You are here
Home > Fotbal > ANALIZĂ CRONICA unei retrogradări cu scântei (1)

ANALIZĂ CRONICA unei retrogradări cu scântei (1)

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster

De unde am plecat și unde am ajuns…

În urmă cu aproape un an de zile Minaur Baia Mare producea una dintre surprizele barajelor de promovare în Liga 2 și promova în eșalonul secund după o superbă victorie sub Dealul Florilor, 4-1 cu CS Hunedoara, după ce în manșa tur, elevii antrenați atunci de Ciprian Danciu au cedat greu, 0-1 în fața a peste 10.000 de spectatori, sub furnelele Hunedoarei. Pentru băimăreni au înscris atunci Sergiu Ciocan (25,30), John Mondragon (45+2) și Ciprina Stanciu (90+4 din 11 m). Băimărenii au sărbătorit atunci promovarea alături de iubitorii fotbalului din Baia Mare, cei care le-au fost alături încă de la (re)înființare, de la primele evoluții din Liga 4! Ciprian Danciu reușea a doua promovare, în 3 ani, după cea reușită cu ACS Fotbal Comuna Recea în 2019. 

Din lotul echipei Minaur care promova făceau parte, printre alții: Raul Băilă, Cătălin Jucan, Răzvan Lazăr, John Mondragon, David Simion, Gabriel Oiță, Mircea Donca, Ricky Gneba, Sergiu Ciocan, Patrick Petre, Alin Văsălie, Marco Petran, Raphael Stănescu, Viorel Chinde, Ciprian Stanciu, Antonio Lung, Denis Matei, Marius Potcoavă, Cristian Tand. Conducerea tehnică era asigurată de  Ciprian Danciu (principal), Vlad Ungureanu (secund), Ciprian Duruș (preparator fizic), Ovidiu Mic (delegat). Director tehnic era Vasile Miriuță, cel care peste numai 9 luni avea să ajungă ținta nr. 1 în Baia Mare, găsit ulterior vinovat pentru contraperformanța galben-albaștrilor din această primăvară. 

În jurul echipei, ocupându-se de bunul mers al echipei, a stat un întreg sezon competițional Doru Ioan Dăncuș, viceprimarul Municipiului Baia Mare, un împătimit al fotbalului, sport pe care Domnia Sa l-a practicat în tinerețe, dar și acum, în echipe de old-boys. A suferit și el împreună cu noi, dar s-a și bucurat împreună cu noi, atunci când a fost cazul.

Dacă aș fi inventat mașina timpului aș fi vrut să mă ducă înapoi în vara trecută, când sub Dealul Florilor curgea lapte și miere, nu se mai vorbea de mărimea bugetului din bani publici (cca 500.000 euro), Miriuță nu „juca” la pariuri, și nu „făcea” transferuri, cantonamentele erau bine așa cum erau, nimeni nu era invidios unde se pregătește echipa. Municipalitatea se pregătea să facă schimbări la Stadionul Municipal „Viorel Mateianu”, pentru ca echipa să aibă altă față în eșalonul secund, iar noi să putem spera că se schimbă ceva înclusiv la arena care își duce (încă) traiul din anii 50. 

„Din punctul meu de vedere tot staff-ul tehnic și-a făcut foarte bine treaba, echipa care câștigă nu se schimbă!” spunea, la momentul promovării Doru Ioan Dăncuș.

Așa că, debutul în eșalonul secund găsește Minaur Baia Mare cu aceiași echipă: Ciprian Danciu, Vasile Miriuță și Doru Ioan Dăncuș păreau a fi soluția câștigătoare pentru fotbalul băimărean, care avea planuri mărețe: un sezon în Liga 2, după care cu un buget pe măsură și o arenă (re)construită la standarde moderne, un gazon nou, să atacăm promovarea în Superligă! Până la urmă am stat un sezon în Liga 2, doar că ne-am întors de unde am plecat: în Liga 3!

În pauza competițională înainte de startul sezonului competițional din Liga 2, conducerea tehnică și administrativă au reușit să perfecteze nu mai puțin decât 10 transferuri, care ar fi trebuit să aducă un plus de valoare și calitate pentru viitoarele evoluții pe a doua scenă fotbalistică a țării: Florin Chitaș (CA Oradea), Alexandru Mărieș (Poli Iași), Alexandru Stoian (împrumut „U” Cluj), Iustin Neacșu (împrumut „U” Cluj), Alexandru Costache (Concordia Chiajna), Bogdan Rotar (FK Miercurea Ciuc), Abdoulaye Niakate (împrumut CFR 2 Cluj), Kevin Bakare (împrumut CFR 2 Cluj), Cătălin Alexe (Concordia Chiajna), Abdul Pacheco Cassama Muacir (Sertanese Portugalia). De menționat și faptul că vara trecută la Baia Mare se vorbea și despre împrumuturile jucătorilor Alin Fica și Emmanuel Yeboh, ambii de la CFR Cluj, campioana României. Între timp, Alin Fica a ajuns la Sepsi Sf. Gheorghe, iar Emmanuel Yeboah este om de bază în echipa lui Dan Petrescu, cu meciuri inclusiv în cupele europene.

Primele rezultate nu au fost convingătoare pentru Minaur, elevii antrenați de Ciprian Danciu pierzând neverosimil la Slobozia (0-3), pierzând două puncte în extremis la Brașov, apoi un egal acasă, de neimaginat, după primele 45 minute, cu Ripensia Timișoara (1-1), iar Minaur era (deja) aruncată în subsolul clasamentului. Un calcul făcut împreună cu Vasile Miriuță, după aflarea țintarului din Liga 2,  e adevărat, destul de simplist, ne arăta faptul că pentru o salvare de la retrogradare Minaur Baia Mare ar fi trebuit să obțină minim 32 de puncte, până la finalul sezonului competițional. Am reuțit să obținem (doar) 22 de puncte în tot sezonul competițional. Iar, țintarul nu era chiar așa rău pentru băimăreni, avînd meciuri de disputat acasă chiar cu echipele cu care se lupta pentru retrogradare. Doar că, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, iar băimărenii au dezamăgit chiar cu echipele de care ar fi trebuit să treacă acasă, aici sub Dealul Florilor!

(Va urma)

Sursa foto: CS Minaur Baia Mare fotbal

 

 

 

Ioan R. Ster 

 

Vasile Chitaș, Alexandru Mărieș

 

Lasă un răspuns

Top