You are here
Home > Fotbal > BRIAN CRISTIAN: „Academica Recea trebuie să joace în Liga 3!”

BRIAN CRISTIAN: „Academica Recea trebuie să joace în Liga 3!”

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

Performanța sportivă naște monștri în Consiliul Local Recea!

Mult așteptata ședință a Consiliului Local Recea, deși amânată inițial, a avut loc ieri, o ședință furtunoasă la care a participat și deputatul USR de Maramureș BRIAN CRISTIAN, membru în Comisia de Tineret și Sport a Camerei Deputaților, inițiator a unor modificări legislative la Legea Sportului și la Legea Sponsorizării care să aducă mai multă transparență față de cheltuirea banului public la cluburile sportive care beneficiază de acești bani, dar și care promovează un management mai performant în conducerea acestor clubului. Am mai salutat aceste inițiative și o fac din nou, mă bucură implicarea lui BRIAN CRISTIAN atunci când vine vorba despre sportul din Maramureș, și nu numai.

Nu știu cum se face dar Consiliul Local din Recea reușește (aproape) de fiecare dată să iasă în evidență atunci când vine vorba despre sport, despre finanțarea sportului în comuna al căror reprezentanți sunt. De la încercarea de aprobare a unui proiect de hotărâre pentru alocarea sumei de 20.000 lei pentru înscrierea echipei Academica Recea în Liga 3, s-a ajuns a se face teoria chibritului, unii consilieri dând impresia că ei au inventat roata. 

Pe scurt, s-a impus o sumă de 150.000 lei cheltuieli pentru echipa de fotbal în Liga 3, nu era clar dacă pentru jumătate de sezon sau pentru întreg sezonul, adică mult mai mică de bugetul pe care echipa l-a avut în Liga 4. Faptul că la Recea s-a făcut performanță, iar echipa a promovat în Liga 3, acolo în iarbă, pe teren, că au câștigat și Cupa României la nivelul județului Maramureș a creat o adevărată problemă. Nimeni nu a vorbit despre performanța realizată, nimeni nu a felicitat echipa, ba chiar s-a spus clar, explicit că ei nu doresc performanță sportivă, ci doar ….sport de masă! Devenind deja vedetă, dl. consilier Dan Mădăras a fost unul dintre cei mai vocali și potrivnici consilieri, față clubul care reprezintă Comuna Recea la nivel național. Mai lipsea puțin și ar fi cerut și chirie pentru folosirea bazei sportive din comună. Câți consilieri locali știu pe ce bani s-au făcut cheltuielile de (re)amenajare a Stadionului Central din Recea, înainte de disputarea barajului de promovare?

În altă ordine de idei, ceea ce nu s-a spus la ședință, în afara faptului că s-a cerut asumarea din partea conducerii, a atragerii de sponsori la echipă care să completeze bugetul echipei, este faptul că acești sponsori, dacă există, pot contribui la cheltuielile echipei din Liga 3, cu condiția ca echipa să facă performanță în continuare, o minimă performanță. Nici un sponsor nu dorește să-și lege numele de o eventuală contraperformanță. Poate dl. consilier Dan Mădăras să ofere sponsorilor o GARANȚIE că, de-acum, celebrul Consiliul Local Recea NU VA DESFIINȚA echipa, adică după ce banii din domeniul privat vor intra în visteria clubului? Poate cineva GARANTA acest lucru? Eu cred că NU!

Termneul de înscriere a echipei în Liga 3 este mâine, 14 iulie 2023, iar eu personal cred că o mână de suporteri inimoși vor găsi resursele necesare de a face și acest pas! Numai astăzi mai e până mâine…Salut transparența cu care s-au prezentat datele financiare ale clubului în ședință și salut inițiativa deputatului BRIAN CRISTIAN de a lua parte la ședința Consiliului Local Recea, deși nu cred că se putea face mai mult, în condițiile date, la „materialul” de care dispune partidul!

BRIAN CRISTIAN – deputat în Parlamentul României, pe contul de facebook:

CS Academica Recea trebuie să joace în Liga a III-a și tocmai de aceea, mâine la prima oră, voi participa la ședința de consiliu local pentru a susține acordarea resurselor necesare pentru taxa de înscriere.
Cu toate astea, sunt o serie de precizări care ar trebui făcute și adevărul despre situația clubului trebuie să iasă la iveală. Trebuie să dăm bani pentru sport, nu băieților deștepți care căpușează sportul. S-au spus multe neadevăruri în ultimele zile, dar cifrele nu mint. Deci haideți să facem o mică analiză.
CS Academica Recea a avut în sezonul competițional ce a trecut un buget de 422.453 lei, bani proveniți în totalitate de la bugetul local al comunei Recea. Din aceștia, 84.812 au reprezentat salariul anual al președintelui de club. Practic 20% din bugetul total al echipei, au mers pe salariul președintelui, acesta fiind pus politic. Un club semiprofesionist care a evoluat în Liga a IV-a dă un salariu disproporționat de mare președintelui, care în mod normal trebuia să aducă resurse și sponsorizări. Evident că nu a făcut-o și au existat o serie de rectificări bugetare prin care s-au tot solicitat bani de la bugetul local pentru echipă.
Ca să vă faceți o idee, toate salariile jucătorilor și primele de joc pentru sezonul trecut, au însumat 189.370 lei. Deci salariul președintelui reprezintă aproape jumătate din totalul veniturilor jucătorilor. Așa ceva nu e normal din banii publici. În loc să se caute resurse și sponsorizări, se foloște pagina de Facebook a clubului pentru atacuri la consilierii care cer mai multă transparență în cheltuirea fondurilor acordate echipei.
Tocmai pentru acest tip de situații este utilă legea care mi-a fost votată recent și care va fi promulgată de Președinte peste câteva zile. Aceasta prevede obligații din partea cluburilor sportive finanțate din bani publici de a comunica anual, prin publicare pe pagina proprie de internet, a surselor financiare, bugetului, bilanțului contabil și execuției bugetare anuale. Aceeași obligație va fi și pentru cluburile sportive private care sunt finanțate în proporție de cel puțin 50% din fonduri publice.
De asemenea, cluburile vor trebui să facă publice structura organizatorică, numele și prenumele persoanelor din conducerea clubului, grila de salarizare, numărul persoanelor angajate, organigrama instituției, numărul sportivilor legitimați pe secții sportive și categorii de vârstă, numărul antrenorilor și instructorilor sportivi. Totodată, vor trebui să publice cuantumul remunerațiilor și al altor venituri acordate pe baza contractelor de activitate sportivă.
În situația în care cluburile nu se achită de obligația legală, autoritățile publice nu le vor putea acorda finanțare și vor primi și amenzi. În plus, președinții de club vor fi obligați să facă un raport de activitate dar și strategia de dezvoltare, documente care vor fi prezentate în fața entității finanțatoare.
E timpul pentru un sport mai curat și mai transparent!”

One thought on “BRIAN CRISTIAN: „Academica Recea trebuie să joace în Liga 3!”

  1. Este de-a dreptul tragic sä constati cum o echipä de fotbal este degradatä la statutul de ” minge de tenis ” dintre diferite grupäri politice din localitate !. Pentru a doua oarä acesti tineri care si-au sacrificat atitea ore de pregätire i-si väd din nou spulberat visul de a juca in liga a 3-a , de niste ” . O adeväratä tragedie!.
    „NU VÄ BATETI JOC DE FOTBAL!!!.

Lasă un răspuns

Top