You are here
Home > Generatia Mateianu > Ioan P. Pop – Lector

Ioan P. Pop – Lector

Ioan R. Ster 

Născut la 16 februarie 1939 în Someș Odorhei (Sălaj), Ioan P. Pop s-a distins în presa maramureșeană ca jurnalistul sportiv model, născut parcă să ne facă nouă diminețile sportive mai frumoase, când sub numele său așteptam cu nerăbdare cronicile meciurilor jucate de idolii noștri fotbaliști sau handbaliști. Profesionist în modul cel mai pur, Ioan P. Pop și-a început activitatea jurnalistică în presa județeană în anul 1970, fiind redactor-șef al Secției de Învățămât- Sport. A mai fost redactor șef la publicațiile particulare „Almanah” și „Glasul de Nord” (2001-2004). A fost fondator al Filialei Maramureș al Asociației Presei Sportive din România (1999), președinte al Filialei Maramureș al APSR, membru în Comitetul Olimpic Român (în mandatul președintelui Ion Țiriac), asociat și colaborator la „Graiul Maramureșului”. De asemenea, maestrul Ioan P. Pop a fost a fost Profesor asociat la „Universitatea de Nord” Baia Mare – Facultatea de Litere – Catedra   de filosofie, artă, religie, jurnalism, Profesor asociat la „Universitatea Vasile Goldiș” – Filiala Baia Mare – Catedra de Engleză-Jurnalism.

Este jurnalistul sportiv cu cea mai logevivă rubrică de sport, cine nu-și aduce aminte de rubrica „Basolerief”, înseamnă că nu are cultură sportivă, că nu a simțit și trăit sportul cu patimă așa cum a făcut-o Lectorul nostru. Căci, în urma sa rămân inegalbilele materiale din rubrica sa consacrată, pentru care a asudat atât, și nu cred că a existat un sportiv local care să nu-și fi regăsit cu plăcere numele printre rândurile rubricii. Ioan P. Pop a fost o adevărată și inegalabilă enciclopedie sportivă, fiind evocat și citat în nenumărate rânduri de celebrii cronicarii sportivi ai țării.

Excelenta sa Operă cuprinde nume de referință a sportului băimărean și maramureșean: „Patru secunde ale unei mari victorii” (cu Hristache Naum -1985, două ediții), „Atunci am învins Fiorentina”, Editura Umbria (1995), „Minaur – diamant de Maramureș”, Editura Ariadna (1997), „FC Baia Mare.Foto.Informații” (2000), ”FC Baia Mare.Foto.Informații 2001-2002” (2001), „FC Baia Mare.Foto.Informații 2002-2003” (2002), „Un deceniu de presă sportivă”, Editura Eurotip (2010), „FC Baia Mare – Generația Mateianu” , volumul I, Editura Enesis (2011), „FC Baia Mare – Generația Mateianu”, volumul II (2013).

Lasă un răspuns

Top