You are here
Home > Opinii > ANCHETĂ BAIA MARE SPORT Sportul maramureșean în derivă (I): În loc de editorial

ANCHETĂ BAIA MARE SPORT Sportul maramureșean în derivă (I): În loc de editorial

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

ANCHETĂ JURNALISTICĂ SPORTIVĂ BAIA MARE SPORT

SPORTUL MARAMUREȘEAN ÎN DERIVĂ (I)

În loc de editorial

Plecând de la un material pe care l-am făcut cu primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în care Domnia Sa se arăta consternat și revoltat că proiectul privind reabilitarea Stadionului Municipal „Viorel Mateianu” din Baia Mare zace de câțiva ani în sertarele unor ministere, așteptând undă verde la finanțare, BaiaMare Sport și-a propus și realizat o anchetă jurnalistică sportivă de amploare, unică în Maramureș, privitoare la infrastructura sportivă și fondurile alocate sportului în județul care odinioară dădea țării sportivi emblematici! Ne-am propus să atingem cât mai multe probleme cu care sportul din Maramureș se confruntă la ora actuală, condiția sine-qua-non obținerii unor performanțe sportive notabile fiind asigurarea  condițiilor necesare marii performanțe, de la infrastructura sportivă până la asigurarea fondurilor necesare accederii la vârful ierarhiilor sportive, atât prin performanțe cât și prin condiții de antrenament, competiții, asigurarea alimentației adecvate, a vitaminizării, salarii decente, după care vine, cum este și normal, recunoașterea valorii sportive.

Nu avem pretenția că această anchetă jurnalistică este perfectă, este aproape imposibil să pătrunzi în profunzimea problemelor și capcanelor întinse chiar de instituțiile statului, cele care folosesc bani publici pentru (sub)finanțarea sportului în Maramureș. Ceea nu ne împiedică să punem niște întrebări acolo unde trebuie, exact așa cum și le pun cei mai mulți iubitori ai sportului din Maramureș. Poate că cea mai frecventă și dureroasă întrebare e aceea : „De ce nu mai avem sport în Maramureș?”, după ce ani de zile Maramureșul era considerat a doua capitală a sportului românesc, după București. Este o întrebare firească pentru noi, cei care avem acest microb al sportului, fie că e vorba de fotbal, handbal, rugby, volei, atletism, înot sau alte sporturi, ne-am pus-o de ani de zile, și continuăm să ne-o punem. Că suntem, noi suporterii, atât de mici față de așa mari interese (financiare cel mai adesea) asta e clar. Până acum sunt instituții sportive plătite din bani publici care nu au dat socoteală în fața nimănui, nimeni nu i-a întrebat nimic, ele și-au desfășurat activitățile, considerate normale, după bunul plac, în timp ce sportul maramureșean este subfinanțat, ei trăind boierește din banii publici, bani care sunt prea puțini să plătești (și) sportivii de performanță.

Am încercat să pornim în investigația noastră, revoltați că un proiect de reabilitare a Stadionului Municipal „Viorel Mateianu” zace în sertarele ministerelor de mai mulți ani, doar pentru că în Baia Mare este un primar neafiliat politic, sau că ar avea dosare penale pe rol, uitând de prezumția de nevinovăție, aplicată doar primarilor care le convin lor. Cum este și normal, cum ne și așteptam, ne-am lovit de o birocrație excesivă, nu pentru că suntem doar un ziar online de provincie, ci pentru că așa s-a înrădăcinat în obiceiurile dâmbovițene acest lucru. Nu am cerut cheltuielile salariale a vreunui minister, care cu siguranță ar fi acoperit toate investițiile în sport în Maramureș, aflate acum la faza de proiect. Am cerut un lucru simplu: de ce la noi nu se poate???? Avem, deja, în țară exemple care ne fac invidioși: stadioane moderne de fotbal la Craiova, Cluj, Ploiești, Arad, Tg Jiu, chiar Turnu Măgurele sau Botoșani, ultimele sub Baia Mare ca performanțe sau cel puțin pretenții. Baia Mare a avut în vremea comunistă „ideologi” care au gândit mult mai bine de cât contemporanii noștri, au concentrat aproape tot sportul într-un singur loc. În jurul Câmpului Tineretului au fost  locate sporturi de aproape toate genurile. Acolo am avut fotbal, handbal, volei, gimnastică, tir, box, înot, scrimă…iar zona era animată de sportivi  care veneau la antrenamente, și erau concetrați în această suprafață situată în jurul Câmpului Tineretului. Imediat după Revoluție, înalte fețe bisericești au intrat cu bocancul peste terenurile de antrenament de la fotbal (fără a primi judecata de-apoi), și au înființat un nou cimitir, făcând improprie zona desfășurării activităților sportive. Fără nici un fel de scrupule, fără responsabilitate au permis amplasarea mormintelor sub tribunele Stadionului Municipal „Viorel Mateianu”, fără a mai interesa pe nimeni că acele tribune vor trebui odată și odată  reabilitate sau, dacă nu, dezfectate!!! Când eram sportiv de performanță, respectiv junior republican la F.C. Baia Mare, într-un cantonament la Ocna Șugatag, o simpatică Doamnă chelneriță ne-a salutat cu tadiționalul ei „ne vedem între morminte”! Cât de adevărat este acum acest „salut”, ca cimitirul în coasta sportivilor! Din acest punct de vedere există 3 variante: rămâi în situația actuală (și salutul e perfect valabil), muți locația stadionului, sau muți locația cimitirului… înființat cu japca!

Îmi (dis)place statutul meu de maramureșean când văd o statistică furnizată chiar de Compania Națională de Investiții: în patru ani de zile, respectiv din 2016- decembrie 2019, din 2031 de amplasamente la nivel național care au primit finanțare, 34 au fost în Maramureș, adică 1,67% !!! Pot să înțeleg că suntem de soartă dezavantajați, fiind situați …„acolo unde se agață harta în cui”, dar parcă e prea puțin! Când eram a doua capitală a sportului românesc …tot acolo eram situați, adică în nord-vestul României, acolo unde se agață harta în cui.

În această anchetă jurnalistică am încercat să găsim răspunsul la câteva întrebări. Întrebări pe care le-am adresat instituțiilor publice în măsură să ofere date certe și concrete, din care noi iubitorii sportului din Maramureș să putem trage o concluzie, să ne dăm seama de ce trebuie să fim Cenusăreasa României când vine vorba de investițiile în sport, unde se scurg banii publici de nu ajung niciodată la sport, să vedem cât de mare este interesul parlamentarilor maramureșeni, cei care au primit votul nostru, pentru sport, ce sume s-au investit s-au au fost alocate pentru sport în Maramureș. Ne-am adresat: Companiei Naționale de Investiții, Ministerului Lucrărilor Publice, Ministerului Tineretului și Sportului, celor 10 parlamentari de Maramureș, 14 primării din județ, Direcției Județene de Sport și Tineret Maramureș, Complexului Sportiv Național „Lască Pană”, dar și celor 7 partide parlamentare direct la sediile lor centrale. Investigația jurnalistică e departe de a acoperi tot domeniul de sport, care în afara celor prezentate mai poate cuprinde și alți sportivi care nu au legătură cu marea performanță, sau mai poate cuprinde sportul școlar. Cu toate acestea, am făcut acest demers jurnalistic, unic în Maramureș, în numele iubitorilor de sport, cei pentru care se creează spectacolul sportiv, cei care plătesc din buzunarul lor pentru a-și vedea favoriții că obțin performanțe sportive în numele județului Maramureș, pentru a-și crea idoli, aici acasă, în MARAMUREȘ! Cerem chiar prea mult de la factorii de decizie? Și NOI suntem votanți, și avem pretenția să fim europeni atunci când mergem la competiții sportive! Prea ne-am obișnuit cu starea de fapt actuală! Este momentul să tragem un semnal de alarmă că noi cei din MARAMUREȘ nu suntem chiar o cantitate neglijabilă. Mărturie stau performanțele sportivilor maramureșeni de-a lungul timpului, performanțe scrise cu litere de AUR în sportul românesc. Avem dorința și pretenția ca nimeni să nu-și bată joc de ele! (VA URMA)

Notă: Persoanele fizice sau instituțiile vizate în acest material care se simt lezate și consideră că datele nu corespund realității, pot și vor primi drept la replică, conform legii, în rândurile publicației noastre!

 

 

 

Lasă un răspuns

Top