You are here
Home > Fotbal > GICĂ POPESCU: „RESPECT ROMÂNIA!” Programul de campanie pentru revigorarea fotbalului românesc din 2014, care a dus la încătușarea sa! (III)

GICĂ POPESCU: „RESPECT ROMÂNIA!” Programul de campanie pentru revigorarea fotbalului românesc din 2014, care a dus la încătușarea sa! (III)

 

 

 

 

 

E TIMPUL! RESPECT, ROMÂNIA!

PROGRAMUL NAȚIONAL PENTRU DEZVOLTAREA FOTBALULUI ROMÂNESC! (III)

ECHIPELE NAȚIONALE

a. Concepție

Echipele naționale trebuie să fie o familie!

Fotbalul este un sport de echipă, iar acest lucru nu se referă strict la cei 11 care intră pe teren, ci la toți cei care contribuie la succesul celor 11! Și aici vorbim despre cei mai mici fotbaliști care îmbracă pentru prima dată tricoul echipei naționale când sunt convocați pentru lotul U15, până la cei care s-au retras de ani buni și reprezintă modele de urmat! De la cei care trasează terenul și până la directorul tehnic coordonator al tututror loturilor naționale.

Cu toții formează o echipă care lucrează pentru un singur scop: succesul!

Succesul pe care îl așteaptă spectatorii din tribune, fanii României, oriunde s-ar afla ei, sponsorii, partenerii, oamenii care lucrează zi de zi pentru fotbal.

Celebrul regizor Emir Kusturica a spus cândva că „patria este colecția fotografiilor cu jucătorii din echipa națională”. Îmi amintesc de vara lui 1994. Vibram de emoție atunci când ni se aduceau casete video cu bucuria sutelor de mii de oameni care au ieșit atunci pe străzile din România.

Anul acesta (n.r. 2014) se împlinesc 6 ani de la ultima calificare la un turneu final și 16 ani de la ultima prezență la un Campionat Mondial. Eu nu promit calificări. Dar alături de echipa mea vom crea un sistem sănătos și performant care să pună bazele unei noi serii de succese. Pe vremea când jucam, primirea telegramelor de convocare la echipa României ne făceau să simțim fiori. Acest spirit a dispărut, din păcate.

Vom readuce acest spirit. Fiindcă și datorită lui am dus România la 5 turnee finale.

Din punct de vedere al strategiei de pregătire și dezvoltare, va fi creat un concept unitar, comun tuturor echipelor naționale, cu excepția echipei naționale de seniori.

Pentru ca sistemul de evaluare și dezvoltare a pregătirii tehnico-tactice să evolueze și să progreseze, toate antrenamentele și meciurile amicale ale tuturor echipelor naționale vor fi filmate! Aceste filmări vor fi folosite de către întreg personalul tehnic angrenat în pregătirea echipelor naționale, inclusiv Academia FRF!

b. Echipa națională de seniori

Sufletul fotbalului românesc.

Inima suporterilor români, oriunde s-ar afla.

Cea mai valoroasă colecție de portrete pictate de anonimi, despre anonimi, pentru anonimi.

Nimeni și nimic nu poate atinge unicitatea și valoarea echipei naționale. Acest grup, această entitate trebuie tratată ca atare.

Acei 11, acei 22, aceia care formează echipa națională au un singur obiectiv: succesul!

Noi, cei din spatele tușei, de dincolo de banca de rezerve, trebuie să creăm condițiile pentru ca ei să reușească.

Echipa națională, în viziunea noastră, va fi punctul central de expunere pentru fotbalul românesc. Valoarea acestei componente trebuie exploatată la maximum. Cei care fac parte din această echipă trebuie să fie modele de urmat, exemple de atitudine, comportament și prezență.

Staff-ul echipei naționale trebuie să exprime valoarea fotbalului românesc, în aceeași măsură ca și lotul de jucători convocați.

Echipa națională va trebui să reprezinte vârful de performanță pentru orice fotbalist aflat în circuitul echipelor naționale, în aceeași măsură ca și cei care îi pregătesc!

Ceea ce ne dorim este să aducem spiritul generației care a obținut cele mai bune rezultate la nivel de reprezentativă națională. Vrem să avem combativitate, ambiție, forță, mândrie și, nu în ultimul rând, organizare!

Sistemul de conduită de la Centrele Regionale va fi valabil și la echipa de seniori. Acest lucru nu-l putem realiza pe cale administrativă, ci prin intermediul Comisiei Tehnice. Nu le putem cere celor mai mici să fie organizați, disciplinați, și dedicați fără să le oferim exemple de urmat și un model de reușită!

Putem pune în practică aceste lucruri pentru că noi, eu și echipa mea am creat această stare de spirit, am trăit-o și suntem conștienți că fără ea este imposibil să facem performanță. De aceea, știm mai bine ca oricine cum să facem acest lucru și importanța lui!

Echipa națională aparține unei națiuni, nu unei persoane, nu unui staff. Este un exemplu, este o stare de spirit care trebuie să fie văzută, simțită, trăită și înțeleasă de cît mai mulți dintre toți fanii ei.

Echipa națională este a noastră! Trebuie să o îndrăgim și să ne fie motiv de mândrie națională, un simbol al recunoașterii și al respectului pe care îl merităm noi, românii.

c. Echipele naționale de juniori și tineret

După 1990, peste 2 milioane de români au părăsit țara. Copiii plecați odată cu părinții lor, sau cei născuți acolo, s-au îndreptat către sportul de performanță la un moment dat, majoritatea alegând fotbalul.

Vom face eforturi ca prin intermediul bunelor relații de colaborare cu federațiile importante din vestul Europei, să obținem o situație la zi a tuturor copiilor care joacă la cluburi de juniori din străinătate.

Îi vom monitoriza permanent pentru că ei reprezintă o valoare. certă și, cu siguranță, soluții pentru loturile naționale, având în vedere sistemul profesionist avansat în care se pregătesc și evoluează.

Echipa națională de tineret și echipele naționale de juniori își vor desfășura activitatea precum o echipă de club. Motivația, responsabilitatea, consecințele vor aparține tuturor, nu vor fi doar ale antrenorului principal.

Toate aceste loturi vor interacționa și se vor cunoaște, învâțând trei lecții importante ale sportului de echipă:

  • Unitatea
  • Organizarea
  • Performanța

Pornind de la cea mai mică echipă națională, va fi implementat un sistem unitar de pregătire tehnico-tactic, psihic, fizic. Acesta nu va fi strict, ci va putea fi modelat, adaptat în funcție de nevoile și necesitățile de moment, specifice fiecărei echipe. Acest lucru nu va însemna, însă, abdicarea de la principiile viziunii fotbalului românesc și de la strategiile stabilite de comun acord de Departamentul Tehnic al FRF.

Antrenorii tuturor echipelor naționale de juniori și antrenorul echipei de tineret vor forma un grup omogen. Atunci când o selecționată are o acțiune, antrenament sau meci, antrenorii celorlalte echipe naționale trebuie să fie prezenți.

De asemenea, la indicația Directorului de Dezvoltare Tehnică, când unul dintre antrenorii principali conduce antrenamentul echipei sale, un alt antrenor al unui lot național va fi asistentul său indiferent de categoria de vârstă a echipei pe care o antrenează. De exemplu, dacă antrenorul lotului de 15 ani are acțiune, el poate fi secondat de către antrenorul lotului de tineret. Ceilalți antrenori ai loturilor naționale vor participa și ei, efectiv, la antrenament, fără a avea însă, un rol principal.

Echipele de juniori și tineret vor avea obiective clare, stabilite conform unei strategii de dezvoltare pe minimum 4 ani. Prin implementarea unor cicluri de 4 ani, se va dori formarea unui circuit al jucătorilor între loturile naționale, prin care cei mai buni să poată promova de la un lot la altul, astfel încît echipa națională de seniori să beneficieze de aceștia, în forma lor maximă.

Pentru o bună păstrare a conectivității între obiectivele, activitățile și așteptările grupului de antrenori de la loturile naționale și echipele de club ale jucătorilor. Directorii Tehnici Regionali vor fi însărcinați cu urmărirea, consilierea și evaluarea jucătorilor de națională pe durata prezenței lor la cluburi.

Fiecare echipă națională va fi formată din jucătorii selecționatelor regionale. Astfel, va fi creată o bază largă de jucători ce pot fi convocați în sistemul de echipe naționale în orice perioadă a anului. Se vor evita situații în care va fi reclamată lipsa unui anumit tip de jucător sau chiar și refuzul prezentării la loturile naționale.

Echipele naționale de juniori și tineret vor beneficia de programe suplimentare de pregătire și educare pentru a putea forma într-un timp scurt o mentalitate solidă și pentru a-i putea determina pe jucători să devină promotorii noii concepții și noii abordări de la echipele naționale.

Antrenorii echipelor naționale de juniori, tineret precum și ai selecționatei de seniori vor fi obligați să locuiască în București și să fie prezenți zilnic în Centrul Național de pregătire!

În acest fel vom crea un colectiv unit, bazat pe respect și cu responsabilități comune!

Împreună, toți cei care vor fi parte a Departamentului Tehnic al echipelor naționale din cadrul FRF vor trebui să formeze și să acționeze ca o familie unită!

Și pentru că toți tinerii fotbaliști români au nevoie să cunoască și să recunoască modele și exemple de urmat, noi vom face un prim pas în acestă direcție: vom personaliza toate camerele din centrele de la Mogoșoaia și Buftea cu numele unor foști mari jucători de fotbal români!

d. Echipa națională de fotbal feminin

Fotbalul feminin a câștigat în amploare în ultimii ani la nivel european, în timp ce în România a reușit să prindă rădăcini solide. Avem o competiție inter-cluburi împărțită în două divizii valorice, o echipă de club care a reușit performanța de a evolua în competiția europeană de top, UEFA Champions League, și o echipă națională feminină care a terminat calificările pentru EURO 2013 pe locul 3, în spatele Germaniei (câștigătoarea EURO 2013) și a Spaniei (sfert-finalistă la EURO 2013), iar acum evoluează în calificările pentru Campionatul Mondial din 2015, care se va disputa în Canada.

Fotbalul feminin din România dovedește că poate avea rezultate și se poate ridica la nivel de performanță. Mai mult decât atât, poate juca un rol social important pentru fetele care vor să practice un sport. Pentru că sportul înseamnă educație, disciplină, recunoaștere și, cel mai important pentru fete: satisfacția reușitei.

Începând cu anul 2014, România va fi reprezentată la nivel internațional de următoarele echipe:

  • selecționata de senioare
  • selecționatele de junioare U19, U18, U17, U16

Fiecare selecționată va avea un lot propriu de jucătoare, ceea ce înseamnă un maximum de 120 de sportive.

Din punct de vedere al organizării tehnice, va fi folosit un model similar celui deja prezentat la loturile masculine, cu o odificare care implică prezența antrenorilor de la echipele de club și la loturile naționale:

  • Director Tehnic pentru toate loturile naționale
  • Antrenor principal pentru fiecare echipă națională, care va fi secund la echipa națională de o categorie de vârstă superioară, cu excepția echipei naționale de senioare
  • Al doilea secund pentru fiecare lot de junioare/tineret va fi – prin rotație – unul dintre antrenorii de la echipele de club de la care provin jucătoarele convocate.

e. Echipa națională de futsal

Futsalul reprezintă la ora actuală componenta care are potențialul de a dinamiza fotbalul românesc într-un mediu accesebil oricărui pasionat de fotbal. Sala nu presupune ghete cu crampoane, sala nu presupune alunecări pentru deposedare, sala nu presupune contacte fizice dure. Futsalul înseamnă spectacol, viteză, ingeniozitate, abilitate, o magie din ce în ce mai rar ăntîlnită pe terenurile mari de fotbal.

Futsalul deține performanțe la nivel de echipă națională care rivalizează cu cele de la echipele naționale de fotbal în 11 jucători: multiple calificări la turnee finale europene, inclusiv la turneul final european din 2014, din Belgia.

Naționala de futsal trebuie să urmeze același drum ca și naționala de fotbal feminin:

  • formarea loturilor naționale de juniori-tineret;
  • formarea unui staff tehnic solid pentru toate echipele naționale;
  • pregătirea jucătorilor conform unei programe unitare și cu obiective clare

Nevoia principală a futsalului este aceea de promovare, de popularizare, de atragere a doritorilor, de creare unui cadru atractiv, prietenos, ușor de folosit pentru cei care doresc să practice fotbalul sub această formă. Această nevoie se rezumă la două aspecte primordiale: competiții și promovare. Ambele vor fi detaliate în capitolul Competiții.

GICĂ POPESCU: „RESPECT ROMÂNIA!” (I)

GICĂ POPESCU: „RESPECT ROMÂNIA!” (II)

 

Lasă un răspuns

Top