You are here
Home > Opinii > INIȚIATIVĂ Grup de lucru pentru sportul maramureșean în jurul deputatului BRIAN CRISTIAN!

INIȚIATIVĂ Grup de lucru pentru sportul maramureșean în jurul deputatului BRIAN CRISTIAN!

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster  

Problemele cu care se confruntă sportul maramureșean sunt multe și complexe, și foarte puțini sunt aceia care se pot apleca aprofundat asupra lor. Aceste probleme nu își pot găsi punctual rezolvarea pe o durată scurtă de timp, determinată, cu unele performanțe din an în Paști după care există un vid în performanță, așa cum se întâmplă de câtiva ani buni în Maramureș.

Revoluția în sport trebuie începută de la rădăcină, de la copii și juniori printr-un plan bine pus la punct prin care cei mai tineri sportivi să fie atrași spre sport, cu antrenori bine pregătiți și infrastructură sportivă care să permită dezvoltarea lor pe orizontală! Sportul de masă care a murit după Revoluție trebuie revigorat și chiar dacă nu (mai) există o competiție la nivel național cum a fost DACIADA, poate primi un avânt dacă se gândește una similară la nivel județean!

Performanța în sport nu se poate face fără bani publici, asta e clar! Cel puțin nu la noi în România! Acesta este adevărul crunt și în viitorul imediat apropriat acesta lucru nu se va putea schimba! După rezultatele remarcabile obținute de sportivii maghiar în ultimii ani, am început să ne uităm cu invidie la țara vecină, iar acum parcă ne tentează să copiem exemplul lor! În Ungaria strategia revigorării sportului s-a bazat pe câteva principii de bază de la care s-a pornit, și în direcția în care s-a acționat! S-au stabilit câteva discipline de bază, în care maghiarii au excelat și excelează, tinându-se cont și de popularitatea în rândul cetățenilor! După aceea, nu mai este nici un secret că Guvernul maghiar a INVESTIT sume imense în infrastructura sportivă, și chiar au trecut granițele investind în comunitățile maghiare ale tărilor din jurul Ungariei.

Dacă în urmă cu un an spuneam că „sportul în Maramureș moare încet dar sigur”, iată că o urmă de speranță se naște prin INIȚIATIVA deputatului USR de Maramureș Brian Cristian, membru în Comisia de Sport a Camerei Deputaților, care a găsit de cuviință să se aplece asupra problemelor cu care se confruntă sportul în Maramureș!

Sub îndrumarea sa, și avându-l aproape pe fostul handbalist de la Minaur Baia Mare Tudor Marta, s-a constituit un GRUP DE LUCRU PENTRU SPORTUL MARAMUREȘEAN! La prima ședință a Grupului au luat parte: Adrian Bonaț, Arthur Micloș, Tudor Marta, Andrei Barbuloviciu, Bogdan Zaharia, Marius Pop, Margareta Petruț, Adrian Pop, Petruț Grigore și, bineînțeles Brian Cristian. În cadrul acestui grup, la prima sa ședință s-au stabilit câteva direcții de acțiune și obiective principale pe baza cărora să se identifice, în prima fază, problemele cu care se confruntă sportul maramureșean:

  • indentificarea problemelor din sportul maramureșean care pot fi rezolvate prin îmbunătățirea legislației
  • dezvoltarea unor proiecte care să încurajeze sportul de masă
  • atragerea investițiilor în infrastructura sportivă
  • trecerea în revistă a tuturor bazelor sportive

Într-o postare pe pagina personală de facebook, deputatul Brian Cristian a încercat să tragă concluziile acestei prime întâlniri ale Grupului de Lucru:

În cadrul ședinței, am reușit să identificăm mai multe aspecte negative din sport. O parte din probleme ar putea fi rezolvate dacă finanțarea din bugetele locale ar fi direcționată către dezvoltarea infrastructurii sportive și a sportului de masă.

Vom insista, de asemenea, și în direcția creșterii numărului de ore de sport din școală și asupra transparenței.
În continuare, am stabilit că este util să înaintăm o serie de măsuri care încurajează sponsorizarea din mediul privat (aici putem da ca exemplu legislația din Ungaria), lucru care ar reduce din cheltuiala publică pentru sport.
 
La fel ca în educație, rezultatele din sport nu se văd imediat, ci durează câțiva ani până când putem stabili dacă o strategie funcționează. Am încredere că munca în echipă din cadrul Grupului de lucru va da rezultate și că vom contribui la dezvoltarea sportului maramureșean.”
 
Iată că Ster nu a înnebunit, deși eram tentat să cred asta la un moment dat! Poate că sportul în Maramureș nu va muri, până la urmă…..
 
Sursa foto: pagina personală de facebook Brian Cristian

Lasă un răspuns

Top