You are here
Home > Editorial > Adevărul verde-n față despre FOTBALUL din Baia Mare

Adevărul verde-n față despre FOTBALUL din Baia Mare

Ioan R. Ster 

Ar trebui să încep editorialul făcând apel la memorie, la vremurile de AUR ale Generației Mateianu, care ne-a încântat atât prin joc, cât mai ales prin performanțe. Am promovat în Divizia A în dauna lui „U” Cluj, mult mai titrată decât Trupa lui Mateianu, am învins Selecționata României pe litoral (3-1), am învins Fiorentina, vicecampioana Italiei, Italia care tocmai devenise campioană mondială!

Ce rost au toate acestea? Astăzi, dacă privim în jur, dacă privim cu un ochi (ne este frică să privim cu amândoi ochii), toate aceste perfomanțe ar părea de domeniul fantasticului, pentru o echipă de FOTBAL de la poalele Gutâiului! Trăim cu amintirea vremurilor în care cântam cu patos, în tribunele arhipline ale Stadionului „23 August” – „Mateianu ne-a promis/Că ne duce la Paris”! Și cântau 20.000 de spectatori. Era frumos atunci într-o zi, cu etapă în Divizia A! Nimeni nu-și făcea alt program duminica, când juca F.C. Baia Mare acasă. Așteptam cu nerăbdare să vedem „trupa” lui Mateianu zdrobind Steaua, Dinamo, „U” Craiova, F.C. Argeș, etc. Bravo nouă, dar vorba lui Constantin Tănase: „Și cu asta ce-am făcut?”

Pai, am făcut ce am făcut, Mateianu nu mai este,  mulți din Generația Mateianu joacă „mițuța” în Rai, iar cei care au rămas dintre ei sunt marginalizați, sau nu li se acordă importanță, ca și cum experiența lor nu ar putea fi folositoare pentru diletanții care vor „să ne scoată la lumina” izbăvitoare, a fotbalului de clasă, unde nu e loc de nepricepuții „prieteni” cu fotbaliștii! Cine mai știe de un Condruc, Marin Sabău, Rozsnyai, Terheș, Deac, Tătăran, Ion Mureșan, Frank etc? Chiar nu interesează pe nimeni, doar pentru că au trecut anii peste ei? Păi, să mă scuzați, dragi iubitori ai fotbalului din Baia Mare, nu este loc pentru EI! S-a făcut grămada de diletanți, care ne dau (pseudo)lecții de fotbal….Și, nu avem pretenția că NOI ne pricepem la fotbal mai bine ca ei. Și totuși…

Și totuși, rezultatele vorbesc! Și rezultatele sunt cam așa:

Minaur Baia Mare (numele oficial, pe care eu îl agreez) a ratat promovarea în Liga 2, și vă rog să mă credeți că nu este vina băncii tehnice, ratarea promovării! Dar, absolut deloc! Față de ce condiții s-au oferit, vis a vis de pretențiile iubitorilor de fotbal din Baia Mare, dați-mi voie să-i mulțumesc lui Dorin că ne-a ținut flacăra aprinsă mult timp. Am dat greș cu defuncta FCM Baia Mare, și excepționalii sfătuiori, cunoscători de fotbal (bineînțeles), au reușit închegarea unei noi echipe (a câta?), care să (re)înceapă din Liga 4, exact, dar absolut exact, după același calapod, ca proaspăt defuncta care ne reprezenta cu cinste în Liga 2 și Cupa României! Deși, era vai mama noastră, noi vorbeam cu înflăcărare de …Liga 1! Păi, măcar să-i fi spus cineva (CINE???) Excelenței Sale Primarul de Baia Mare, că la fotbal Regulamentul interzice să activezi în Liga 1 dacă ai echipă de drept PUBLIC!!!! La ora când se desfășura conferința de presă cu pricina, inclusiv ASTĂZI, așa era și este regulamentul!!! Bine măi diletanților, atât nu ați reușit să-i spuneți Primarului? Despre ce vorbiți cu Domnia Sa? Cum e vremea afară? Sau ce frumos miroase parfumul Dominiei Sale?

Să nu mi-o luați în nume de rău…Personal nu am nimic cu Primarul Municipiului Baia Mare! Dimpotrivă, îmi e simpatic și îl apreciez! A făcut ce nici un alt edil din România nu cred că a făcut! A recunoscut (sincer), că la fotbal nu se pricepe! Cine are urechi de auzit, SĂ AUDĂ! Dar, la handbal a reușit să facă performanță, iar atunci toată lumea îl lauda! Și atunci, noi iubitorii de fotbal din Baia Mare, ce facem? Vai, mama noastră…

Păi, dacă Cătălin Cherecheș era microbist, ar fi știut că e o jignire să te lauzi că faci un (NOU) stadion de 7.500 locuri, când în prima etapă a Campionatului Divizei A ediția 1978-1979, în tribunele de pe „23 August” au luat loc 20.000 de spectatori, că, dacă stadionul ar fi avut capacitatea de 30.000 de locuri, toate ar fi fost ocupate!!! Păi, comuniștii s-au chinuit o vară întreagă să mărească capacitatea stadionului pentru cea mai mare Sărbătoare fotbalistică de până atunci? Mda, noi suntem astăzi în capitalism și suntem șmecheri…Nu avem nevoie decât de…7.500 locuri! Dar, dragi iubitori de fotbal din Baia Mare, nu e Cătălin Cherecheș de vină, și pot să spun că nu sunt un fan Cătălin Cherecheș! Omul ăsta, poate are intenții bune cu sportul din Baia Mare! Este un împătimit al sportului, dar a spus-o clar: nu se pricepe la fotbal, adoră handbalul feminin. Aici, în domeniul acesta a excelat. Și, fie vorba între noi, ar fi o mare GREȘEALĂ să se revină la denumirea de HCM la handbal feminin!!! Numele de MINUAR, chiar nu înseamnă nimic pentru voi? Este un NUME unic pe care numai Baia Mare îl poate avea!!! NU, noi vrem HCM ca și Romanul (HCM), Brăila, etc. Păi, alții dacă ar avea această oportunitate ar exploata-o până în Univers și înapoi! Noi,…  NU, trăiască HCM!  Pentru că, alții sunt preocupați de…palmaresul HCM!!! Aici, Cătălin Cherecheș a avut dreptate: palmaresul e aici, nu a plecat nicăieri, cupele sunt aici!

Revenind la fotbal, cred că problemele sunt mult mai ample și mai serioase, decât par, sau decât le vedem noi la suprafață! Totul, începe de jos și se termină în vârf, adică la Președintele Clubului! Care, bineînțeles trebuie să fie OMUL acceptat de PRIMAR, că doar de aceea alocă Consiliul Local bani PUBLICI! Pentru ca…„omul cu agenda” să ocupe această funcție! Băi, oameni buni, noi suntem oameni normali la cap??? L-ați văzut voi pe președintele Iuliu Mureșan să scrie cronică la handbal fete în Cluj? Eu, nu! Dar poate mă înșel! Dacă  Filip e garanția că Minaur Baia Mare este un proiect de succes la fotbal, cred că Mateianu se răsucește în mormânt!!! 

Chiar nu ne putem trezi din această LETARGIE în care ne complacem de ani de zile? Cu tot respectul pe care ți-l port, pentru că ne știm de-o viață întreagă, îți spun: Cosmine LASĂ-NE!!! Du-te scrie cronici, și îți promit că ți le citesc pe toate, ești FOARTE BUN la asta, dar lasă FOTBALUL DIN BAIA MARE, pe mâinile unor   profesioniști!!! Ei, și aici e întrebarea…întrebătoare: vrem profesioniști la MINAUR BAIA MARE, sau nu? Dacă nu, să-l scoateți la pensie pe Filip! Dar dacă ne dorim, scuzați…nu e bine DACĂ…! VREM profesioniști să se ocupe de FOTBAL în Baia Mare, care să ne ducă acolo unde ne-a dus MATEIANU, cu echipa lui de NEBUNI! Nu cred că e vreun microbist din Baia Mare care să-și dorească altceva!!! La club e nevoie de o echipă de…FOTBAL!!! E nevoie de jucătorii din GENERAȚIA MATEIANU, care să fie cooptați într-un COMITET TEHNIC, măcar consultativ, dacă nu vreți să le oferiți o implicare mai mare!!! Este nevoie de mână liberă, la un colectiv tehnic, care să nu aibă grija problemelor administrative. Este nevoie de garanția asigurării de condiții de CLASĂ, de antrenament, salarizare, cazare, masa, etc.

Este nevoie de schimbarea structurii acționariatului la CLUB, care să permită asigurarea de fonduri private ale unor societăți care, SPER…că mai vor să investească, cu pasiune, în fotbalul din Baia Mare.

Ei, aici am ajuns într-un labirint, din care doar Excelența Sa, Primarul Cătălin Cherecheș ne poate scoate! Lăsa-ți SPONSORII să vină la CLUB! Nu vă bate-ți joc de ei! Terminați cu cerșitul banilor pe la firme private din Baia Mare! Atrageți-i de partea voastră, arătându-le CĂ VĂ PASĂ DE EI!!! S-a împământenit un obicei prost în Baia Mare: acela de a merge la cerșit bani pentru: salarii, cazare, masa, arbitrii, antrenori, etc pe la firme din Baia Mare! Nu v-a spus NIMENI, nu v-ați gândit măcar că oamenii ăia, poate ar DA cu plăcere bani la SPORT (în general), dacă macăr ar primi atenția cuvenită??? În fiecare săptămână, te duci și te milogești să-ți dea bani pentru deplasări, arbitrii, prime, salarii, etc…este de-a dreptul jenant! Un minim de gest nu faci pentru ei! Baia Mare Sport vă sugerează să le acordați o atenție mult mai mare, și să faceți un minim de gest pentru ei! Poate că nu vor multe, căci material sunt împliniți, dar nu găsești o minte (I)LUMINATĂ care să adune toți potenții financiari din județul Maramureș la o masă, și …pur și simplu să te PREZINȚI? Noi, suntem MINAUR BAIA MARE! Și, frumos cu slide-uri le spui: asta PUTEM face noi pentru voi! De aici încolo, lucrează mintea omenească la ce ar putea oferi un club de fotbal care vrea performanță, unor oameni care îți susțin PERFORMANȚA. Și, nu dau idei…eu am, dar nu contează! Întrebați-i pe ei ce vor! Fără deschidere și transparență ne vom complace în mediocritate și noroi.

Îmi pare rău, dar și la capitolul condiții de antrenament, tot ONOR Consilul Local este de vină. Am văzut poilticieni viteji care și-au arătat piepturile și au spus că rezolvă ei …tot! Noi suntem încă aici, dar despre ei abia dacă mai aud…

Am terminat junioratul în 1988 și ultimii 4 ani de juniorat m-am antrenat pe ACELAȘI TEREN 2, de astăzi! M-am săturat ca toți cei care vin pe la club să-și pună speranțele că se reabilitează TERENUL 2 !!! Ce să faci numai cu terenul 2? Nici nu au început bine lucrările de reabilitare (dacă se vor face vreodată), că deja sunt abonate vreo 25 de echipe, care să se antreneze acolo! Și asta pentru că nu avem o minte luminată în Baia Mare, care să poată concepe un proiect care să cuprindă baze sportive pentru cât mai multe discipline! În alte orașe se caută soluții, unii le găsesc, noi…așteptăm TERENUL 2! De ce trebuie neapărat să evoc mintea luminată a comuniștilor, care au gândit în așa fel, ca în același loc să se practice fotbal, handbal, gimanstică, volei, box, scrimă, tir cu arcul, atletism, etc. Ei au contruit în 1958 (!!!!!) unul dintre cele mai moderne stadioane   la vremea respectivă, după modelul Stadionului Olimpic din Helsinki! De atunci, s-au mărit locurile la tribuna 2, cu ocazia promovării în Divizia A (vara 1978),după care…pauză! Astăzi avem o certitudine: TRIBUNA 2 „Pericol IMINENT de prăbușire”!!! Da, pentru cei ce citesc acest editorial, am văzut instantaneele cu Tribuna oficială (îmi vine să râd), cu locuri în care doar fierul beton se mai distinge…Nu mai e…„Pericol iminent de prăbușire”? Țapule, îmi cer scuze…am văzut, și mă doare sufletul de băimărean, că trebuie să folosim bunuri parcă bombardate din al doilea război mondial!!! Vrem echipă în Liga 1, dar vă spun: avem noroc dacă  FRF ne dă voie să jucăm în Liga 3! Cu toate astea, e bine…avem oameni plătiți din bani publici care au…„grijă” de Stadion.

Nu în ultimul rând, copii și juniorii trebuie strânși în jurul acestui fenomen care este FOTBALUL! Nu ne putem bate joc de ei, să obligăm părinții să-și ducă copiii lor pe la „U” Cluj, Ardealul, CFR Cluj, ca să zic doar cele mai apropriate. Sunt deja mulți care au părăsit orașul pentru a încerca să facă performanță…printre străini! Doar pentru că Baia Mare nu găsește soluții să le ofere condiții. Sau poate că, totuși, e cum zice nu mai  puțin celebru Cristian Anghel (fost sportiv): „sportul nu e printre prioritățile orașului, e abia pe locul 8”!

Mă întorc, și fac trimitere din nou la Constantin Tănase: „și cu asta ce-am făcut?” Cu ce suntem vinovați noi microbiștii că ne dorim alt program în zilele cu fotbal în Liga 1? Că vrem să mergem pe un stadion civilizat de 20.000 locuri, fără să ne îmbrâncim la intrare numai ca să avem locuri, fără ca cineva să ne vândă bilete de meci peste capacitatea stadionului, că vrem să fim europeni și în FOTBAL!!! Sunt doar eu PROST că îmi doresc FOTBAL în Baia Mare, sau sunt doar un …romantic, cu microbul în sânge?

Chiar, MAI DOREȘTE CINEVA FOTBAL ÎN BAIA MARE?  

2 thoughts on “Adevărul verde-n față despre FOTBALUL din Baia Mare

Lasă un răspuns

Top