la toate cluburile din toata Europa.

De curând, Vlad Ungureanu și-a sărbătorit ziua de naștere (24 februarie) în mijlocul familiei fotbalistice de la Minerul! Avem oameni bine pregătiți, trebuie doar să-i apreciem acum, să nu așteprăm să-i aprecieze alții în locul nostru, apoi să plângem și să regretăm. Da, Vlad Ungureanu este valoros prin cunoștiințele sale, profesionist prin modul de muncă, iar rezultatele echipei sunt în egală măsură și a LUI, ca și a antrenorului Dorin Toma, a jucătorilor și staff-ului administrativ.

Mult succes, Vlad Ungureanu!

Lasă un răspuns

Top