You are here
Home > Fotbal > GICĂ POPESCU: „RESPECT ROMÂNIA!” Programul de campanie pentru revigorarea fotbalului românesc din 2014, care a dus la încătușarea sa! (V)

GICĂ POPESCU: „RESPECT ROMÂNIA!” Programul de campanie pentru revigorarea fotbalului românesc din 2014, care a dus la încătușarea sa! (V)

 

 

E TIMPUL! RESPECT, ROMÂNIA!

PROGRAMUL NAȚIONAL PENTRU DEZVOLTAREA FOTBALULUI ROMÂNESC! (V)

Jucătorul

În urma experienței acumulate ca jucător la cluburi importante din Europa, consider că două dintre prioritățile majore ale fotbalului nostru sunt:

  • copiii și juniorii – viitorul fotbalului;
  • jucătorul de fotbal – sufletul fotbalului.

Încă de la primii pași în fotbal, noi vom face totul ca să îi putem oferi jucătorului cele mai bune condiții pentru performanță: infrastructură, educație, competiții. Iar când acesta va atinge pragul de maturitate, vom milita pentru ca jucătorul să aibă parte de un tratament corect din partea cluburilor și a Federației, în baza unui statut corect și transparent, care să îi reglementeze activitatea. Mai mult decât atât, eu vreau să îi ofer un cadru care să îl informeze despre administrarea propriilor sale resurse financiare și materiale, cât și despre opțiunile sale de reconversie profesională, o dată cu încheierea carierei de fotbalist.

În acest sens, eu și echipa mea vrem să îi oferim jucătorului român de fotbal trei mijloace de protecție socială:

  • fondul de pensii;
  • fondul de solidaritate;
  • sistemul de asigurări obligatorii.

Acestora vreau să li se adauge prezența vizibilă și sprijinul permanent al AFAN, astfel încât acest cerc al protecției sociale în fotbal să fie unul complet.

a. Fondul de pensii

Cu toții cunoaștem starea de fapt din fotbalul nostru când e vorba de jucătorul de fotbal. Și aici nu ne referim strict la cei de la primele cinci echipe ale campionatului.

Vorbim despre jucătorii care își clădesc cu greu o carieră în fotbal, pe terenuri desfundate, fără nici un fel de facilități extraodinare și care își încheie cariera înainte de 30 ani, fără să aibă o perspectivă clară asupra a ceea ce va urma în viața lor. Și aici, la ultima frază, îi putem include și pe cei ale căror salarii depășesc o sumă ce poate părea exorbitantă chiar și pentru Liga 1. Și asta dintr-un singur motiv: viața îți poate rezerva multe surprize, te poate duce în fața multor obstacole cărora, atunci când ești tânăr, puternic, încrezător, le poți face față cu ușurință.

Odată ieșit din „lumea fotbalului”, vei avea nevoie de un sprijin. Iar acel sprijin poate veni chiar din partea ta.

Fondul de pensii pe care vrem să-l construim, va fi un model de urmat, un exemplu de cum îți poți proteja finalul de carieră, primii ani de adevărată „pensie” profesională, asta în ciuda faptului că vei avea doar 30 de ani.

Obiectivul acestui fond este unul simplu: strângerea de contribuții facultative, din partea tuturor jucătorilor legitimați și salariați legal, precum și a cluburilor afiliate, și transformarea acestora într-o pensie oferită lunar, pe o perioadă de timp, jucătorilor care se retrag definitiv din activitatea de fotbalist.

Acest fond va fi bazat pe modelul celui existent acum în Olanda, la care și eu am contribuit timp de 4 ani, cât am jucat pentru PSV Eindhoven. În ciuda reticenței mele inițiale, am fost obligat să cotizez la acest fond de pensii. În urma celor 4 ani de contribuții, primesc timp de 30 de ani, suma de 5.000 euro, lunar.

Modelul propus este organizat pe sistemul pensiilor ocupaționale și presupune un fond privat, independent de orice fel de organism de fotbal, gestionat privat de un consiliu ales și supravegheat de alte consilii care îi evaluează, amendează și aprobă deciziile. Modelul olandez propune ca fondurile strânse să fie gestionate într-un mod extrem de precaut, atent și cu riscuri minime, astfel încât beneficiile acordate fotbaliștilor să fie garantate în procent de 99%.

De asemenea, modelul olandez presupune în acest moment o tranziție de la un simplu fond de pensii către un fond de susținere și pregătire pentru o viitoare carieră. Astfel, fotbalistul-pensionar va putea, cu ajutorul pensiei lunare și prin intermediul unor programe de reconversie profesională oferite de fond, să își construiască într-un maximum de 5-7 ani o nouă și profitabilă carieră.

În prezent, în România sunt legitimați aproximativ 100.000 jucători, la toate nivelurile începând cu Liga 1 și terminând cu fotbalul feminin și futsal. Dintre aceștia, aproximativ 3.000 sunt jucători profesioniști, angajați pe bază de contract care activează în Ligile 1, 2 și 3, și aproximativ 45.000 sunt jucători amatori care activează în eșaloanele inferioare.

Pe baza acestor date statistice se poate construi fondul descris mai sus. Participațiile fiind facultative, se va merge pe principiul: valoarea pensiei va fi în funcție de valoarea contribuției. Valoric, contribuțiile vor fi calculate procentual, în funcție de venitul celui care contribuie.

Acest fond va fi gestionat în România de o firmă specializată, cu experiență relevantă pe piața românească și cea internațională, și supravegheat de un consiliu format din alte persoane cu expertiză în domeniu, reprezentanți ai FRF, ai jucătorilor și ai cluburilor de fotbal.

Consider că este un pas înainte pentru fotbalul românesc și o măsură de protecție socială pe care fotbalul o poate oferi, cu un efort minim, celor care îl fac să existe în fiecare secundă: jucătorii.

b. Fondul de solidaritate

Având în vedere numeroasele cazuri de jucători profesioniști de fotbal ajunși în situații critice după încheierea carierei, vă propun înființarea unui fond mutual de solidaritate.

Acest fond va fi alimentat din contribuții voluntare în sumă fixă, lunară, din partea tuturor actorilor participanți la activitatea fotbalistică: FRF, LPF, jucători, antrenori, manageri, agenți, cluburi, etc.

Primii doi contribuabili ai acestui fond vor fi președintele FRF și președintele LPF (care și-a dat deja acordul pentru o astfel de contribuție).

Fondul va fi gestionat din punct de vedere financiar de o companie cu expeiență în domeniu. Din punct de vedere al alocării de sume, fondul va fi gestionat de un consiliu de supraveghere, compus din personalități publice din sport și din mediu social, care vor decide, în urma unei analize obiective, în ce direcții vor fi alocate fondurile respective.

c. Sistemul de asigurări obligatoriu

Grija pe care o purtăm fotbaliștilor nu se limitează doar la a le facilita pregătire, contracte sau posibilități de dezvoltare a carierei, ci se extinde dincolo de latura lor profesională. În acest scop, dorim să oferim jucătorilor de fotbal, antrenorilor, arbitrilor, și observatorilor protecție în fața situațiilor neprevăzute, care îi pot lăsa fără nici un venit o perioadă limitată de timp sau chiar pot duce la încheierea subită a carierei, urmare a unei accidentări.

Mai mult, încercăm obținerea unor alternative de pensionare la încheierea carierei, care să le ofere confort sau acoperire extinsă asupra membrilor familiei. Indiferent de stadiul profesional în care s-ar afla jucătorul, fie că e stea în devenire sau un jucător de renume, asigurarea profesională de accidente și sănătate ar trebui să fie parte integrantă din strategia privind planificarea financiară și de sănătate a oricărui membru FRF.

Avem în vedere un produs inovativ, creat și dezvoltat pe specificul activității și riscurilor la care sunt expuși membrii FRF, dar care să ofere în același timp flexibilitate în funcție de nevoile, dorințele și așteptările fiecăruia.

Produsul vizat cuprinde un pachet de bază, cu acoperiri minim necesare pentru asigurarea protecției financiare jucătorilor profesioniști de fotbal în caz de accident, cu posibilitate de extindere și la cazurile de îmbolnăvire. În funcție de nevoile sau dorințele fiecăruia, pachetul poate fi extins prin acoperiri suplimentare, care să le ofere protecție extinsă, sau prin creșterea valorii indemnizației primite, în cazul producerii riscului asigurat prin multiplicarea valorii primei de asigurare plătite.

Produsul de asigurare, structurat pe trei categorii de acoperiri, în funcție de gravitate, va oferi protecție pentru:

  • Accidentări ușoare:

 – acoperirea cheltuielilor medicale de urgență sau/și a cheltuielilor ca urmare a unei necesități medicale care nu se încadrează în categoria urgențelor;

 – acoperirea cheltuielilor medicale de urgență pentru toate persoanele (sportivi sau nu) care călătoresc în afara României în numele conducerii clubului/federației;

 – cheltuieli medicale generate în cazul spitalizării;

 – cheltuieli medicale generate în cazul unei intervenții chirurgicale suferite de un sportiv;

 – cheltuieli generate de recuperarea medicală în urma unui accident.

  • Accidentări care generează retragerea din activitatea sportivă/competițională:

– acordarea unei indemnizații în cazul în care survine invaliditatea permanentă totală sau parțială a unui sportiv, lucru care îl împiedică să își mai exercite pe viitor profesia;

 – ajutor oferit familiei în cazul decesului sportivului, ca urmare a unui accident și/sau a unei îmbolnăviri;

 – încheierea vieții sportive (ca urmare a atingerii vârstei corespunzătoare).

  • Soluții alternative pentru pensie ocupațională, în vederea menținerii unui nivel de trai corespunzător în momentul în care sportivul își va înceta activitatea profesională

Avem în vedere setarea unei scheme operaționale care să fie implementată la nivel național, care va cuprinde pachetul de bază minim. Acest pachet poate fi extins cu acoperiri suplimentare și/sau multiplii de prime, corespunzător opțiunilor fiecărui jucător.

Vom propune soluții care să permită accesarea serviciilor medicale pentru anumite tipuri de evenimente atât în România, cât și în afara țării.

De asemenea, vom veni în întâmpinarea sportivilor și cu pachete disponibile pentru familiile lor

d. Sindicatul jucătorilor

Concepția fotbalului românesc referitoare la sindicate sau altă formă de organizare colectivă a jucătorilor este una lipsită de argumente și motive care să justifice o implicare largă. Mai degrabă, este privită cu suspiciune sau chiar cu teamă. Probabil rezidă dintr-o lipsă de cunoaștere, dintr-o lipsă de interes cât și dintr-o anumită teamă de asumare a unor decizii colective.

Fotbalul din România are nevoie de o prezență organizată și bine motivată a jucătorilor, nu doar pe teren, ci și în situațiile în care aceștia își decid traseul profesional: negocierea de contracte, plata la termen a obligațiilor financiare de către cluburi, judecarea de către comisii a diverselor situații disciplinare sau a unor conflicte de muncă.

AFAN trebuie să fie la curent și să ofere soluții pentru situațiile sociale dificile traversate de jucătorii de fotbal din România.

Ne dorim să vedem un sindicat capabil să ofere sprijin tuturor membrilor săi, indiferent de nivelul la care aceștia evoluează sau de notorietatea cluburilor la care activează.

GICĂ POPESCU: „RESPECT ROMÂNIA!” (I) 

GICĂ POPESCU: „RESPECT ROMÂNIA!” (II) 

 GICĂ POPESCU: „RESPECT ROMÂNIA!” (III) 

GICĂ POPESCU: „RESPECT ROMÂNIA!” (IV) 

 

 

Lasă un răspuns

Top