You are here
Home > Editorial > Pe locuri, fiți gata…drum bun!

Pe locuri, fiți gata…drum bun!

Ioan R. Ster 

Pe locuri, fiți gata… START! Este formula consacrată atunci când se ia startul într-un maraton sau o cursă, fie ea și pe distanță mai mică. Cu această formulă eram obișnuit încă de pe vremea când eram puștanul blond și plăpând care se băga în școala generală la tot ceea ce însemna sport, fie că era vorba de fotbal, handbal, baschet sau, ca să revenim la… START, la (semi)maratoane pentru elevi.

La poalele Munților Gutâi, pe meleaguri de vis încărcate de istorie, urmașii Domnițelor care își câștigau existența cernind nisipul râului Săsar în căutarea metalului galben, generații de sportivi au scris file de istorie, făcând din Maramureș a doua capitală a sportului românesc. Cronicarii vremii au scris cu admirație despre Maramureș și performanțele remarcabile ale sportivilor săi, la care mulți dintre noi am fost martori înflăcărați.

Ne închinăm cu respect și admirație în fața celor care astăzi ne sunt idoli și au clădit cu sudoare această istorie, din amintirile cărora ne hrănim astăzi, cu speranța că vom regăsi drumul spre succes!

Nu putem uita și ne mândrim că în Baia Mare a luat naștere primul club de handbal profesionist din România, că l-am avut pe maestrul emerit Lascăr Pană, cel care a construit cu pricepere și profesionalism ECHIPA DE AUR a handbalului băimărean cu Maricel Voinea, Petran, Neșovici, Mironiuc, Stamate, Boroș, Covaciu, Marta, Oros, Rădulescu, Avramescu, cei care pe 21 aprilie 1985 aduceau la Baia Mare prima Cupă EHF, după un final dramatic în URSS, contra lui Zaporoje.
Ne mândrim că am avut-o pe Rodica Dunca gimnasta noastră de AUR, care a făcut parte din echipa de gimnastică a României care spulbera tot pe la toate campionatele mondiale, europene, olimpiade, colegă cu excepționala Nadia Comăneci.
Am avut și fotbal de înaltă performanță, despre echipa lui MATEIANU se scrie și astăzi ca una dintre cele mai frumoase echipe care au existat între Carpați. Despre Generația Mateianu, nu mai puțin celebru jurnalist Alin Buzărin a scris recent si i-a închinat un capitol aparte în lucrarea aniversară ”100 – Poveștile nemuritoare ale fotbalului românesc”. Ariciu, Borz, Condruc, Sabău, Molnar, Koller, Mureșan, Radu Pamfil, Bălan, Szepi, Rozsnayi, Terheș, Deac, Dragomirescu, Buzgău, Tulba, Caciureac, Tătăran, Frank, Feher, Mihai Moldovan – sau „Generația Mateianu” cum au fost ”botezați” de cronicarii vremii, a făcut să vibreze tribunele sub Dealul Florilor, celebru fiind refrenul ”Mateianu ne-a promis că ne duce la Paris”.
La meciurile echipei F.C. Baia Mare venea atunci aproape tot orașul, numărul spectatorilor rivalizând cu al celor mai mari echipe din Capitală.
”Înainte de 1980 stadionul din Baia Mare avea cam 20.000 de locuri, dar la meci veneau și 30.000 de oameni. Dacă nu aveau loc în tribune stăteau pe deal” – scria același Alin Buzărin despre FC Baia Mare această ”echipă ca un brad frumos din Pasul Gutâi”!

Au făcut cinste României și celebrii înotători Robert Pinter sau Noemi Lung, pregătiți de un alt inovator în sportul românesc, maestrul emerit Gheorghe Demeca, cel care a scos generații întregi de înotători. Copiii își doreau cu ardoare să practice înotul la Baia Mare, impulsionați de titlurile mondiale si europene cucerite de sportivii lansați la Baia Mare.

Nu putem uita că am avut echipă de popice, Aurul Baia Mare dominând competiția internă ani la rând, iar Stelian Boariu a obținut pentru prima dată titlul mondial în 1982, apoi au urmat alte cinci titluri mondiale.

Privim cu simpatie la F.C. Prietenia Baia Mare, această neobosită echipă de old-boys, care a dus numele Maramureșului peste mări și țări, și a reușit performanța remarcabilă de a aduce sub Dealul Florilor Generația de Aur și Steaua 1986.

Fotbal, handbal, volei, rugby, atletism, judo, lupte greco-romane, gimnatică sportivă și ritmică, orientare sportivă, haltere, tir cu arcul, chiar și oină s-au practicat la cel mai înalt nivel. Și mai sunt și alte discipline, care între timp au primit statut de ramură sportivă, s-au practicat și se mai practică astăzi în Maramureș.

Către toate acestea ne propunem să privim în viitor, să aducem un plus de informații, în timp real, în acest VID creat în ultimii ani în sportul băimărean, din lipsa performanțelor notabile la nivel național.

Lasă un răspuns

Top