You are here
Home > Opinii > ANCHETĂ BAIA MARE SPORT Sportul maramureșean în derivă (V): DJST Maramureș stat în stat – 48% cheltuieli salariale, 835.320 lei salarii și sporuri încasate în 2019!

ANCHETĂ BAIA MARE SPORT Sportul maramureșean în derivă (V): DJST Maramureș stat în stat – 48% cheltuieli salariale, 835.320 lei salarii și sporuri încasate în 2019!

 

 

 

 

 

Ioan R. Ster 

ANCHETĂ JURNALISTICĂ SPORTIVĂ BAIA MARE SPORT

Sportul maramureșean în derivă (IV): DJST Maramureș stat în stat – 48% cheltuieli salariale, 835.320 lei salarii și sporuri înacasate de angajații DJST Maramureș în 2019!

În data de 12 decembrie 2019, DJST Maramureș organiza o Gală care credeam că va fi a sportului maramureșean, așa cum se întâmpla odată pe vremea lui Maricel Voinea, Gheorghe Covaciu sau Alexandru Koller, Noemi Lung, etc. Din start am fost corectați că de fapt această Gală este a „Voluntarilor și sportivilor maramureșeni”. Au avut și sportivii noștri „nesimțirea” să se intercaleze între bravii noștri voluntari, cărora (apropo) le-am simțiti absența! De fapt cu sportivii au terminat repede premierea, cu intercalări cu tot în 40 minute au fost premiați cei mai buni sportivi ai Maramureșului, din cei 20 de sportivi premiați, 11 provenind din rândul sporturilor de contact! Atunci am înțeles, de ce ziariștii sportivi din Baia Mare au plecat repede de la Gală! Chiar dacă a mai trebuit să mai stau 3 ore la acest fiasco, am înțeles cum sunt tratați sportivii în Maramureș, cât de (re)cunoscute le sunt rezultatele uni an întreg.

Din această anchetă jurnalistică sportivă nu putea lipsi Direcția Județeană de Sport și Tineret Maramureș, condusă cu mândrie de Doamna Eniko Krizsanovszki, director executiv. Așa se face că ne-am adresat respectuos și regulamentar acestei instituții publice, și pentru a înțelege mai bine ițele, vă prezint și întrebările la care i-am rugat să răspundă, în numele iubitorilor de sport din Maramureș, cei care nu prea știu cu ce se mânâncă această „mâncare” numită DJST Maramureș. La momentul respectiv, am crezut de cuviință să primim răspuns la:
1) Câte baze sportive aveți în administrare în județul Maramureș? Care sunt acestea?
2) Ce investiții în infrastructura sportivă are în vedere a se construi sau reabilita Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană de Sport Maramureș?
3) Câte cluburi sportive există astăzi în Maramureș, din care câte de drept public și câte private? Câte cluburi sunt cu personalitate juridică și câte sunt fără personalitate juridică? Care este numărul total al sportivilor din Maramureș, în câte ramuri sportive? Câte sunt sporturi olimpice?
4) Care a fost suma totală alocată prin DJST Maramureș în anul 2019 prin Programul „România în mișcare”? Care sunt cluburile și asociațiile sportive care au beneficiat de finanțare prin acest Program și suma defalcată pe fiecare entitate sportivă? Când a fost publicat Ghidul de finanțare și când și care a fost termenul de depunere a proiectelor?
5) Care sunt criteriile după care DJST Maramureș întocmește la sfârșitul anului clasamentul celor mai buni sportivi în Maramureș și care a fost suma alocată pentru acest eveniment în anul 2019? Care a fost suma alocată pentru premierea activităților de tineret și ONG, comparativ cu sportul? Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un sportiv sau un club pentru a-i fi recunoscute meritele sportive într-un an calendaristic? Trebuie aceștia să depună vreo documentație la birourile administrative de la DJST Maramureș?
6) Aveți o evidență exactă a tuturor performanțelor obținute de sportivii maramureșeni la competiții zonale, naționale și internaționale în anul 2019? Care sunt acestea? Câte sporturi olimpice?
7) Care este organigrama Direcției Dvs. aprobată de Ministerul Tineretului și Sportului și care au fost cheltuielile salariale ale Direcției pe care o conduceți, în anul 2019?

Până în anul 2018 DJST Maramureș a avut ceva baze sportive în administrare, care au trecut, între timp, la nou înființatul Complex Sportiv Național „Lascăr Pană”, respectiv Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, Terenul de atletism, Hotelul Sport, bazinele de înot (acoperit și cel din aer liber), la care se adaugă sediul de pe Bld. Unirii 14A, acolo unde astăzi își au sediul, 8 Asociații Județene (fotbal, handbal, volei, box, orientare, baschet, oină și sportul pentru toți). Aici a fost cred, răspunsul cel mai simplu: Direcția a „scăpat” de administrarea lor, fie că le-au fost luate, fie că au vrut să scape de ele (la cum arătau nu e de mirare)! În viitorul apropiat nu se întrevede vreo „luminiță” care să aducă investiții în infrustructura sportivă și care să primească administrarea din partea instituției conduse de Eniko Krizsanovszki.

În Maramureș există un număr de 10 cluburi de drept public: CSM Baia Mare (Ministerul Tineretului și Sportului), CSȘ nr. 2 Baia Mare (Ministerul Educației și Cercetării), CSȘ Sighetu Marmației (Ministerul Educației și Cercetării), CS Știința Baia Mare (Ministerul Educației și Cercetării), LPS Baia Mare (Ministerul Educației și Cercetării), CSȘ Baia Sprie (Ministerul Educației și Cercetării), CS Minaur Baia Mare (CL Baia Mare), CSM Sighetu Marmației (CL Sighetu Marmației), CS Fărcașa (CL Fărcașa), CSO Minerul Baia Sprie (CL Baia Sprie). În răspunsul furnizat de DJST Maramureș se spune că există un număr de 183 de cluburi de drept privat, așa cum reiese din datele furnizate de către MTS, instituția abilitată să elibereze Certificate de Identitate Sportivă (CIS). Pentru că am fost trimiși respectuos să consultăm lista completă a structurilor cu personalitate juridică din județul Maramureș la adresa http://mts.ro/sport/registru-sportiv/registru-sportiv/ ne-am conformat, doar că noi am numărat 176 de cluburi de drept privat, cu personalitate juridică ceea ce înseamnă că alte 7 cluburi private din rândul celor fără personalitate juridică și-au dobândit CIS-ul. Am consultat și această listă (al asociațiilor și cluburilor sportive fără personalitate juridică) și am aflat că există un număr de 236 de asociații sportive din care 101 sunt școlare. Am făcut noi această statistică în locul DJST Maramureș, în caz că ar fi interesați! Am mai fost informați că la această oră nu se cunosc numărul exact al sportivilor legitimați din Maramureș, „cluburile neavând obligația de a face raportări de acest gen”, pentru că nu le-a solicitat nimeni. „De asemenea, cluburile nu au obligația să anunțe DJST Maramureș la ce ramuri de sport au secții, care sunt active și la care din federațiile naționale de specialitate sunt afiliate, prin urmare nu vă putem spune nici care sunt ramurile sportive olimpice la care aceste cluburi sunt afiliate”!!! Acest răspuns al DJST Maramureș este uluitor, și se naște întrebarea firească: dacă DJST nu știe câți sportivi legitimați sunt în Maramureș, la câte ramuri sportive, care sunt olimpice, atunci CINE AR TREBUI SĂ ȘTIE? Deci, la această oră nu putem răspunde la o întrebare simplă: câți sportivi legitimați avem în Maramureș? Este incredibilă ușurință cu care această Direcție se spală pe mâni degrevându-se de niște sarcini care nu sunt în…fișa postului! Este la fel de adevărat că nici nu sunt curioși, pentru că dacă ar fi fost curioși ar fi putut obține o astfel de evidență în virtutea relațiilor bune și foarte bune pe care DJST Maramureș o are cu cluburile și asociațiile sportive! Dacă un turist vizitează Maramureșul și întreabă câți sportivi sunt în Maramureș, nu le putem răspunde dar nici nu-i putem trimite la instituția din str. Culturii nr. 7A!

Și uite așa am ajuns la un punct sensibil din răspunsul DJST, acela care se referă la finanțarea pe care instituția o acordă cluburilor sau asociațiilor sportive din Maramureș. Pentru că ne place să lucrăm „cu materialul clientului”, am aflat de acest Program „România în mișcare” prin care pot depune solicitări de finanțare „toți solicitanții, structuri sportive de drept privat, care depun propuneri de proiecte, în vederea finanțării, în conformitate cu prevederile Legii 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes gerenal”! (Art. 1 din Ghidul de finanțare pe anul 2019). De asemenea, în Ghidul de finanțare pe anul 2019, se spune : „Depunerea de propuneri de proiecte este adresată structurilor sportive care au secții sportive, afiliate la federațiile sportive naționale” (Art. 2 la Ghidul de finanțare pe anul 2019). Suma alocată în anul 2019 de DJST Maramureș prin Programul „România în mișcare” a fost de 45.000 lei (!!!), adică 43,35% din salariul directorului executiv al DJST, care este de 103.811 lei brut/an (cu tot cu sporuri, tichete de vacanță și indemnizație de hrană). Acuma nu vreu să fiu rău sau neprofesionist să spun că surse din interior vorbesc despre faptul că s-au mai acordat finanțări și în anii trecuți, pe vremea când aveau în administrare bazele sportive despre care am amintit și că structurile sportive primeau finanțări cu condiția să-și deconteze chiria la Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, adică ceva de genul „îți dau …dar îmi dai înapoi”! Nu, nu am să spun ceva atât de grotesc, bizar, cu un anumit parfum…pe care nu vreau să-l numesc. Despre acest Program, numit „România în mișcare” nu a auzit aproape nimeni, foarte mulți dintre antrenorii sau conducătorii cluburilor cu care am vorbit nu auziseră de el. Dar de el au auzit cei din familia DJST Maramureș care au și primit finanțare, nu mare e drept! Avem și lista structurilor sportive care au primit finanțare de la DJST Maramureș. No comment…
1. CS Spria Baia Spria                                             3.000 lei
2. CS Nord Baia Mare                                             3.000 lei
3. CS Medio-Monte Baia Sprie                               3.000 lei
4. CS Electro Sistem                                              3.500 lei
5. CS Kanku                                                           3.500 lei
6. CS Maratin Rivulus Dominarum Baia Mare       3.000 lei
7. Asociația Județeană Sportul pentru Toți MM     3.000 lei
8. ACS Atletic Baia Mare                                       3.000 lei
9. ACS Academia de Handbal Minaur Baia Mare 3.500 lei
10. CS Extrem Baia Mare                                      3.100 lei
11. ACS Școala Alergării CSSA                             3.500 lei
12. CS Gold Star                                                    3.100 lei
13. CS Wing Chun Baia Mare                                3.300 lei
14. ACS Gold Stars Baia Mare                               3.500 lei
În total, 45.000 lei au fost acordați în anul 2019 structurilor sportive din Maramureș prin Programul „România în mișcare”, iar DJST Maramureș spune că instituția a publicat în „două publicații cotidiene locale” în data de 24 mai 2019, a afișat la sediul instituției și publicat pe pagina de internet a instituției Ghidul de Finanțare! Deci, dacă nu ți-ai cumpărat ziarele locale respective din data de 24 mai 2019 (s-a nimerit să fie ziua de vineri), nu ai vizitat sediul DJST Maramureș de pe str. Culturii nr. 7A, sau nu ai intrat pe pagina de internet https://dsjmaramures.ro/metodologii/ ești pierzător din start, iar Doamna Director Executiv este acoperită din punctă de vedere al procedurilor. Perioada de depunere a propunerilor de proiecte a fost 24-28 iunie 2019, așa că aviz doritorilor pentru acest an, cei care doresc să ÎNCERCE marea cu sarea, adică o finanțare de la DJST Maramureș, să fie pe fază! Intenționat nu am cerut DJST Maramureș componeța comisiei de evaluare a proiectelor, că să nu trebuiască să constatăm vreun posibil conflict de interese, sau vreun presupus atac la persoană asupra membrilor comisiei, pe care Direcția ar fi putut să-l constate din partea noastră. Dar nu e timpul pierdut, iar finanțări din bani publici vor mai exista, și atunci am putea urmări transparența Direcției în această problemă, pe care nici o altă instituție media nu a sesizat-o, s-au ridicat-o!

Referitor la întocmirea clasamentului celor mai buni sportivi din Maramureș în anul 2019, asupra căruia am scris la vremea respectivă nu încerc să insist, DJST a fost destul de transparentă în această problemă. Am primit la solicitările noastre criteriile pentru aprecierea aportului secțiilor și cluburilor din Maramureș, apobate și armonizate după cerințele MTS. Ca jurnalist sportiv, pentru care primează performanța sportivă am avut și am rezervele mele și mi le-am prezentat la vremea respectivă. Parcă era mai ușor să îl stabilești în anii `80 ca cel mai bun sportiv pe Maricel Voinea sau Noemi Lung, decât în anii democrației când ne învârtim în jurul cozii, cu atâtea proceduri și punctaje, fără a ține seama de alte criterii, aș spune eu, mai populare, și aici este mult de discutat. Din acest punct de vedere am tot așteptat ca inițiativa Doamnei Eniko Krizsanovszki de a organiza o întâlnire a Direcției cu presa sportivă să se materializeze. Nu mi se pare normal să amesteci 20 de laureați sportivi ai Maramureșului cu nu știu câte zeci de organizații neguvernamentale pe care vrei neapărat să le premiezi, să treci sportul la capitolul …și altele, ca să mai bifezi o activitate. Sportul, sportivii nu sunt o cantitate neglijabilă să îi treci la capitolul …și altele! Să mai spunem că la „Gala voluntarilor și sportivilor maramureșeni 2019” suma alocată pentru premierea sportivilor din Maramureș a fost de 9.943 lei, în timp ce voluntarii și ONG-urile au primit partea lor, puțin mai mult ca sportivii, respectiv 10.585 lei. O bătaie de joc…De asemenea, tocmai datorită lacunelor administrative de care am amintit mai sus, pentru premierea sportivilor din Maramureș, DJST AȘTEAPTĂ, bine mersi la birouri, propunerile de clasamente venite din partea cluburilor, iar dacă vreun sportiv care concurează la sporturi individuale este uitat, voit sau nu, performanțele acestuia nu contează. Pentru că onor DJST Maramureș nu este în stare să își facă propriu clasament, fișa posturilor Domniilor Lor fiind extrem de „încărcată” într-un an de zile!

Și totuși, în adresa de răspuns nr. 528/11.05.2020 pe care am primit-o de la DJST Maramureș, se spune că „în momentul de față avem centralizate 1791 rezultate pe anul 2019 la probe individuale și de echipă, rezultate obținute la competiții naționale și internaționale, fiind primite din partea a structuri 23 de sportive din județ. Sunt 16 sporturi olimpice pentru care s-au primit rezultate de la competițiile naționale și internaționale”! Considerăm că din acest punct de vedere DJST Maramureș ar trebui să lucreze mai intens pentru a gestiona performanțele tuturor sportivilor din județ, fie că e vorba de sporturi individuale sau de echipă, ținând cont de particularitățile fiecărie ramuri sportive, de popularitatea fiecărui sport, criteriile care ar trebui să primeze înaintea altora, etc. Iar dacă cerințele MTS nu permit o flexibilizare în alcătuirea clasamentelor există riscul ca mulți sportivi de valoare să fie dezavantajați sau nemulțumiți!

Poate cel mai așteptat răspuns a fost cel care se referă la Bugetul DJST Maramureș pe anul 2019, la organigrama instituției din str. Culturii nr. 7A și cheltuielile salariale. Am înțeles subtil intenția Doamnei Eniko Krizsanovszki de a ne pune pe noi să consultăm aceste date pe site-ul instituției, așa că m-am pus pe treabă și l-am studiat, pentru că la modul cum este el prezentat sunt foarte puțini cei care pricep ceva.
Contul de execuție a Bugetului instituției publice – VENITURI la 31 decembrie 2019

 

Contul de execuție a Bugetului instituției publice – CHELTUIELI la 31 decembrie 2019

 

Poate i-a fost mai ușor Doamnei Director Executiv să întocmească răspunsurile la solicitările noastre decât să deslușesc eu Bugetul instituției pe care o conduce. Am reușit să fac acest lucru, încercând să sintetizez pentru cititorii noștri sumele din buget, mai pe înțelesul nostru, al tuturor, și acordând circumstanțe atenuante funcționarilor DJST Maramureș, care nu au făcut altceva decât să respecte formatul aprobat al Bugetului (destul de complicat)!

Și ca să vă convingeți că am muncit și eu pe acest Buget, vă prezint situația rezultată din calculele făcute de mine, și bineînțeles, sinteza activității financiare a DJST Maramureș pe anul 2019:


Pe scurt situația financiară la DJST Maramureș în anul 2019 se prezintă astfel:

TOTAL VENITURI: 2.068.312 lei
TOTAL VENITURI ÎNCASATE ÎN ANUL 2019: 1.777.051 lei
TOTAL VENITURI RĂMASE DE ÎNCASAT: 291.312 lei

TOTAL CHELTUIELI: 1.742.460 lei                                             100,00%
CHELTUIELI SALARII 835.320 lei                                                47,94%
VAOUCHERE DE VACANȚĂ 26.800 lei                                         1,54%
CONTRIBUȚII 18.974 lei                                                                 1,09%
CHELTUIELI BUNURI ȘI SERVICII 296.252 lei                            17,00%
CHELTUIELI REPARAȚII CURENTE 33.241 lei                             1,91%
CHELTUIELI HRANĂ PENTRU OAMENI 131.697 lei                     7,56%
CHELTUIELI OBIECTE DE INVENTAR 120.073 lei                        6,89% 
CHELTUIELI DEPLASĂRI,DETAȘĂRI, TRANSFERĂRI 6.763 lei  0,39%
CHELTUIELI PREGĂTIRE PROFESIONALĂ 5.060 lei                   0,29%
CHELTUIELI PROTECȚIA MUNCII 2.380 lei                                   0,14%
ALTE CHELTUIELI CU BUNURI ȘI SERVICII 35.990 lei                 2,06%
CHELTUIELI ACȚIUNI SOCIAL – CULTURALE 229.910 lei           13,19%

Dintr-o privire de ansamblu al Bugetului DJTS Maramureș, putem spune, fără teama de a greși, că din suma de 1.777.051 lei încasată în anul 2019, 1.255.004 lei sunt sume alocate de MTS, Maramureșului pentru sport și tineret, adică 70,62% din activitatea DJST Maramureș este asigurată din banii veniți de la minister, restul de 522.047 lei fiind din venituri proprii. Dacă vorbim din punct de vedere economic, DJST Maramureș a avut venituri proprii de 522.047 lei și cheltuieli salariale de 835.320 lei.!!! De asemenea, Direcția mai are de încasat la sfârșitul anului 2019 suma de 291.261 lei.

La capitolul cheltuieli putem observa cu adevărat cam pe ce cai mari sunt cei care ar trebui să conducă sportul în Maramureș. Salarii brute de 835.320 lei, plus vouchere de vacanță de 26.800 lei, încarcă cheltuielile salariale până la 49,48% din totalul cheltuielilor Direcției conduse de Eniko Krizsanovszki în anul 2019. Nu mă opresc asupra cheltuielilor cu bunurii și servicii, care și ele se ridică la suma 296.252 lei, sau la cheltuielile cu obiectele de inventar de 120.073 lei, dar mie mi se pare suma de 131.697 lei cheltuită pentru „hrană oameni” de-a dreptul exagerată. Mai trebuia să scrie că au hrănit cățeii sau ceva maimuțe. Așadar, DJST Maramureș a dat de mancare oamenilor din Maramureș. Uite o activitate de care nu știam. Aceste cheltuieli sunt din categoria altor cheltuieli de hrană, nu cele care le primesc angajații și asupra cărora am să revin. De asemenea, DJST Maramureș a cheltuit suma de 229.910 lei pentru „acțiuni social culturale”, așadar fără…sport! Măcar dacă găseam undeva sportul intercalat la …și altele! Sau poate ar fi mai bine ca „acțiunile social-culturale” să fie lăsate în grija autorităților locale.

Am fost extrem de curios de modul cum se prezintă structura organizatorică la DJST Maramureș și ce sumă este alocată pentru plata salariilor angajaților Direcției, și așa am ajuns la structura și schema de personal direct de pe site-ul Direcției, https://dsjmaramures.ro/situatia-preturilor-salariale/ .

La DJST Maramureș sunt pe statul de funcții la această oră 20 de angajați: 4 muncitori, 1 șofer (!), iar restul de 15 sunt…șefi și experți! Din capul locului am fost curios să constat ce fel de spor de 15% din salar primesc angajații Direcției, așa că m-am dus la temeiul legal: HG 917/2017 ( http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/196276 ) . Prin această Hotărâre s-a aprobat, începând cu 1 ianuarie 2018, Regulamentul cadru din 20 decembrie 2017, privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă, precum și a condițiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație” din administrația publică centrală.
Articolul 5 din acest Regulament, care stabilește cuantumul sporurilor, se precizează:
„La stabilirea, de la caz la caz, a cuatumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc:
a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului,
b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;
c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;
d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;
e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă;
f) existența unor condiții de muncă ce pot duce la uzura prematură a organismului;
g) existența factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și pshihică;
h) intensitatea de acțiune a factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și psihică.

Ca și funcționari publici, în slujba sportului maramureșean angajații de la Direcția Județeană de Sport Maramureș au dreptul la un spor din salariul brut dacă locul lor de muncă de pe str. Culturii nr. 7A, este un loc periculos, care le pune sănătatea fizică și mentală în pericol, dacă din cauza muncii prestate la Direcție îmbătrânesc mai repede decât noi ceilalți sau dacă munca lor este atât de stresantă și grea încât au nevoie de acest spor! Da…au dreptul la SPOR!

Cuatumul acestui spor este și el stabilit tot în acest regulament cadru din 20 decembrie 2017! Anexa nr. 1 la acest Regulament cadru stabilește cuantumul acestui spor „de condiții periculoase sau vătămătoare”, iar la litera a) se stipulează: „spor de la 10,1 până la 15% din salariul de bază pentru personalul care își desfășoară activitatea sub influența a 4 factori de risc din cei prevăzuți la art. 5 din regulamentul cadru”. Adică dacă angajații DJST Maramureș lucrează în condiții de muncă care sunt sub influența a 4 din cei 8 factori descriși mai sus în art. 5 la Regulamentul cadru. Ca urmare, s-a stabilit, de comun acord, nu 10, 1%, nici 12%, ci direct 15% spor de condiții periculoase și vătămătoare, pentru toți salariații DJST, mai puțin cei care au spor de 25% pentru condiții de noapte (meritat).

La capitolul Alte sporuri constatăm că la DJST Maramureș avem un Consilier I superior cu titlu științific de doctor, pentru care se acordă un spor suplimentar de 950 lei lunar, și un Inspector I superior cu un spor suplimetar de 503 lei CFP (habar nu am ce înseamnă)!

Sporurile personalului de la DJST nu se termină aici: ei mai benefiază și de vouchere de vacanță de 1450 lei și indemnizații de hrană în sumă de 3.817 lei/an!
Nu ne miră faptul că cheltuielile salariale sunt așa de ….groase: 862.120 lei (cu tot cu voucherele de vacanță). Și nu ne-am pus întrebarea de ce sunt atâtia consilieri și experți în schema de personal, dar parcă e hilar, dacă nu dureros să nu fi în stare să faci ceva pentru sportul maramureșean, ca reprezentant al Ministerului Tineretului și Sportului în Maramureș.

În timp ce Ministerul Tineretului și Sportului prin adresa pe care ne-a trimis-o anunță 0 lei (ZERO lei), pentru inevestiții în sport în Maramureș, atât la DJST Maramureș cât și la Complexul Sportiv Național „Lascăr Pană”, subvenția instituției condusă de Ionuț Stroe pentru DJST Maramureș crește de la 1.255.004 lei la 1.962.000 lei (+56% !!!!!), pentru ca angajaților de la DJST Maramureș să li se poată plăti salariile MAJORATE, pentru a putea primi SPOR DE PERICULOZITATE ȘI VĂTĂMARE CORPORALĂ!!!

Nemaiavând nici o bază sportivă în administrare, doar taberele școlare (care ar trebui fi administrate de MEC), această Direcție nu-și mai are rostul. Doar bani publici aruncați pe fereastră ca să ții niște angajati cu salarii colosale, iar o dată pe an să mimeze organizarea unui simulacru de Gală a voluntarilor, că de sportivi nu mai e cazul! Și acest lucru, în timp ce sportul maramureșean este subfinanțat, ați ghicit: din lipsă de fonduri!!!

Până la urmă constatăm că există bani pentru funcționari publici care ar trebui să apere interesele sportului și sportivilor maramureșeni, dar nu sunt bani pentru cluburile și asociațiile sportive pe care, până la urmă le păstorești. Părinții fac eforturi supraomenești pentru ca tinerii sportivi, copiii și juniorii să se poată pregăti în condiții decente de antrenament și competiție, să le fie asigurate materialele necesare pregătirii, echipamente, fonduri pentru deplasări, etc. Unul dintre motivele pentru care în Maramureș sportul moare încet dar frumos este și acesta: subfinanțarea sportului maramureșean, în detrimentul intereselor personale sau de grup, fără nici un pic de responsabilitate pentru cei care fac spectacolul sportiv și inima să tresalte de bucurie la victoriile și performanțele lor!
Nici nu mai știu dacă să mă revolt sau să …plâng!

Notă: Persoanele fizice sau instituțiile vizate în acest material care se simt lezate și consideră că datele nu corespund realității, pot și vor primi drept la replică, conform legii, în rândurile publicației noastre!

ANCHETĂ BAIA MARE SPORT Sportul maramureșean în derivă (I): În loc de editorial AICI 

ANCHETĂ BAIA MARE SPORT Sportul maramureșean în derivă (II): Pentru unii mumă, pentru alții ciumă! AICI

ANCHETĂ BAIA MARE SPORT Sportul maramureșean în derivă (III): Parlamentarii din Maramureș față în față cu …politica sportului! AICI 

ANCHETĂ BAIA MARE SPORT Sportul maramureșean în derivă (IV): Autoritățile locale și planurile mărețe pentru sport! AICI 

Lasă un răspuns

Top