You are here
Home > Fotbal > LIGA 2 ANALIZĂ Speranțe mari, șanse mirobolant (de mici)

LIGA 2 ANALIZĂ Speranțe mari, șanse mirobolant (de mici)

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Așa cum era de așteptat, Minaur Baia Mare va evolua în play-out-ul ligii secunde de fotbal, și face parte din Grupa A, alături de formațiile: Unirea Slobozia, CSM Slatina, Csikszereda Miercurea Ciuc, CS Comunal Șelimbăr, Metaloglobus București și Politehnica Timișoara. La ora actuală clasamentul în Grupa A de la care se pleacă în play-out se prezintă așa: 

  1. Unirea Slobozia                           31p
  2. CSM Slatina                                 27p
  3. Csikszereda Miercurea Ciuc        26p
  4. CSC Comunal Șelimbăr               24p
  5. Melaoglobus București                 21p
  6. Minaur Baia Mare                       16p
  7. Politehnica Timișoara                   13p 

SISTEM COMPETIȚIONAL ANACRONIC INVENTAT SPECIAL PENTRU ROMÂNI

Despre sistemul competițional din Liga 2 s-a tot vorbit și, pe bună dreptate există nemulțumiri majore, care nu câtăresc nici cât o ceapă degerată, în fața federalilor, care s-au angajat pe post de cobai în Europa, implementând sisteme competiționale unice în lume. Fie că e vorba de Liga 1, Liga 2, Liga 3 sau Cupa României. Pentru fiecare din acest sistem competițional s-a plătit 100.000 euro, că doar asemenea idei „originale” costă. Incapabilul Departament al competițiilor de la FRF nu a fost în stare să gândească în nume propriu, pentru fotbalul românesc. A trebuit să o facă străinii în locul nostru, experimentând ceva cu totul „original”.

În Liga 2, o serie cu 20 de echipe, se joacă un sezon regulat, fiecare cu fiecare UN SINGUR MECI, după care se joacă play-off (între primele 6 echipe la sfârșitul sezonului regulat) și play-out, împărțit în două grupe a câte șapte echipe. În play-off meciurile se joacă tur-retur, pe când în play-out se joacă doar tur. Primele două clasate din play-off promovează automat în SUPERLIGA, următoarele două echipe clasate urmând a disputa un baraj de promovare în prima divizie a țării. Ultimele două echipe clasate din fiecare grupă de play-out retrogradează în Liga 3, iar cele două echipe clasate pe locurile 5 din fiecare grupă dispută un baraj de menținere în Liga 2.

Alambicat și extrem de prost gândit!

De exemplu, ca urmare a faptului că în sezonul regulat se dispută doar partide tur, iată, avem o situație în care Progresul Spartac București  și Minaur Baia Mare au fiecare -11 la adevăr, Progresul ocupă locul 16 cu 17p, în timp ce Minaur Baia Mare ocupă locul 18 cu 16 p, CSC Dumbrăvița cu -10 este (și) mai sus pe locul 14 cu 24p(!) Să nu mai vorbim despre faptul că există posibilitatea ca într-un sezon o echipă să dispute două meciuri acasă (sau în deplasare) cu aceiași formație. De exemplu, Minaur Baia Mare se va deplasa a doua oară într-un sezon la Slobozia pentru meciul cu Unirea. Ca să nu mai vorbim de faptul că într-un sezon competițional cu 20 de echipe ajungi să joci 25 de meciuri în loc de…38! Așa ceva nu a existat în toată istoria fotbalului românesc. Dar, uită că se poate lui mandatul lui Răzvan Burleanu, care care a trecut la Strategie 2.0 a fotbalului românesc!

Dar, vorba unui confrate, acesta este sistemul iar președinții de cluburi l-au votat bucuroși, așa că la ce să ne mai așteptăm? Doar să ne amintim cu nostalgie de vremurile în care în Divizia B existau 3 serii a câte 18 echipe, cu 34 etape, cea mai bună din serie promova în Divizia A. Ce vremuri bune…

Despre șanse …dacă mai există

Minaur Baia Mare și-a făcut singură viața grea în eșalonul secund! Fără nici o teamă de a greși, băimărenii au PIERDUT 14p numai din egalurile obținute în sezonul regulat, 7 la număr, printre cele mai multe din Liga 2, doar CSM Slatina (9), Unirea Dej (8) și Prrogresul Spartac (8) având mai multe.Din cele 7 egaluri înregistrate de băimăreni în 5 partide băimărenii au condus și au fost egalați, pierzând puncte importante în configurația clasamentului: cu FC Brașov (1-1), Ripensia (1-1), Politehnica Timișoara (1-1) Unirea Dej (1-1) și Gloria Buzău (1-1). În celelalte 2 egaluri au condus oaspeții de sub Dealul Florilor Dinamo (1-1) și Progresul Spartac (2-2). Toate aceste egaluri ar fi trebuit, în mod logic și normal să fie tot atâtea victorii băimărene, asta în condițiile în care vrei să te salvezi.

Dar cel mai rău a durut înfângerile cu CSC Dumbrăvița (3-4), Unirea Constanța (0-1), Viitorul Pandurii Tg. Jiu (1-2) și Concordia Chiana (0-1). Din acestea fără discuții ar fi trebuit să bați în 3 dintre ele: acasă cu Dumbrăvița și Viitorul Tg. Jiu și în deplasare cu Unirea Constanța, lanterna roșie. Alte 9p care adunate la cele 14 amintite mai sus ne duc la 23p piredute de echipa antrenată de Vasile Miriuță pe mâna ei, din diferite motive, cum ar fi lipsa de experiență, naivitatea, lipsa de eficacitate în fața porții și greșelile din apărare. Refuz să cred că nu am avea valoare, sau nu am avut-o!

Dar, timpul nu-l mai putem întoarce înapoi, iar astăzi, Minaur Baia Mare se află într-o situație extrem de critică, iar Vasile Miriuță a (re)venit pe banca bîimăreană cu misiunea (aproape) imposibilă de a scoate corabia băimăreană la liman, și a salva Minaur de la retrogradarea în Liga 3. 

Grupa A din play-out, din care face parte Minaur, este extrem de dificilă, băimărenii având nevoie, după un calcul sumar, de 5 victorii în cele 6 partide, și speranța că vom învinge la baraj. Suprinzător este faptul că toate cele 3 victorii pe care Minaur Baia Mare le-a înregistrat în sezonul regulat s-au înregistrat cu formații pe care băimărenii le vor întâlni în grupa de play-out: Metaloglobus București (1-0), CSM Slatina (2-1) și CS Comunal Șelimbăr (3-0)! Asta nu înseamnă automat că băimărenii vor reuși să reediteze succesele din sezonul regulat. De asemenea, programul meciurilor din play-out a hărăzit pentru Minaur în primele 2 etape, chiar formațiile pe care Minaur Baia Mare trebuie să le depășească la finalul sezonului de play-out: Politehnica Timișoara și Metalglobus București. 

Obligatoriu, elevii lui Vasile Miriuță se văd obligați să învingă sub Dealul Florilor pe Politehnica Timișoara și la București ( a doua oară!!!) pe Metaloglobus. Abia apoi, putem spune că (mai) răsare o lumină de speranță…În sezonul regulat Minaur Baia Mare învingea Metaloglobus la București cu 1-0 și atunci părea că băimărenii vor face față rigorilor eșalonului secund, dar între timp, Metaloglobus care a fost sub noi în clasament, a reușit să revină spectaculos, aflându-se chiar deasupra noastră la o distanță de 5p. Cireșa de pe tortul bucureștenilor este victoria cu Concordia Chiajna din etapa trecută, care a făcut ca distanța față de Minaur să se mărească! De cealaltă parte, la clubul de pe Bega se anunță schimbări majore, una dintre ele fiind instalarea (deja operată) a lui Costel Pantilimon în postura de președinte executiv, iar egalul cu Dinamo din etapa trecută le dau speranțe bănățenilor într-o revenire și salvare miraculoasă de la retrogradare. Și dacă o fac timișorenii de ce nu am face-o și noi?

Am intrat pe ultima sută de metri a sezonului în Liga 2, în care orice punct pierdut de Minaur Baia Mare este fatal, și retrogradarea în Liga 3 tot mai aproape. Nu că ar fi o tragedie, pentru că așa e în sport: ai câștigat? continuă! ai pierdut? continuă! Parcă așa spunea Pierre de Coubertin, nu? Datoria noastră ca suporteri este fim alături de echipă și la bine dar și la greu, iar dacă Vasile Miriuță mai speră ( o fi singurul?), mai sperăm și noi. Până în ultimul minut al ultimei etape….

One thought on “LIGA 2 ANALIZĂ Speranțe mari, șanse mirobolant (de mici)

  1. Aceasta viziune profesionista pentru fotbalul romanesc este practicata doar de catre Ioan R. Ster, antrenorul lui Minaur Baia Mare. El intelege clar ca doar printr-un antrenament strict si serios poate aduce echipa pe acelasi nivel ca celelalte din play-out si sa reuseasca retragerea la timp din Liga 2. Cu toata munca si pasiunea cu care actioneaza, Ioan R. Ster nu este singur, si vrea sa arate ca impreuna se poate realiza mai mult!

Lasă un răspuns

Top